int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



20.4.2016 Sandanski

Dnešním dnem se loučíme s Řeckem. Po téměř pěti měsících opustíme tuto bohulibou zemi. 

Mám trošku obavy z hraničního přechodu s Bulharskem, ale jak se později ukáže, zcela zbytečné. Jedeme kus od Idometi, kde má být veliké množství běženců.

Opět máme krásný den a po snídani vyrážíme na pro nás předlouhou dnešní cestu. Zdenda naplánoval 200 km úseky, což jak jsem už psala, bude výkon. Vlastně celou trasu do Čech máme naplánovanou na dvousetkilometrové úseky, což by mělo být tak akorát. Ráno v klidu dospat, v klidu se nasnídat a v klidu poobědvat a v klidu dojet do místa cíle. 

Hraniční hory a pohodová cesta před námi. Asi 30 km před přechodem je jeden jediný velký tábor běženců, ze kterého vidíme ze silnice jen malou část.

Ale kromě skupinky, která přijela před tábor taxíkem, nikde nikdo.

Hranice Kulata se hlásí jen velkou kilometrovou kolonou kamionů. Později jsme zjistili, proč tu jsou naštosovaný. Páni celníci měli oběd a siestu.

No a už tu máme celnici. Žádné manévry, žádná větší ostraha. Nic, co by nasvědčovalo nervozitě Evropy z vln běženců a co jsme tušili z masáže médií.

Bohužel, ale ti tři celníci, žoviálně spolu hovořící, mě nijak nepřesvědčili, že to s tou ostrahou myslí jakkoliv vážně.

Cestou nevidíme ani jednoho utečence.  Jeden celník, velmi nepříjemný a nerudný nakoukl do auta a jen ho zajímalo, jestli vezeme alkohol a cigarety. Na dotaz jsme odpověděli, že ne a bylo po bulharskořecké celní prohlídce.

To mě ještě vrací zpět k Thermopylům. Zmiňovala jsem se, že tam od naší poslední zastávky na konci prosince, obsadili zavřený starý  hotel či ubytovnu asi stovkou utečenců. Celé skupinky, rodiny s dětmi a zkrátka kompletní vzorek jak věkový, tak asi i profesní. Chodili občas okolo nás, vždy pozdravili a chovali se velmi slušně a uctivě. Až jeden mladík se osmělil a velmi slušně požádal o horkou vodu na zalití své rozpustné kávy, kterou měl v kelímku. Zřejmě byli s kamarády na procházce okolo pramenu. Zdenda hned z něj lámal informace. Klukovi bylo 25 let a neuměl vůbec žádnou řeč, ani to málo co umíme my. Nic, vůbec nic a jediné co uměl, bylo slovo Německo. Přátelé a kamarádi v Německu, je nám líto, ale ti lidé opravdu nevidí nic jiného, než jak se dostat k Vám, do Německa. Zdenda se snažil, vyjmenoval snad všechny země, ale kluk jen kroutil hlavou. Až když řekl Německo, klukovi zasvítily oči a hlavu si mohl ukývat. Oni nikam jinam zkrátka nechtějí, nepůjdou, a pokud se omylem dostanou jinam, tak se stejně budou snažit do toho Německa nějak dostat. Jen nás udivilo, že po nějakém čase stráveném tady, neumí alespoň Německy počítat do deseti, nebo něco málo říct. Celý den nic nedělají, okolo ubytovny je nepořádek, že by si alespoň okolo sebe mohli uklidit, to také ne, tak bychom očekávali, že se budou intenzivně učit řeč, němčinu, když už tam tolik touží jet. Aby se trochu domluvili. Všichni mají akorát v rukách telefon a tablety a buď jsou na internetu, nebo telefonují.  

Přejezd do Bulharska

Dojíždíme do dnešního cíle, městečka Sandanski, kde po osmi měsících konečně vidíme naše paneláky. Ale tady jsou teda erc ošklivý, ale je tady čisto. Parkujeme na velkém parkovišti Kauflandu, kde mám v plánu dokoupit, co chybí. Ceny mě opět nadchly. Jsem tady na polovině běžných cen v Lidlu v Řecku. Tak trochu jsme s tím počítali, ale nevěděli jsme samozřejmě, jestli se situace nezměnila. Schválně jsem už v Řecku nic valně nedokupovala a jeli jsme na doraz se vším.

Máslo, marmeláda, rýže, těstoviny, cibule, brambory a podobně. Jediné co jsme dokoupili, pomeranče za 0,5 Eur/kg. 

Vybrala jsem mrazák s nasysleným masem ještě z Turecka a co nebylo vysloveně akutní, jsem už nenakupovala.

Ceny potravin dneska sepíšu a vložím do karty jak na nákupy.

Ale mohu jen doporučit, vše co bude nutné nakoupit zde, kousek před hranicemi s Řeckem.

Opravdu se to vyplatí. V Kauflandu jsou také směnárny, kde se dají pohodlně Eura vyměnit za kurz banky.

Kurz je dneska 1 Eur x 1.93 Leva = při 28,- Kč za Eur = cca 14,- Kč / 1 Leva

Nafta Bulharsko 1.73 Leva na hranicích. Dá se koupit i maličko levněji, ale rozdíl je to vyloženě minimální.

Nafta Řecko 1.079 Eur – cena je pro porovnání z toho samého, teda dnešního dne.

Dálniční známka na týden 15 Leva, té se bohužel vyhnout nijak nedá a koupit ji na hranicích musíme.

 Dnešní trasa je 205 km79-veroia-sandanski-20-4-2016-ujeto-205-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ