int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.4.2016 Bulharsko - Vidin

Ráno vyrážíme na další cestu Bulharskem. Měli bychom podle plánu dorazit až na hranice Rumunska. Velitel vozu naplánoval každou zemi na dva návratové dny. Hlavně se musíme dostat do Čech ve čtvrtek večer a v neděli máme báječné majáles ve Vlašimi. Všechno směřujeme k tomuto datu, protože bychom neradi o vlašimský majáles přišli.

P4220006

Počasí je fajn ale hodně se ochladilo. V noci je pouho pouhých 8°C což je pro nás velký skok. Byla nám ziminka a ráno jsem musela trošku přitopit, jinak bych Zdendu nedostala z pelíšku.

Cesta je pohodová, další veliký kus nové dálnice, která po pár kilometrech přírodou navazuje na starou dálnici. 

P4220018

Ta už je poněkud horší, ale pořád nedosahuje kvalit naší D1. Ovšem pak se nám  dálnice ztrácí a jedeme po pohodlné E 79 směr Vidin na hranice s Rumunskem. 

P4220010

V cestě je několik pohodových vesnic, ale dvě z nich jsou teda děsivé. Skrz vesnice se jede vyloženě krokem, auta kličkují z jedné strany na druhou, propadají se do hlubin a zase šplhají někam z do výšin. 

P4220014

Obrovské jámy. Naštěstí je sucho, ale kdyby hodně pršelo a jámy by byly plné vody, jsou to veskrze docela slušné pasti. Ještě klika, že ty vesnice jsou jen dvě a zdržení je minimální. Ale je to sranda. Pár kilometrů za námi je veliký kus nové dálnice jako víno a tady se pomalu nedá projet. 

P4220024

Jediné co chybí je cedule „ Na vlastní nebezpečí“. Jenže, jinudy se jet nedá, nedá se to objet a tak všichni jedou krokem smířený s osudem. 

P4220028

Hlavní tah pro kamiony a všechny, kteří míří dolů na jih nebo nahoru na sever. Vysloveně cikánské vesnice, které jsou absolutně v klidu. 

P4220029

Bývalé kulturní středisko

Vybydlené a prázdné domky, ukoptěné, polonahé děti na dvorcích a oslík nebo kůň skoro u každého stavení, kde někdo bydlí. 

P4220030

Chtěla jsem napsat domku, ale i pojmenování stavení je honosné. 

P4220031

Jinak, je fakt, že v této části Bulharska je všude opravdu čisto, škarpy jsou bez nepořádku a vesnice čisté. Líbí se nám to. Oproti Řecku na nás velmi příjemně působí to, že mají všichni střechy. To nám tak nějak chybělo. Řecké vesnice jsou taky hezké, o tom žádná, ale ta změť drátů, téměř na každém domě je příšerná a našinec není na to zvyklý. Jsme zvyklý na střechy, které mají nějakou krytinu a je jedno jestli jsou střechy sedlové, nebo rovné. To je fuk, hlavně, že ze střechy netrčí spousta drátů. 

P4220032

A když vidíme vesnici, která má hezké malé domečky a střechy z červených tašek, tak je to takové lahodné pro oči. Zkrátka, blížíme se k domovu a je nám fajn.  

Dojíždíme do posledního města v Bulharsku do Vidin. Těsně u hranic kde budeme parkovat. U všech Kauflandů je směnárna, kde se dají vyměnit Eur za jejich Leva v kurzu téměř oficiálním. Lidl a Kaufland je velmi dobře značený. Není třeba se obávat, že bychom ho snad nenašli. Parkujeme u Kauflandu, hned vedle nás je Lidl a několik čerpacích stanic v dosahu. Vyplatí se je objet a vybrat si nejlacinější. Liší se cenově, nijak moc, ale rozdíl je. Tak ještě poslední ceny z dnešního dne.

Dnešní kurz je 1 Eur / 1,94 Leva

Nafta - 1, 074 Leva

Plyn – 0, 81 Leva

Dnešní trasa je 246 km

10-sofia-vidin-22-4-2016-ujeto-246-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ