int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



28.4.2016 Trocha informací o cestě z Řecka přes BG, RO,HU,SK do Čech

Cesta do Řecka přes Bulharsko a Rumunsko mnohé bydlíkáře odrazuje díky zakořeněné obavě o svou bezpečnost. Dovoluji se tu podělit o naše čerstvé zkušenosti z dubna 2016.

Madarsko-1

Madarsko-6

Cestu jsme podnikli celkem 4x v průběhu dvou let. Po čtvrté jsme se měli vracet tzv. Balkánskou trasou, ale nemáme pasy a tak musíme jet opět přes Bulharsko a Rumunsko na občanky. Z reakcí přátel víme, jaké měli obavy o naší bezpečnost a to nás vedlo k tomuto souhrnu zkušeností z cesty i pro ostatní bydlíkáře, kteří se rozhodují kudy jet do svého oblíbeného Řecka. Jednou větou. Není čeho se obávat. A protože některé cestovatele můžou zajímat podrobnosti, tak zde jsou.

Řecko jsme celé pohodově projeli mimo dálnice. Je jich několik a pokaždé vede vedle velmi pohodová, původní silnice. Na dálnici se člověk akorát připraví o krásné zapomenuté vesnice a výhledy do dáli. Dálnice jsou placené na jednotlivé projeté úseky, ale cenu bohužel neznáme.

Bulharsko, tak to je pro nás země zaslíbená. Doporučuji tankovat v Řecku tak, abychom mohli tankovat hned na hranicích v Bulharsku. Bulharsko-2Nafta i plyn je mnohem lacinější. Potraviny jsou asi tak, že to co je v Řecku za Eur to je tady za Lev s tím, že Lev vychází na polovinu. Takže jednoznačně, dokoupit zásoby potravin zde. Oblíbila jsem si Kaufland s úžasnou nabídkou všeho. Hlavně masa, mléčných výrobků, uzenin, zeleniny a ovoce, pití, alkohol, vejce a spoustu dalšího. Bulharsko-4Těstoviny a rýži mají kupodivu téměř nastejno s Řeckem. Dálnice se platí hned na přechodu povinně. Peníze lze vyměnit jednak u každého Kauflandu a na přechodu je výběr směnáren. Kurz je téměř stejný, jako oficiální kurz centrální banky. Přechod je absolutně bezproblémový, nikde nikdo, pusto prázdno. Parkovat lze v Bulharsku téměř všude, kde je to alespoň trošku vhodné vzhledem k velikosti našeho auta. Nikdo neotravuje, policie neprudí a nikdo si nás nevšímá. Oproti Řecku žádné žebrající děti, a dospěláci jsou perfektní. Vstřícný, ochotný a jinak bez zájmu.

Celní dvojka Rumunsko - bulharský sdruženáři nás zkontrolovali během dvou minut. 

Rumunsko je absolutně v pohodě. Opět si nás nikdo nevšímá a každému jsme absolutně ukradený. 

Rumunsko-10

Dálniční přechod je prázdný, nikde nevidíme žádného běžence, nebo že by nás někdo obtěžoval. Veliké kusy nové dálnice zrychlují cestování. Odpadl také průjezd problémovými osadami, kde si z obtěžování aut udělali místní výrostci velmi výnosnou činnost. 

Rumunsko-9

To už je vše minulost a dneska se s tím nemáte kde setkat. To vše je minulost. Nesetkali jsme se tu s žebrajícími dětmi jako v Řecku, nesetkali jsme se s nějakým obtěžováním jako v Řecku, nesetkali jsme se s absolutně žádným projevem násilí.

Madarsko-5To vše je minulost a Rumunsko se docela dost za pár let změnilo. Most přes Dunaj je hrazený na všech přechodech. Dálniční známka je povinná a hradí se hned u přechodu. V Rumunsku je poměrně draho. Potraviny i pohonné hmoty.

Rumunsko-4

Na nové dálnici jsou veliká prázdná odpočívadla, většinou s malou benzínkou s celonočním provozem. Parkování je pohodlné, podle nás absolutně bezpečné a v klidu. Jediné na co je potřeba si dát veliký pozor, je na dodržování značené rychlosti a být ve střehu. Snad v každé vesnici je číhající policista. I minimální překročení rychlosti je okamžitě pokutováno. Na pokuty je nutné mít jejich měnu. Eura neberou a pak může nastat veliký problém s uhrazením pokuty v odlehlé vesnici, kde je jediný obchod a ten je zrovna zavřený.

Rumunsko-2 Rumunsko jsme projeli bez jejich měny s tím, že Zdenda opravdu velmi striktně dodržoval předepsanou rychlost. Běžně se stává, že ve vesnici je několik předepsaných rychlostí a u té nejnižší číhá policista. To je jediný problém na cestě skrz Rumunsko. Sledování a dodržování vyznačené rychlosti. Jinak si nás nikdo ani nevšimnul. Rumunsko se za poslední roky hodně zvedlo, a i když je to stále zemědělský a pastevecký kraj, pro nás byl bez problémů na cestě. Opravdu, není čeho se obávat. Kromě průjezdu vesnic, kterých díky nové dálnici je daleko méně, než bývalo, je cestování Rumunskem příjemné a pohodové.

Maďarsko už všichni znají a nemá cenu se zde rozepisovat. 

Bulharsko-7

Hraniční přechod s Bulharskem je opět v pohodě a jsme tam skoro osamocený. Pro znuděné celníky jsme vítaným rozptýlením. Auto zkontrolují více ze zvědavosti než z povinnosti. 

Madarsko-2

 Projíždíme bez placení dálnice. Je to pomalejší, ale chceme cestou do malých termálů v Jasberény a dálnici nepoužijeme. Jinak je dálnice perfektní, rychlá a poměrně laciná.

Slovensko se při návratu také dá projet bez hrazení dálnice. 

P4250065

Starý přechod  Rajka a kousek po Slovensku vedlejší silnicí na hranice do Čech. Ceska-republika-2

No, a pak už je to na každém, jakou má dálniční známku roční českou nebo, jako my si koupí jen na jeden měsíc.

Ceska-republika-1

Tabulka cen je orientační. Určitě lze koupit naftu a plyn laciněji, nebo dráž. Výměnu lze realizovat také různě. Toto je ryze naše zkušenost.   

Tabulka-nakladu-cesta-recko-bulharsko-rumunsko-madarsko-cesko

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ