int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



27.5.2016 Malmö - Švédsko

Ráno se jdeme jen na kukačku podívat na ceny potravin. Spíme kousek od velkého supermarketu a málem mi vypadly oči z důlků.

Velikost bych přirovnala k Hypernově nebo velkému Kauflandu, ale výběr obrovský. Všeho. Pravda je, že vše je poněkud dražší, ale s ohledem na náš výcvik v Řecku, kde jsme prošli přímo vražedným cenovým skokem, mě to nepřijde až tak tragické. Určitě udělám tabulku cen potravin, ale jen tak pro začátek, 1 kg toustového chleba za 19 Sek, kuře 25 Sek, litr slunečnicového oleje 16 Sek. Kurz je příjemný 2,95 Kč / 1 Sek. Švédská koruna se tak pěkně přepočítává. Mám to krát tři a cena je na světě. 

Kousek od nás je stellplatc za 10 Eur místo na prašném placu bez elektřiny apd.

Jedeme směr Malmö po parádní silnici.

Zdenda našel parkoviště pro nás napříč městem a tak si ho hezky projedeme. Všude je zpoplatněné parkování, všude jsou automaty na parkovací lístky a všude je plno. Malmö je třetí největší švédské město, které má svojí univerzitu a poměrně bohatou historií, ale protože jsme ve Švédsku poprvé a úplní nováčkové, bylo by dobré, něco málo se o této zemi dozvědět.

Švédsko je se svojí rozlohou třetí největší stát z celé EU, ale počet obyvatel nic moc. Necelých 10 mil což je méně než u nás. Historii vzniku má Švédsko bohatou, ostatně, jako většina států. O území se bojovalo, pak bojem přicházelo a znovu bojem nabývalo. Začátkem středověku patřili Švédové mezi Vikingy. Pozor, máme tu první zmínku o bojových Vikinzích. V Norsku si jich užijeme mnohem více. Ve 12. století křesťanský vliv měl za následek spojení několika kmenů a zemí ovládaných dost chaoticky a vznikl švédský stát ve své první podobě. Je zajímavé, že mnohem menší Dánsko vždy tak nějak ovládalo, nebo mělo snahu ovládat Švédsko a Norsko, což se jim více méně dařilo. V 15. století vzdorovali Švédové snaze centralizovat moc pod korunu Dánska, což vyústilo v ozbrojené konflikty. Švédsko se nakonec odpojilo v roce 1521, kdy Gustav Eriksson Vasa, známý jako Gustav I. Vasa založil dědičnou monarchii. Gustav Vasa je tak Švédy považován za otce národa. Něco jako náš tatíček Masaryk, v Turecku Ataturk apd. Je hezké, že každý národ má svého hrdinu a otce národa. Nicméně, samostatnosti a klidu si Švédové dlouho neužili, a když už nebojovali oni sami, vzpomeňme na naše dějiny tak zase někdo jiný měl zájem o jejich území. Nejblíže je v tu dobu mocné Rusko a v severské válce v 18 století, kdy Rusko bojovalo se všemi severskými státy a vzniklo oddělením východní poloviny Švédska Finské velkoknížectví Ruska. Trošku krkolomné, ale máme poprvé na scéně Finsko, ke kterému se vrátím, až bude jeho čas. Poslední švédskou válkou byla výprava proti Norsku v roce 1814, po které vznikla Švédskem řízená unie s Norskem. Tato unie se rozpadla v roce 1905, což je jasné.

Norům se takové zřízení pranic nelíbilo a vybojovali si samostatnost. Švédsko zůstalo, stejně jako Norsko neutrální i v průběhu světových válek a nijak se neangažovalo ani v následných strkanicích mezi západem a východem. Studená válka šla tak nějak mimo ně. Nicméně, Norsko, protože mělo stále obavy ze svého souseda, vstoupilo do NATO ale ne do EU. Švédsko přesně naopak. Není členem NATO, ale je členem EU.

Malmö bylo založeno v roce 1275 jako opevněné přístaviště nebo přívoz v majetku arcibiskupa z Lund, který sídlí asi 20 km na severovýchod. Malmö patřilo v tomto období Dánsku a bylo po celá staletí jeho druhým největším městem.

Původní jméno tohoto osídlení bylo Malmhaug, což znamená "hromada štěrku".

 

Dneska je to moderní krásné město, s velkou novou výstavbou a hezkým historickým centrem.

Máme 18°C a sluníčko, což je pro všechny místní signál k opalování a grilování. Uprostřed města, kudy projíždíme, se na trávnících opaluje spousta lidí.

Je vidět, že je to tady běžná záležitost. Vůbec si nedovedu představit, co by se dělo, kdyby si lidi vzali deky a šli se opalovat do nějakého městského parku v Praze. Tady je to běžné a nikoho to neuráží, nikdo nezírá a nikomu to nevadí. Pohodáři.

Parkujeme na okraji města, kousek od moře na volném parkovišti.

Je pravdou, že toto místo Zdenda odhadl podle navigace, jako první možné stání a je to skvělé stání. Strefil se přímo luxusně.

Odpoledne k nám dorazí další porce bydlíků, ale bohužel, ani jediný Čech. Zatím jsme na nikoho neměli kliku. Stání, parkoviště je veliké a pohodlné i pro parkování s přívěsem. Bydlíků by se sem vešla pohodlně taky několik. Veliký, perfektně posekaný park, koupání a procházkou se dostáváme až k Öresunskému mostu.

Ten je úchvatný. 19 km dlouhý most a tunel spojuje Dánsko se Švédskem. Místo doporučuji na zastávku.

Zdenda si zase na chvíli vyndal drona a ladí jeho váhu. Máme dokoupenou spoustu náhradní dílů, jako jsou různé kryty a vrtule apd.

A tak snad už zase brzy vzlétne. Švédsko nás přivítalo nádherným dnem.

Vítej Švédsko a mohu jen říct, jsem ráda, že jsem se sem konečně dostala.

 Dnešní trasa je  36 km

5-trellebork-malmo-27-5-2016-ujeto-36-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ