int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



28.5.2016 Landskrona - Švédsko

Máme krásný den, 18°C, sluníčko, ale pofukuje dost studený větřík. Místní považují tyto teploty za vyloženě letní a už od rána proudí k moři spousta lidí s lehátky a křesílky. Je sobota a tak se město stěhuje do zeleně. 

P5280001

Obdivujeme, jací jsou Švédové pohodáři. Líbí se mi. Slečny jsou velmi štíhlé a moc hezké, pro nás typický blondýnky dost nevýrazného typu, ale není to tak, jsou krásné, většinou sportovně a velmi pohodlně oblečené. Jen koukáme, že stačí slabých 18°C a všichni jdou do šortek a krátkých rukávů. Já se choulím ve svetru a připadám si jako pitomec. Zdenda zkouší naší novou anténu na zesílení WIFI signálu a okamžitě chytáme volnou městskou síť, která je jen v centru, daleko od nás. Paráda. Ani jeden počítač síť nevidí a díky anténě  můžeme dát do stránek minulé dny. Teď jsme v Landskroně a anténa je znovu v akci. Máme signál volné městské sítě a to docela slušný a opět jsme se s našimi počítači vůbec nechytli. Museli bychom si sednout na náměstí a pak ano, ale jinak bychom neměli šanci se připojit.  119 Eur je velmi dobře investovaných, sice jsem trošku brblala, ale to se musí. Zdenda je chválen za dobrou volbu antény. Z obrovské nabídky se mu podařilo vybrat tu správnou. 

Drobet jsme se zdrželi, vložili jsme uplynulé dny do stránek a jedeme směr Landskrona. Je to menší městečko a podle všeho by mohlo být hezké.

P5280014

Parkujeme kousek od citadely a jdeme na prohlídku. 

P5280028

Landskrouna je staré město s bohatou historií. Původně město spadalo pod Dánsko a bylo založeno jako nejlepší přírodní přístav.  Král Eric Pomořanský jej využil jako město s protihanzovní politikou, jejímž cílem bylo konkurovat dánským městům pod kontrolou Hanzy. 

P5280023

Angličtí kupci dostali privilegia královským rozhodnutí roku 1412 a město dostalo královská práva roku 1413. Landskrona byla za svůj vzdor, jak jinak než vypálena Hanzovním spolkem v roce 1428. Jsme v oblasti Scania a když tato oblast byla postoupena Švédsku v roce 1658, tak dobrý přístav a pevnost byly důvodem pro to, aby se Landskrona stala obchodním centrem. Hrad byl posílen baštami, oblast uvnitř příkopu byla rozšířena na 400x400 metrů, hrad byl považován za největší a nejmodernější ve Skandinávii, ale byl dočasně ztracen, když jej Dánové po krátkém obléhání 8. července - 2. srpna 1676 získali. 

P5280021

Velitel pevnosti plukovník Lindeberg Hieronymus byl následně odsouzen k smrti jako vlastizrádce, protože panovalo přesvědčení, že  nepříteli otevřel brány. Nicméně Švédové si pevnost brzy zase vzali zpět.

P5280035

Vnitřní nádvoří se rekonstruuje. Akorát v jedné z věží je výstavka dobových rytin a jak jinak, významných občanů města v průběhu věků.

P5280024

Mě osobně se nejvíce líbí rytiny starých lodí a námořních bitev.

P5280025

Pevnost je hezká, okolí perfektně udržované, vysekané. Krásná zahradní restaurace v areálu pevnosti.

P5280022

Začínáme si zvykat na pořádek a úpravnost, kterou stále jen obdivujeme. Parky pečlivě vysekané, záhony kytiček a spousta různých skulptur a soch. P5280010

Nikdo nic neodhodí jinam, než do koše. Jen nás překvapuje spousta přistěhovalců z muslimských zemí. Občas se nám zdá, že ani v Turecku jsme neviděli tolik zahalených, ošátkovaných žen a dívek. Nevím, připadá mi to dost divné, ale pravdou je, že nemusí být zrovna z Turecka. 

P5280013

Včera u nás parkovalo pět mladíků, kteří šli k moři a při odjezdu se zajímali, odkud jsme a snažili se navázat s námi konverzaci. Jasně bylo poznat, že jsou odjinud a nakonec se ukázalo, že z Iránu. Byli slušný a velmi přátelští.

P5280033

Městečko Landskrona je velmi příjemné, čisťounké a usměvavé. 

P5280030

Líbí se nám tady. Z druhé strany tohoto parkoviště, vlevo, stojíme na noc.

P5280029

Dnešní trasa je 58 km6-malmo-landskrona-28-5-2016-ujeto-58-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ