int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



6.1.2016 Hérakleion

Dnešní den je opět velmi krásný, ikdyž k večeru se počasí kazí a má opět něco jako pršet.

Nádherných 22°C je super. Už včera bylo krásně, tak snad to ještě chvilku vydrží. Jsme na našem parkovišti a na internetu.

Po obědě se jdeme cournout podél pobřeží v klidu a v pohodě. Dneska je svátek a tedy skoro vše zavřené. Dokonce i benzínové čerpačky jsou zavřené. Na to je dobře dát si pozor.

Ve státní svátek nic nefunguje. Včera jsme ještě nahonem kupovali internet v domnění, že dneska odjedeme, ale odjezd bude až zítra. Potřebujeme ještě do Praktikelu a koupit chleba. Včera s internetem to byl taky zážitek. Věděli jsme, že máme 0 bajtíků. Vše jsme vypotřebovali a na měsíc leden jsme si chtěli dokoupit další kredit. Jen jsme se dohadovali od koho. Jedná se o to, že nám nefunguje modem od Vodafone, jak jsem se již několikrát zmiňovala, který dříve na námi používaný WIND fungoval a s instalací W10 se mu nechce. Signál sice máme, připojíme se, ale nevíme, jaký máme stav na kontě. Vodafon je zase podstatně dražší.

Nakonec jsme zvolili Wind a dokoupili 5 GB s tím, že nemáme žádnou kontrolu, kolik ještě můžeme vyčerpat. Hodně nepříjemné, ale kupovat si další modem za 30 Eur se nám nechce. Kor když víme, že Vodafone umí dodat prográmek pro náš modem. Zkrátka, vůbec netušíme, jak je to možné, zaplatili jsme 18 Eur za 5 GB a světe div se najednou tam máme 12 GB. Nebudu to prodlužovat, v další prodejně, kde jsme se z nich snažili získat nějakou možnost kontroly spotřeby, nám sdělili, že tam nemáme 5 GB, ale 12 GB. Tak jsme z toho byli celý divý. Uvidíme, ale už to moc neřešíme. Ono to ani nejde.

Procházka po břehu moře a dál ve městě po nábřeží je suprová. Hory za námi už jsou skoro bez sněhu. Fouká teplý vítr a v 18h večer máme stále 20°C, ale není to takové to letní teplo, fouká sice teplý vítr, ale je to lezavé teplo. V létě při 20 st bychom chodili v tričku a šortkách. Teď je to na legíny a tričko s dlouhým rukávem. Zajímavé zimní teplo a hory za námi jsou skoro bez sněhu.

Tak a teď, jak jsem slíbila, vrátím se do Knósu a k báji, která zde vznikla. 

Příběh se odehrával na staré Krétě, kde v té době vládl známý panovník Mínos s manželkou Pásifaé, která se zase líbila Diovi. Zeus, smilník evropského formátu, vzal na sebe podobu krále a chudák paní králová, nic netuše se mu oddala. Nedávno jsem tady psala o tom, jak se zase pro změnu Diovi líbila Evropa, dcera Fénixe, tehdy zase na sebe vzal podobu bílého krásného býka, ale dál. O devět měsíců se královně Pásifaé narodil znetvořený syn - člověk s býčí hlavou místo lidské.

Mínos nechal pro svého nepravého syna vybudovat spletitý labyrint sochařem Daidalem, aby se z něj nikdy nedostal, a svou nevěrnou ženu, ikdyž ona zas tak až moc za to nemohla, nechal zašít do kraví kůže a rozsápat divokým býkem. Hrozné. Další úmrtí v rodině krále stihlo poté, co jeho pravý syn Androgeós zemřel při athénských válkách. Kréta proto Athénám vyhlásila válku a porazila je - jako trest museli Athény každým rokem posílat do labyrintu sedm chlapců a sedm dívek, aby měl Mínotaurus potravu. Jednoho dne se k lidské kořisti dobrovolně připojil také syn athénského krále Théseus se záměrem netvora zabít. Krétský král mu sice popřál štěstí, ale pomohla mu hlavně princezna Ariadna, dcera krále Mínoa, do které se Théseus zamiloval, a která mu dala provázek, podle kterého měl Théseus najít cestu zpátky z labyrintu. A máme tu další báji -  Ariadnina nit. Théseus skutečně Mínotauruse našel a po dlouhém boji ho zabil. Kréta potom zrušila každoroční povinnou oběť a Théseus se vrátil zpět do Athén, kde se později stal králem. Milou Ariadnu, někde nechal cestou. Podle některých Théseus na Ariadnu zapomněl a druhé vysvětleníříká, že Adrianě ve snu bůh Vysvětlení je dvojí — Théseus na ni zapomněl a  druhé pověst říká, že Adrianě ve snu bůh Dionýsos přikázal, aby zůstala na ostrově, že se s ní chce oženit a to se také stalo. 

Jasně, nebudeme spekulovat nad člověkobýkem, ale pokud se zamyslím, nevím, nevím. Na Krétě stojí známý palác Knossos, ( to je fakt ),který je označován jako onen labyrint - zároveň byly ale na Krétě objeveny podzemní chodby, ( to je také fakt ), které opravdu bludiště připomínali a v jejich středu bylo nalezeno spoustu pozůstatků od různých živočichů. Samotného Mínotaurus taky byl původně popisován jako napůl člověk a napůl býk, až později se začalo hovořit o býčí hlavě a lidském těle. Další, na Krétě je býk posvátným zvířetem a existují teorie, které tvrdí, že Mínotaurus byl obyčejný muž, který byl označován jako poloviční býk kvůli jeho síle. Vedle toho další teorie o úplně obyčejném býku mě mezi božstva a polobožstva moc nepasuje. Každopádně, na každém šprochu, pravdy trochu a na všem se najde alespoň zrnko pravdy a vůbec, bůh ví, jak to tenkrát bylo. Každopádně, řecké báje jsou krásné a vyznat se v nich, to je pomalu nad lidské síly.  

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ