int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



15.1.2016 Markys Gialos

Ráno je opět krásné a naše parkoviště v centru městečka, no, spíše mrňavé vesnice, to jen abych nikoho neurazila,  je stále ještě opuštěné.

Tady je to s parkováním drobet jiné, než jsme si zvykli. Zatím, jsme všude ve městě najížděli na námi vybrané parkoviště večer, kdy se místo vždy uvolnilo a parkoviště vyprázdnilo. Přes den je plno a večer, když všechny auta odjela, jsme si pohodlně vybrali to nejlepší místo pro nás. Zdenda se vždy snaží zaparkovat tak, abychom jednak neblokovali víc míst, než je nutné, abychom stáli trochu stranou, abychom měli dveře na chodník, nebo do meziprostoru a na druhou stranu, aby nás někdo nemohl zablokovat, a my jsme pohodlně odjeli. Myslím, že jsem i několikrát psala, že se vyplatí vybrat si parkování, počkat někde do večera, mezitím se jít cournout a pak na vybrané místo přejet na noc.

P1150038

Tak, tady je to jiné. Parkoviště je prázdné, prázdné, pořád prázdné a večer se tady nenajde jediné místečko. I když je to velký prostor, tak je zaplněný do posledního místa a kroužící auta marně hledají volnou skulinku. Vůbec netušíme, kde ty všichni lidi, co sem přijeli a zase pozdě v noci odjedou, jsou. Není tu žádné nákupní centrum, při večerní procházce vidíme prázdné obchody a v desítkách restaurací a barů je jen pár hostů. Takže je to pro nás drobet záhada.

Ráno ještě dobíráme vodu a jedeme dál, podél pobřeží na východ směrem na Makrigialos, kde má být podle mapy další archeologická lokalita Minoan Villa.

Doporučuji při příjezdu na ostrov Kréta, najít ať už v Irakliu nebo Chania, to je jedno, infocentrum, většinou je poblíž přístaviště nebo přímo v přístavišti a tam požádat o mapu ostrova.

Mají tady takovou pěknou, s obrázky, kde jsou vyznačené archeologické památky, hrady a pevnosti, pěkné pláže a zajímavé soutěsky, hlavní silnice a vyznačené pohoří. Jinak se všude dají koupit mapy Kréty okolo 10 Eur, ale pokud máme mapu Řecka, kde je i Kréta, průvodce, v našem případě od National Geographic - Kréta, tak tato mapa je ideálním doplňkem.

Je tady vyznačeno více zajímavostí, než v průvodci. Jako například cíl dnešního dne Minoan Villa.

Parkujeme na pěkném, velkém parkovišti ve městě Markys Gialos, protože už ze silnice vidíme hnědou směrovou ceduli s nápisem Archeologická lokalita.

Spíše vesnice je ryze turistická a tudíš skoro celá opuštěná a zazimovaná. Restaurace jsou zavřené a jen minimum místních starousedlíků. V létě to tu musí být krásné, ale to se tady nedá asi moc zaparkovat. Je zajímavé, jak je po celé naší trase málo parkovacích míst. Mám na mysli větší parkoviště, pro bydlíky. Osobákem zaparkujeme všude, ale my potřebujeme přeci jenom drobet víc místa a v sezoně, kdy je tady spousta turistů si to ani neumím představit. Snad na každém domku je vyvěšená nabídka na pokoje nebo apartmány. Ti všichni sem musí přijet auty a s ohledem na parkovací místa tady musí být pěkně plno.

Bereme si sebou nezbytnou svačinku a vyzbrojený na dlouhou pěší túru jdeme vstříc historii. Kousek nad vesnicí je spousta olivových sadů a kýžené prehistorické letovisko.

Moc o něm nevíme, vlastně vůbec nic, ale zrezivělá brána je otevřená a tak jdeme dál.

P1150075

No, nic moc. Patrné základy nějaké stavby, podle názvu asi letní sídlo nějakého minojského vládce. Je krásný den, vítr se drobet utičil a my si tady o samotě lebedíme. 

Zdenda se snaží rozklíčovat určení jednotlivých místností a prochází staletími napříč dějinami Kréty.

Trocha bojového cvičení, to abych viděla, jakého mám obránce, svačinka a jdeme zpět k pobřeží.

Obdivujeme úžasný šmodrchanec místní vodovodní sítě.

Bereme to oklikou a velkým obloukem podél moře. Tím, že je krásný den, tak i fotky jsou trochu lepší.

Moře je krásné, jako vždy, když svítí sluníčko. Překvapila nás tato rostlina.

Vůbec nevíme co to je a hlavně, ještě jsme to tady nikdy neviděli. Nevíme, jestli je to zelenina, nebo ovoce. Zajímavé. 

Dnešní trasa je 26 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ