int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.1.2016 Siteia

Dopoledne Zdenda opět spravuje rozbitou baterii v kuchyni. Zase se přelámal drátek u spínače, který jsme dokupovali. Znamenalo to vyndat všechna šuplata, rozebrat pákovku, vyndat špatný spínač a namontovat nový, který máme už poslední. Měli jsme dva rezervní, ale bohužel. Pokud se i tento rozbije, budeme muset zase přejít na provizorní řešení, které sice fungovalo, ale nebylo nijak elegantní a hlavně, musela jsem myslet, abych spínač vždy vypnula a čerpadlo nebylo pořád pod tlakem, nebo tak nějak to mělo fungovat. Škoda, že se nedají ve Frankaně nebo Moveře koupit originální díly, ale tam se náhradou nezabývají. Tam je to o celé nové baterii a hotovo. Žádné opravy, nic takové. To jen my Češi se snažíme ušetřit každou korunku a opravit, co opravit lze.

Vyjíždíme poněkud později a před námi je jedna zastávka na dnešní cestě a to významný klášter Toplou Panny Marie Akrotiriany ( od mysu ).

Původně měl klášter podobu pevnosti a až za turecké nadvlády dostal jméno Toplou, podle děla, které zde zůstalo zase po nadvládě Benátčanů. Klášter disponoval velkým bohatstvím a vlivem a vlastnil mnoho statků v okolí.

Malý kostelík s minimalistickým hřbitovem, je tu jeden jediný, byť okázalý hrob.

Na druhé straně je plně funkční mlýn z 19. století.

Dneska se již ve mlýně nemele, ale dříve obstarával mletí pro celou oblast. Mniši mlýn uchovávají v provozuschopném stavu.

Brána Lodžie vedoucí do hradu je otevřená a tak vstupujeme do areálu kláštera.

Okamžitě se nás ujímá jeden z mnichů a vede nás do klášterního dvora, který je velmi pěkně zrekonstruován.

Dokola jsou cely mnichů, jídelna a ostatní prostory, které slouží ke každodennímu životu obyvatel.

Vše je čisté, upravené a obrovské květináče budou v létě plné květin.

Pan mnich nám otevřel dvoulodní baziliku, největší chloubu celého kláštera.

Nejvíce pozornosti věnuje krásné malbě na dřevu, která je zarámovaná a zasklená. Jedná se o obrázkový starý a nový zákon. Starý zákon je část vlevo.

S díky za ukázku se loučíme a odjíždíme do města Siteia.

První větší město ve  východní části Kréty. Je to jediné město na Krétě, kde je více stálých obyvatel jak turistů. Zajímavé.

Jednak si zde chceme nechat zkontrolovat stav našeho kreditu, doplnit zásoby jídla a pozeptat se po plynu. Nechce se mi věřit, že by v celé velké polovině ostrova nebyla jediná pumpa s plynem. Ještě totiž řešíme jeden problém, problémek a to plyn. Vůbec jsme se nezajímali, jestli a kde na Krétě natankujeme plyn. Všude po Řecku jezdí spousta aut na plyn, tak proč by ksakru, to nemohlo fungovat i tady? Na pravé straně ostrova při pohledu na mapu, není jediná čerpací stanice s plynem, kde bychom mohli doplnit bomby. Dneska jsme dorazili do poměrně velkého města Sitia a není tady jediná čerpací stanice plynu.

Včera jsme lovili informace na internetu a vypadá to, že internet nelhal. Skutečně tu není kde natankovat plyn a po celé naší dosavadní trase z Hérakleionu, kde jsou tři čerpačky, tak dál už nebyla a není jediná. Máme určitě jednu bombu prázdnou a druhá, nic moc. Slabá půlka a podle plánu, ještě máme před sebou 8 dnů na všechny památky a zajímavosti co bychom rádi na této polovině Kréty viděli a do Hérakleionu 136 km.

Dohodli jsme se, že situaci zatím nebudeme nijak řešit a pojedeme tak jak máme v plánu a holt až plyn dojde, tak do Hérakleino pro plyn dojedeme. Možná nám dojde dříve, než si myslíme. Budíky nehorázně lžou, ale podle odhadu, pokud nebude vyloženě zima, bychom mohli ještě nějaký den vydržet.

Stojíme na velikém molu v přístavišti, pár kroků od města. Na molo by se pohodlně vešla flotila bydlíků. Skvělé místo na přespání. 

Dnešní trasa je 25 km

38-italinos-siteia-22-1-2016-ujeto-25-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ