int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



28.1.2016 Rethymno

Loučíme se s Bali a jedeme dál směrem na Rethymno. Dneska děláme drobnou zajížďku do vnitrozemí, míříme ke dvěma zajímavým památkám klášter Arkadi a údajně zajímavá archeologická lokalita Eleutherna.

Neztrácíme čas a hned, brzo dopoledne vyjíždíme.

Jednak se rýsuje krásný den a druhak, máme obavy z polední siesty, kterou navzdory roční době všude dodržují. V poledne se totiž vše uzavře a v 17 h znovu probouzí k životu. Klášter Arkadi je poněkud stranou a opět stoupáme a klesáme, jako by to nemohli postavit někde hezky u silnice. Klášter nacházíme poměrně snadno, stačí se držet hnědých cedulí. Kupodivu i silnička, která nás vede není až tak děsivá.

Přesné založení kláštera není známé, ale ví se, že v pátém století byl přestavěn byzantským císařem Arkádiem a po něm nese dodnes jméno.

Je to taková spíše pevnost posazená na  překrásnou planinu obklopenou horami. Klášter měl vždy dost strategickou polohu a význam a pro to se o klášter zajímali snad všichni vládcové oblasti v průběhu věků. Dokonce i Turkům stál za dvoudenní obléhání a mnoho ztrát, jen aby jej dobyli. Nicméně, zase bylo období, kdy ti samí Turci o dvě století dříve nejdříve chrám vyplenili a zničili, pak jej pomohli postavit a dokonce mu přiznali mnohá privilegia a i když  už tenkrát existovalo velmi vysoké zdanění, klášter velmi úspěšně prosperoval a žilo zde kolem 300 mnichů. Vcházíme hlavní branou a hned nás jeden z mnichů, asi se rozpomenul na staré časy, zkasíroval o 2,5 Eur za osobu a mohli jsme vstoupit.

P1280031

Je nutno podotknout, že klášter normálně funguje, konají se zde bohoslužby a mniši se starají jak o každodenní chod, tak v létě o prý obrovské davy turistů, kteří sem míří.

Na mě to celé působilo spíše, že jsme se ocitli v nějakém klasickém westernu, v mexické vesnici a kdyby zpoza rohu vyšel hombré s obrovským, vyšívaným sombrerem, vůbec bych se nedivila. Mexický ráz celého nádvoří k tomu přímo vybízí. 

Kostel uprostřed náměstí je dvojlodní a je zasvěcen svatému Konstantinovi a svaté Heleně.

Asi, každý má jednu část kostela, nicméně, výzdoba je krásná a velmi bohatá. Kostel byl několikrát zbořen, pobořen a znova stavěn.

Tak se smíchaly architektonické prvky v neskutečnou změť a už jen kostel nás provází dobou minulou.

V jedné části je vstup do spodních částí a prostor, kde je původní klášterní kuchyně a skladovací prostory.

P1280033

V létě tu musí být skvěle, silné kamenné zdi moc tepla nepropustí a i dneska, když je venku 18°C je dole jak v chladícím boxu.

Jedeme na druhou památku, která je od nás pouhých 8 km a u kláštera už je směrová cedule.

Nicméně, po průjezdu několika vesnic, vystoupání na několik okolních kopců a když se nám náhle cedule ztrácí, spatřujeme lokalitu hluboko pod námi. Přesně naproti, na protějším kopci jsme stáli.

Rozhodli jsme se, že se už vracet nebudeme, lokalita je zarostlá a na to, že se údajně jedná o jednu z nejzajímavějších archeologických lokalit, teda, vůbec nevypadá. Eleuthernu vystavěli Dórové, kteří přišli z pevninského Řecka. Už jsme na Dóry narazili, když jsem popisovala historii Kréty.

Eleutherna patřila k velmi bohatým a mocným městům, které jako skoro vše na Krétě zničila tři veliká, silná zemětřesení.

Nejdůležitější nálezy jsou ukryté pod střechou, ale jinak je to místo zpustlé a jak už jsem říkala zarostlé.

Vracíme se zpět na hlavní silnici a jedeme do Rethymna. Je to třetí největší město na Krétě a podle všeho, by mohlo být velmi příjemné.

Parkujeme na nábřeží, na velikém parkovišti, kde je spousta místa. Jsme kousíček od staré části města a hned vedle nás je obrovská písečná pláž a na druhé straně staré historické město.

Bližší prohlídku si necháme na zítra, ale stejně jsme neodolali a jdeme prozkoumat blízké okolí. Je krásný den, svítí sluníčko a nádherných 20°C je ideální na průzkum, cože tu mají hezkého.

Takže, hezká je cesta podél moře směrem k původnímu Benátskému přístavu, kde je maják Faros z Benátského období. Bratru, 16 století jako když vyšije. Obdivujeme spoustu kaváren a restaurací plných mladých lidí.

Pak další skupinu restaurací zase plných starších lidí. Zkrátka, tady si nikdo nedělá hlavu z útraty za kávu nebo pozdní oběd. Koukáme se na jídelní lístky a běžné jídlo se pohybuje okolo 10 Eur a preso 3,5 Eur. Takže my si dáme pozdní oběd doma a kávičku taky. Možná zítra si vybereme nějakou obzvláště pěknou kavárnu s krásným výhledem a tu kávu si dáme. Dlouho jsme si nikde příjemně neposeděli a jestli bude opravdu hezké počasí a bude to stát za to, tak si dopřejeme.

 Dnešní trasa je 72 km42-bali-rethymno-28-1-2016-ujeto-75-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ