int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



29.1.2016 Rethymno

Couráme se starou částí města Rethymno. Jedná se o třetí největší město na Krétě a musím říct, že po dnešní procházce, je to město velmi, velmi příjemné. Rethymno, jak se uvádí je jedno z nejautentičtějších měst Řecka a je fakt moc hezké.

P1280152

Parkujeme na velikém molu, kde se asi v létě vybírá, ale nevíme kolik. Teď je zvednutá brána a cedule s tarify chybí. Nicméně, jsou tu čisťounké toalety a vody kolik hrdlo ráčí. Máme přímo u auta lavičky, kterých je tu spousta a koukáme na staré město a hradby pevnosti. Pěkné místo. Je to asi takto. Po pravé ruce máme hradby a po levé nekonečnou písečnou pláž, teda, velmi dlouhou, kam až dohlédneme a průzračné moře. Jsme vlastně v přístavišti menších jachet a rybářských lodí. Ráno na kraji mola si můžeme koupit ty nejčerstvější ryby, které se v noci chytli rybářům do sítí. Oni je totiž tady hned čistí a prodávají.

Předchůdcem Rethymna bylo římské město Rithimna. Z vykopávek se předpokládá, že lokalita byla osídlena už v minojském období, ale žádné torsky minojských paláců se tady nenašly. Zato je zde mnoho nálezů z římského období, které jak už víme bylo zhruba 146 před Kristem až 324 po Kristu. V této době bylo město velmi důležitým obchodním centrem a přístavem. Největší vzestup byl až za benátské nadvlády okolo 16. století. Z této doby se dochovala většina památek, které dneska obdivujeme a na které jsme se byli kouknout.

Benátská pevnost Fortetza, tu si necháme na další den, ale ještě je tu krásný Benátský maják, ze 16. století, který je plně funkční a navádí rybářské loďky do malého benátského přístavu.

Ten je svojí malebností přímo kouzelný a samozřejmě nechybí spousta kavárniček.

Procházíme snad všechny postranní uličky a bloudíme po krásném starém městě. Bohužel i tady mají debilní sprejery, kteří dokáží úplně novou fasádu starého a krásného domu zdevastovat a zničit. Jinak nás velmi mile překvapila čistota a pořádek. Všude jsou popelnice a odpadkové koše a nikde se nic neválí. Myslím nepořádek.

Dokonce i při pohledu do moře, kde je obvykle spousta odpadků, plechovek a flašek a zkrátka všeho možného, tady mají čisto. Zdenda se dokonce domnívá, že asi, možná občas vyženou úklidovou četu do moře a ta dno vyčistí. Nevíme, ale kam až od břehu dohlédneme je v moři obdivuhodně uklizeno. Mírně nás to překvapuje, ale tady si na pořádek velmi potrpí. Tak procházíme uzoučkými uličkami a je nám dobře. Je krásný den, 18°C, sice se mraky trochu honí, ale jinak je báječně. Dokonce i ten příšerný vítr se utišil a moře je jako velký rybník. Narážíme na velkou mešitu, což je pozůstatek turecké nadvlády. Původně to byl kostel, který byl postaven v roce 1609 Benátčany a když se města zmocnili Turci, hbitě ho přestavěli na mešitu. Kostel byl původně zasvěcen Panně Marii, ale pak byl přejmenován a přestavěn na mešitu Nerantze. Vysoký minaret je vidět již z dálky a střecha se třemi kopulemi je také z období prvotní přestavby. Hned za mešitou je velké náměstí, které je nově zrekonstruované, ale nám se moc nelíbí. Do starého města nám vůbec nezapadlo. Moderní osvětlení a mramorové desky, které jsou veliké a neosobní.

Zkrátka, náměstí chybí lavičky a hlavně nějaká voda, nebo něco, co by rozbilo bílou jednolitost. Každopádně se hned noříme do dalších bočních uliček a křižujeme město, jak se dá. Ještě míříme k Rimondiho kašně na náměstí Petichaki.

Kašnu nechal postavit v roce 1629 Rimondi, tehdejší benátský vládce Rethymna.

Kašna, je snad zajímavá jen tím, že voda vytéká ze tří lvích hlav, což je symbol Benátek a že hned vedle kašny je pekelně drahá restaurace, kde jsme si plánovali kávičku, ale nakonec jsme si řekli, že zlodějnu jednoduše podporovat nebudeme a kávu si dáme jinde.

Večer přicházíme zpět k autu a začíná se kazit počasí. Na zítřek máme naplánovaný velký výlet na pevnost Fortetza, tak uvidíme, co nám doporučí naše kamarádka Windyty.

Ale ušli jsme dneska spoustu kilometrů a tak bychom si zasloužili jeden deštivý den.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ