int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



2.11.2016 Ksamili - Makedonie

Ráno opět začínáme opravou špatného spalování plynu v té naší báječné lednici.  Samozřejmě, nechybí ranní kávička a patřičné promyšlení a prodiskutování správného postupu práce.

Nicméně, jak jsem se už včera zmiňovala, Karel Prokopů je přesvědčený, že když už Zdenda provedl veškeré čištění, které je vůbec možné, tak musí být závada v plynu samotném. Jednoznačně usoudil, že jsme nejspíše museli natankovat špatný plyn a v bombě jsou nějaké, jakési zbytky čehosi a to musí ven. To znamená, odpustit plyn. To je přesně to, čeho se Zdenda velmi obával. Má z plynu a k plynu zcela přirozené obavy a respekt a já se mu vůbec nedivím.

Jedině díky skvělé radě a neochvějné víře Karla, že to zvládne s přehledem, se do celé akce hned po ránu pouští. Klubko hadů, jak nazývá celou tu strojovnu nad bombami, pomaličku uvolňuje za skvělé asistence Lezska.

Jsem strašně moc ráda, že jsou tady a že má Zdenda mužského parťáka na tak důležitou práci.

Po chvíli jsou obě dvě bomby uvolněné a prázdná je otočená dnem dolů, aby mohl vytéct nepořádek, který jsme tam určitě za dva plné roky provozu natankovali. Ale jak je vidět, nepořádek skoro žádný nevytekl a tak pánové vyndali opatrně druhou láhev a zdenda vypustil ventilem spoustu plynu pryč.

Přesně jak radil Karel. Aby ta špatná složka plynu, která je na vrchu odešla. Vypustili jsme spoustu plynu a snad už je vše pryč. Nasazují zpět všechny hadice a spojky. Ještě nezbytná kontrola těsnosti. Zdenda s oblibou používá štěteček a vodu s jarem. Bublinky ukážou případnou netěsnost.  Nikde nic neutíká a nahazuji lednici. Okamžitě naskakuje a chladí jako divá. Máme krásných 8°C a vypadá to velmi dobře. Zatím nesmrdí a snad už bude vše v pořádku.

Jdeme na pláž a i dneska je nádherných 25°C. Koupání je úžasné a užíváme si překrásný den. Celé pobřeží máme jen a jen pro sebe. No, komu se to podaří? 

Dneska jsem zase nachystala oběd já. Máme mezinárodní specialitu. Albánské kuře, makedonská cibule papriky jsou ještě z Makedonie, olej a olivy z Albánie, italské špagety z Česka, česnek z Polska.

Na oleji osmažíme do hněda cibulku, přihodíme kousky kuřete a podusíme. Olivy s papričkou nakrájíme na kolečka, papriky na kousky, česnek na plátky a necháme ještě povařit. Dochutíme, maličko zahustíme a dobrota je na světě. Slaný měkký sýr typ balkánský, kterého tady prodávají několik druhů, nakrájím na kousky a ještě přidám nakrájené olivy, to vše na posypání. A máme vařené špagety, to je klasika, s omáčkou a posypané sýrem s olivami. Skvělý letní lehký oběd.

Pánové spokojeně rybaří a my se s Beatou bavíme jejich rybářským zaujetím.

To že občas něco hledají, je jen taková třešnička na dortu.

Pb020048

Vypadá to, že pánové konečně našli, co hledali. 

Je nám všem krásně, je klid, je pohoda, dobrá nálada a tak to má být. 

Zítra dopoledne se rozjedeme. My na sever a oni na jih. Leszek s Beautou míří ještě na Ohrid a jedou domů. Ale mají to pekelně daleko. Jejich domovina je až u moře kousek od hranic s Německem.

Pb020068

Taky pěkný kus cesty domů. Na zítra už Windyty hlásí změnu počasí a tak je nejvyšší čas zvednout kotvy. Užili jsme si asi poslední koupání a dál už budeme jen pozorovat mořský život ze břehu. Ale i to má svoje kouzlo. Čeká nás spousta památek a krásných měst a na to je podzimní doba a teplota přímo ideální.

Opět, přejeme všem krásný večer. 

 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ