int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



11.11.2016 Berati UNESCO - Albánie

Maličko se umoudřilo počasí a my se vydáváme na vrchol kopce nad Berati.

Pevnost Berat jsme si nechávali na dobu, kdy konečně přestane pršet a budeme mít ty slibované výhledy do dáli.

Hned nad historickým centrem Berati, které tak rádi procházíme a zkoumáme, je poněkud dlouhá a na můj vkus děsně příkrá Hradební ulice, která nás dovede až na vrchol kopce k bráně do pevnosti. 

Chápu, proč pevnosti stavěli na kopci, ale proč na tak vysokém? Pod bránou je křivolaké parkoviště a sjízdnější cesta sem vede odněkud z druhé strany. My jdeme totálně rozkopanou Hradební ulicí. V celém Berati se dělaly nové vodovodní přípojky a všechny ulice jsou ve stádiu rozkopané, částečně uklizené, částečně vydlážděné a částečně ve stádiu nezaházených děr s novým plastovým potrubím. Všude se dělá nová zámková dlažba anebo jako tady, kameníci opravují kamennou dlažbu a dávají na svoje místa původní kameny. Zkrátka, najít ulici, která je nerozkopaná se rovná menšímu zázraku.

U brány jsme hned zkasírovaný o vstupné, které je příjemné. 100Lek na osobu, což je 20,- Kč. Není co řešit, platíme a jdeme dál. Udivilo nás, že za hradbami je poměrně dost domů, které jsou obydlené.

Ne jen restaurace, ale i klasické obytné domky se zeleninovou zahrádkou a slepicemi. Celý objekt je volně přístupný, jen v určité době se vybírá vstupné od návštěvníků.

Hrad, který zde původně byl, byl mnohokrát pobořen a vypálen. Už v roce 200 př. n. l. byl hrad vypálen Římany. V pátém století našeho letopočtu byl byzantským císařem Theodosiem částečně obnoven a další císař Justián I. se taky podepsal na obnově. Nicméně, pevnost už se nikdy nepodařilo plně obnovit a zrekonstruovat.

Další výstavba v pevnosti probíhala ve 13. Století a dále. Zkrátka, jak se střídali vládci území a různí uchvatitelé, každý si tu něco postavil.

Tu mešitu, tamhle kostelík, hned za rohem další mešitu a další kostelík.

Některé budovy jsou v totálně dezolátním stavu, jako tato. 

Honosné sídlo, které podlehlo nezájmu a zkáze. Jaké překvapení nás čekalo, když z druhé strany je v suterénu otevřený svatostánek.

Betonové překlady na stropě nás uklidnily. Tohle na nás určitě nespadne.  Dáme si svačinku a pokračujeme v průzkumu.

Obrovská Cisterna. Bohužel, v jedné části je plná odpadků a udělat fotku bez plastových flašek je unikum, ale ve své době to musela být obdivuhodná stavba.

Bohužel, nikde jsem nenašla, jak sem vodu dostávali a jak se sem dostává doteď.  Jestli jsou tady tak silné prameny, nebo jestli je to jen prosakující spodní voda, to bohužel nevím. Ale žádný akvadukt z okolních hor sem nevede. 

 

Více podrobností uvedu do kapitoly UNESCO Berati.

Jdeme dolů, opět Hradní ulicí, a míříme na poštu, jestli náhodou nepřišel náš balíček.

Jenže, je zrovna jedna hodina a na poště mají zavřeno. Dáváme si kávičku a místní specialitu, o které nevíme, cože nám vlastně přinesou. Je to Kosovská a Albánská specialita za 30,- Kč, což asi nebude žádný zázrak. Nakonec se z toho vyklubala klobása.

Ale vynikající. Ta tmavá je Kosovská a je ostřejší a obě dvě jsou vyloženě masové.  K tomu máme opečený bílý chleba. Kávička stojí 10,- Kč. Výborné, silné presso.

Balíček bohužel nedorazil a my jdeme městem a uličkami křížem, krážem. Procházíme nejzapadlejší části Berati a všude je rozkopáno, vše je ve výstavbě.  Počasí se zhoršilo a už jsme několikrát zmokli. Je to jak na houpačce.

 

Teplota se drží okolo 17°C a když vysvitne slunce, je to na krátká trička, ale mraky se drží stále poblíž a nevěstí nic dobrého. Opět nakupujeme zeleninu, mandarinky a hroznové víno.  Mandarinky za 8,- Kč nemají chybu a každý den jich sníme 1,5 kg. Večer jsem udělala k večeři zeleninový salát s balkánským sýrem a vařenými vajíčky. S čerstvým chlebem z pekárny je to dobrota. Dneska jsme se nachodili spoustu kilometrů, zdolali několik stovek metrů převýšení a courali se po okolí více jak 5 hodin.  Totálně ucaprtaný jsme dorazili domů až za tmy.

O půlnoci jsem konečně dočetla naprosto skvělou knihu, Pilíře země od Kena Folletta. Filmová verze je skvěle udělaná, ale kniha je mnohem lepší. Álo, děkuji za tip a doporučení a jestli je volné pokračování taky tak perfektně čtivé a obsáhlé, no, potěš pámbů.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ