int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



23.11.2016 Budva - Černá Hora

Odjíždíme z našeho parádního místečka kousek nad mořem.

Pb230001

Vůbec se nám nechtělo, ale měli bychom dál pokračovat. Dneska jedeme jen kousek, do Budvy.  Hlavně už si potřebuji dokoupit nějaké potraviny, které nám už došly. Mléko, máslo, asi kuřátko, sýr na mazání na snídani. Samozřejmě mandarinky, chleba a další drobnosti do lednice.

Pb230017

Budva je vysloveně turistické městečko se spoustou hotelů, restaurací a starou pevností. Parkování se zdá být velký problém. Vše je placené a za závorou. Okolo silnice jsou automaty a placené zóny.

Pb230037

Když už jsme se smířili s tím, že holt zaplatíme za pár hodin stání na parkovišti, buď jsme vyhozený, protože je jen pro osobní auta anebo chtějí opravdu nehorázné peníze. I když je na ceduli cena 1 Eur za hodinu, chtějí po nás 6 Eur na hodinu, což už považuji za vyloženou zlodějnu. Jedeme dál a snažíme se najít nějaké vhodné parkoviště a za slušnou taxu. Nakonec se Zdendovi podařilo najít veliké parkoviště, kousíček od centra a zadarmo. Je to sice drobet hrbolaté, ale velké, nikomu nepřekážíme a můžeme tu v klidu přespat.

Pb230049

Město samo o sobě má jen nějakých 10 tisíc obyvatel, ale v sezoně se neuvěřitelně musí rozrůst. Množství moderních vysokých hotelů a obrovská síla restaurací a kaváren dává tušit letní přetlak návštěvníků.

Pb230039

Však je Budva braná jako nejvýznamnější letovisko Černé Hory.  My se jdeme podívat do starého města, které je vidět už z dálky. Mohutné hradby okolo starých domů dávají tušit dlouhou historii.

Pb230083

Dějiny města pochází až z doby 600 l. př.n.l. a podle legendy bylo město založeno Kadmómem, synem fénického krále Agenora a královny Telofosy, poté, co byl vyhnán z Théb. Ilyrové, kteří zde žili, ho vzali mezi sebe, a když s jeho pomocí porazili svoje nepřátele, jmenovali ho svým vůdcem.

Pb230086

Tolik legenda, ale faktem je že zde údajně svítí sluníčko 220 dnů v roce a i my máme kliku, že jsme se zrovna strefili do těch slunných dnů. 

Pb230090

Přesto, že je skoro konec listopadu, máme parádních 25°C. Jen ve stínu je znát už chlad a cítit podzim. Město Budvu stíhal totožný osud všech měst na pobřeží Jadranu.

Pb230081

Když to vezmu hezky popořádku, tak to byly nejdříve Řekové, kteří sem vpadli, zmocnili se města a podmanili si původní obyvatele Ilyry. Řeky vyhnali pro změnu Římané a Ti zde vytvořili obchodní centrum a město začalo vzkvétat. Nic netrvá věčně a Římany vyhnali Byzantinci. Nejdříve pád a následuje další rozkvět, který zničili Arabové, kteří Budvu přepadli, zničili a vydrancovali. No a pak už následovalo klasické, mezinárodní předávání města. Budva následně chvíli patřila Zetě, Benátkám, Turecku a na konec pár let Francii a jako poslední bylo Rakousko. 

Pb230099

My se procházíme starými uličkami, které jsou jen a jen pro turisty. Je to tak trochu smutné, ale tady je vidět, jak peníze vládnou světem a samozřejmě i lidem, kteří tu ve městě bydlí. Všechny domy jsou apartmány k pronájmu a v přízemí buď restaurace anebo obchůdky. Ale u nás je to stejné a je to stejné všude na světě. Lukrativní místa musí holt vydělávat.

Pb230125

Černá hora je z našeho pohledu čistá a upravená. Jasně, jsou to taky velcí bordeláři a říčku, která vede skrz město mají pěkně zaneřáděnou, ale jinak je patná snaha o pořádek.

Pb230055

Všude je spousta odpadkových košů a uklízečů. Faktem je, že jsme ve velmi známém letovisku a pořádek se dá tak trochu očekávat. Hotely jsou luxusního vzezření a v marině parkují velmi luxusní lodě.  Některé jachty jsou opravdu nádherné.  

Pb230140

Courali jsme se městem skoro pět hodin a totálně ušlapaný a hladový se vracíme domů. V restauraci kousek od nás dali Zdendovi kode na internet a ke slovu zase přichází anténa na střeše a my můžeme vkládat do stránek hezky pěkně z pohodlí auta.

Pb230068

Konečně se nám podařilo dokončit vložení našeho ohlédnutí za dvěma lety putování a máme obrovskou radost z reakcí na to naše sepisování.

Pb230105

Ještě jednou všem moc a moc děkujeme a jen doufáme, že se budou stránky dál hezky číst, že dál budou zajímavé a inspirativní, že občas někomu pomohou nalézt hezké pakovací místo a tak vůbec a tak dál. Zkrátka, děkujeme.

Dnešní trasa je opravdu velmi krátká, pouho pouhých 10 km 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ