int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



8.12.2016 Senj - Chorvatsko

Dneska je cílem Senj, maličké městečko, jak jinak, u pobřeží.

S ohledem na to, že jedeme podél pobřeží, by to tak mělo i být. Ráno jsem si připravila těsto na čokoládové muffiny a hlavně, k obědu budou rohlíčky z listového těsta s párečkem a kouskem sýra.

Listové těsto jsem měla ještě naše, české, v mrazáku. Párečky a sýr jsou z místního Lidlu. Peču v remosce za jízdy a je to super využití boostru. Za jízdy upeču nejdříve muffiny a pak už se blíží čas oběda a to už jsou na pořadu dne plněné rohlíčky.

V remosce jsou hotové za 25 minut. Myslím, že vypadají dobře a tentokrát mi ani z jednoho rohlíčku nevytekl sýr.

Posledně jsem dala k párku hodně sýra, aby rohlíčky byly hodně dobré a některé bohužel praskly a sýr vytekl. Nic se nemá přehánět a i sýru je potřeba dát jen kousek. Na oběd zastavujeme na krásném místě nad mořem. Máme nádherné počasí, je teplo, okolo 18°C.

 Dneska máme před sebou poměrně dlouhou cestu, 100 km a tak na oběd ani nevyndáváme venkovní stůl. Ale počasí by si to zasloužilo. Rohlíčky se povedly, jsou přímo kulantní.

Nad námi je stále ještě pohoří Velebit a jen si říkáme, jak je tu krušné živobytí. Vydolovat ze skal kousek půdy, je práce na několik generací.

Samé skály, kamení a jen minimum zeleně. Naproti nám jsou už ostrovy Pag a Rab a vypadají jako měsíční krajina. Aspoň z naší strany, tedy od pevniny, jsou bez jakékoliv zeleně a vůbec. Bez života.

Tak, ono ani na naší cestě, nebo straně mnoho zeleně není, ale alespoň sem tam nějaký keřík a stromek, ale naproti jen holé planiny. Vlastně se jedná o Kvarnerský záliv se spoustou ostrovů a mrňavých ostrůvků. Největší je Cres, který ale nevidíme.

Věřím tomu, že milovníci jachtaření si tu užijí přímo pohádkově. My jedeme téměř opuštěnou přímořskou silnicí. Minimum aut a téměř žádný provoz. Pár miniaturních vesniček a spíše několik stavení poházených po pobřeží. To je veškerý život v poměrně rozsáhlé oblasti.

A už tu máme městečko Sinj a její pevnost Nehaj, která je krásná. Ta se opravdu povedla. Její krásu umocňuje i to a hlavně to, že stojí na kopci a je vidět už z dálky. Naštěstí máme krásný den, svítí sluníčko a fotky jsou docela povedené. Budeme mít na co vzpomínat. Věž Nehaj, je vlastně pevnost z 16. století a postavil jí velmi slavný místní námořní kapitán Ivan Lenkovič.

Pc080129

Tvrz má v rozích mohutné věže. Zdi se pyšní kompletním zubatým zakončením v osmnácti metrové výšce. Různě je tu rozeseto více jak 100 střílen a v dobách její největší slávy bylo v pevnosti 11 velikých děl. Bohužel, v době naší návštěvy je pevnost uzavřená. 

Výhled musí být úchvatný. My nakonec parkujeme kousek od městečka Senj na velkém parkovišti. Není tu žádný zákaz, ani příkaz, není tu zkrátka žádná značka ani cedule anebo tabule. Tak jen doufáme, že bude noc klidná. Ve starém městě je několik paláců a kostelů. Procházka je spíš o tom, protáhnout si nohy a projít se kousek po nábřeží a uličkami. Ale jinak je to běžné městečko.  Bohužel, odpoledne se už velmi rychle stmívá a v půl páté je tma jako v ranci.

Jinak, dnešní den se maximálně vydařil. Měli jsme nádherné počasí, nikdo nám neublížil a nikdo nám neškodil, povedli se plněné rohlíčky k obědu i čokoládové muffiny k odpolední kávičce , prohlídli jsme si krásnou, monumentální pevnost, dveře se nám otevírají a lednice chladí, máme se rádi a je nám hezky.

Tak ještě poslední pozdrav, úchvatný západ slunce na závěr dne.

Dnešní trasa je  120 km

Paklenica-senj-8-12-2016-ujeto-120-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ