int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.12.2016 Poreč - Umag - Chorvatsko

Tak a tady vidíme obří parkoviště, na kterém jsme do rána stáli.

Pc140077

Samozřejmě, nezbytná cedule o zákazu bydlíků. Klasika. Parkoviště je téměř prázdné, ale cedule je důvod nás pokutovat.

Pc140200

Naštěstí jsme vše přečkali v klidu a bez pokuty a po ránu můžeme jít na poslední památku UNESCO v Chorvatsku a to do Eufráziovy baziliky.

Jdeme do krásného prastarého římského městečka. Pod námi je ilyrské opevnění a postupně zde vyrůstalo římské opevnění, pak pevnost, pak město. Největší slávu Poreč zaznamenala pod nadvládou Benátské republiky a z toho období tahy zůstalo mnoho staveb.

Hlavně překrásné paláce, které zdobí nejednu uličku. Krátkou chvíli byla Poreč  součástí Habsburské monarchie.

Nás ovšem nejdříve zajímá bazilika biskupa Eufrazia v Poreči, která  je dnes nejlépe dochovanou raně byzantskou stavební památkou ve východním Středomoří a jeden z nejcennějších sakrálních komplexů v Evropě ze 6. století.

Tady je vidět, jak rozlehlá bazilika je. My jdeme jen do hlavní kaple, kde uprostřed stojí sarkofág.

Sama Eufraziova bazilika má tři lodě, které jsou vzájemně odděleny arkádami se štíhlými sloupy a bohatě zdobenými hlavicemi.

Sloupy, hlavice a veškerá mramorová výzdoba pochází z již zmíněných dolů na mramor na ostrově Prokonesos a je odborníky vysoce ceněna. Střední, hlavní loď je zakončena hlubokou apsidou s oltářem s pozlaceným antependiem z poloviny 15. století.

Pc140116

Nad oltářním stolem je nádherné mramorové ciborium (tj. stříška nad oltářem nesená čtyřmi sloupy) biskupa Otona ze 13. století, jehož baldachýn je zdoben mozaikami s medailony svatých mučedníků. Největší uměleckou hodnotu baziliky však představuje mozaiková výzdoba v hlavní apsidě, která tvoří jeden ikonografický celek, umožňující nahlédnout do byzantských náboženských představ. Jsou to mozaiky monumentálního cařihradského slohu, charakteristické pro dobu vlády císaře Justiniána.

Pc140134

Nahoře nad triumfálním obloukem je znázorněn Kristus Vševládce s řadou apoštolů po své pravici i levici. Tato část mozaik byla restaurována na starých pozůstatcích, dolní část pak byla kompletně obnovena.

Více se o bazilice zmíním v kapitole UNESCO a my můžeme pokračovat dál městem a toulat se uličkami. Dneska je bohužel hodně pod mrakem a tak fotky nejsou až tak pěkné a jasné, jak bychom rádi.

Po obědě odjíždíme do Umagu, posledního města v Chorvatsku. Tankujeme trochu benzínu a plyn vezeme až v Slovenii.

Pc140205

Zdenda očekává, že by tam měl být o něco levnější, než v Chorvatsku. Opět není kde zaparkovat a nakonec bereme za vděk parkovištěm, které je opět pro nás zakázané, ale rioskujeme.

Pc140212

Snažíme se stát hodně stranou abychom nikomu nevadili a nepřekáželi, tak snad nás nechají všichni v klidu přespat. Všechna parkoviště jsou placená a nebo rovnou pro nás zakázaná.

Dnešní trasa je 30 km

Porec-umag-14-12-2016-ujeto-30-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ