int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



17.12.2016 Koper - Slovenie

Opět je krásně a poměrně slušné, příjemné teplo, ale je znát, že už se kvapem ochládá. V noci už si přitápíme poněkud víc , protože v noci je tu kolem 4°C, což je málo. Přes den se dokáží teploty vyšplhat k 15°C, ale jen na sluníčku. Řekla bych, že je tu mnohem chladněji, než jsme měli vloni na Krétě přesně touto dobou. Je znát, že jsme mnohem výš. Jedeme z našeho parkoviště nad městem do Kopru.

Pc160053

Máme ty dvě městečka vedle sebe. Včera jsme se byli podívat v Izole a dneska nás čeká Koper. Koper je další z maličkých městeček na pobřeží a je jako ostatně skoro všechny, tady ve Slovinsku poměrně hodně starý.

Pc160068

Původní starověcí Řekové zde vybudovali osadu a pak už to šlo ráz na ráz. Chvíli spadal pod Římskou říši, pak pod Benátskou republiku, pak chvíli pod Rakouskou – Uhersko.

Pc160112

Zkrátka, komu se to hodilo, tak ten vlastnil Koper a ovládal tak poměrně rušný a prosperující přístav. Až když se v sousedním Terstu postavila železnice do Vídně, ztratil Koper na svojí přitažlivosti a důležitosti a byl konečně ponechán tak říkajíc svému životu. Pak chvíli patřil pod Itálii, jako všechny okolní země a nakonec byl součástí Jugoslávie.  V roce 1991 vyhlásilo Slovinsko samostatnost a Koper se stal součástí Slovinského státu.

Pc160107

My jdeme opět uličkami  do historického centra města. Nejznámější architektonickou památkou je Prétorský palác. Pochází z 15. století a do roku 1797 sloužil jako hlavní sídlo místního guvernéra. Palác prodělal v sedmnáctém století rozsáhlou přestavbu. Dneska v paláci sídlí městská rada a podobné instituce.

Pc160095

Hned vedle je ohromná katedrála Nanebevzetí Panny Marie.

Pc160101

Až když jsme uvnitř, musíme smeknout nad monumentalitou místa a stavby. Ale je pravdou, že na místě dnešní katedrály, stálo původně několik kostelů, které se různě přestavovali, plenily, vypalovaly a tak podobně.

Pc160100

První stavba vznikla již v polovině dvanáctého století a současná podoba kostela pochází z počátku 18. století a jejím autorem je Giorgio Massari.

My jsme se těšili na nějaký vánoční program, protože máme další adventní víkend, ale bohužel. Tady si na vánoční program pro veřejnost moc nehrajou. Podívali jsme se večer na náměstí, prošli se po uličkách a obešli jsme celé město kolem dokola.

Pc180003-28

Pobřežní promenádu mají moc hezkou. Velmi moderní lampy mění barvy osvětlení a tak jak je chudé centrální náměstí na výzdobu, tak nábřeží je pěkné.

Pc180003-26

Jdeme zpět do auta a odjíždíme opět na naše parkoviště za město. Zítra už přejedeme do Itálie.

Ještě se musím pochlubit, máme vánočně vyzdobený domov a konečně jsem šťastná a spokojená. Myslím, že to tu máme krásné.

Pc180003-33

Nakoupili jsme řetězy a ozdůbky a večer bylo zdobení. Konečně máme maličký stromeček, který už dva roky vždy na vánoce sháníme. Konečně se zadařilo a dokonce i maličké svíčičky na baterky.

Pc160150

Hlavně, aby Ježíšek věděl, kam má přijít. Každý rok zdobíme auto a letos už jsou to třetí vánoce na cestě. První vánoce byly v Turecku, druhé na Krétě a teď třetí budou v Itálii. 

Pc160152

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ