int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



18.12.2016 Terst - Itálie

Tak a máme tu prvního šediváka, mrazíka, jinovatku, přízemní mrazík a tak podobně.

Zkrátka, na dnešek mrzlo a tráva je pěkně ojíněná. Krásný den a vymetená obloha. Jedeme do Itálie a jsem zvědavá, co nás tam čeká. V Itálii strávíme poměrně hodně času a docela jsme se snažili se na pobyt připravit.  Zdenda to počítal a jak plánuje cestu, tak by nám to mělo vyjít zhruba na rok. Samozřejmě na jaře se přesuneme na sever a pak se sem vrátíme a příští zimu bude Sicílie a tak podobně. Ale to předbíhám. Dneska přejíždíme do Itálie pro nás dost nezvyklým hraničním přechodem, který vlastně ani přechodem není. Zkrátka na silnici je jen značka a hotovo. Čtyři měsíce různě dáváme pasy a tady nic. Inu, jak myslí. Každopádně hned vjíždíme do velikého města Terst, které je poměrně významným přístavním městem. Hlavně, jeho nynější důležitost vyplývá z ropovodu, který vede do Německa.

Spousta tankerů parkuje před přístavem a čeká na odbavení. Ze strany k Slovinsku je pobřeží dost děsivé. Je to jedna řada zrezivělých potrubí a obrovských jeřábů.

Za chvíli ovšem přijíždíme do části starého města, kde už je pobřežní promenáda a spousta lidí.

Nádherná výzdoba nás nenechává na pochybách, že už se Vánoce opravdu blíží. Parkujeme v příjemné vzdálenosti a jdeme okouknout místní cvrkot.

Hezké, luxusní a monumentální Náměstí Italské jednoty je překrásně vyzdobené a z amplionů se line krásná vánoční hudba.

Přenesli jsme se do úžasné předvánoční atmosféry. Jeden elegantní dům je krásnější než druhý. V čele náměstí je ohromný městský palác.

Za zmínku stojí, že toto elegantní centrum bylo v 18. Století urbanisticky zpracováno na příkaz císařovny Marie Terezie.

Samozřejmě je tu krásný vánoční trh a spousta jednak dobrot, ale hlavně krásných drobností.

Nám se nejvíce líbily tyto kouzelné maličké keramické domečky. Jeden stánek z mnoha prodával domečky na svíčky anebo jen na maličké Františky.

Jeden domeček byl krásnější než druhý.

Podívejme se společně na pár krásných výtvorů.

 

A ještě další ukázka. Všude je výzdoba a spousta hudebníků, kteří si tu přivydělávají na ulici moc hezkou produkcí vánočních koled.

Kvapem se setmělo a my se vracíme na hlavní náměstí, které je fantasticky osvětlené. Máme radost, Vánoční výzdoba je tu opravdu velmi hezká. Couráme se po nábřeží, zajdeme ještě do uliček a je nám dobře. Jsme rádi, že je vše tak jak má.

Zítra jedeme na první významnou památku v Itálii a to do Aquileii. Je to významná památka UNESCO a dneska víc neprozradím. Až zítra se vše dozvíme.

Dnešní trasa je  35 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ