int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



19.12.2016 Aquileia - Itálie

Ráno odjíždíme z Terstu a bohužel, je poněkud pošmourno.

Zase, na druhou stranu, není taková zima. Teď po ránu nějakých 8°C což je příjemné. Hned za centrem u výjezdu z Terstu, směrem do vnitrozemí podél moře jsou krásné pláže a spousta stání u silnice.

Je to bohužel u silnice, ale neomezené. Dá se tu postavit a jen přejít silnici, nebo z druhé strany, chodník a jsme na pláži. Není to bůhví jaká sláva, ale na vykoupání anebo půl den strávený u moře je to tu v pohodě. Takže, tady je první tip na parkování, jednak na prohlídku města a druhak jen na vykoupání. 

My jedeme do Aquileii , kde je velmi stará basilika zasvěcená sv. Marii. Parkovišť je tu neurékom, většinou jsou na dvě hodiny zdarma anebo kousek dál od baziliky úplně zdarma.

Samozřejmě hned u vchodu je parkovné 1 Eur na hodinu. Jdeme do areálu a obdivujeme monumentalitu a honosnost.

Jen na okraj pár podrobností, protože bazilika je na seznamu světového dědictví UNESCO a je velmi zajímavá.

Aquileia je dneska maličké ospalé a ničím zajímavé městečko. Za chvíli ho máme celé zmapované a představa, že patřilo k největším a nejbohatším městům Římské říše nám nejde na rozum.

Město bylo založeno kolem roku 181 před naším letopočtem a v době vrcholné slávy tu žilo neuvěřitelných 100 tisíc obyvatel. Město poté v roce 452 zničili Attilovi Hunové a z této rány se už nikdy nevzpamatovalo.

Ani postavení ohromné baziliky v 11. století městu nijak valně nepomohlo.  Od roku 1590 do 1918 patřila Aquila Rakušanům a pak již po první světové válce klasicky Itálii. My se, ale už procházíme ohromnou bazilikou s úchvatně krásnou mozaikovou podlahou.

Okolo celé jedné strany vedou nad podlahou skleněné chodníky, abychom mohli vidět mozaiku i pod nohama.

Mozaika se totiž rozkládá až ke zdem a bez vysutého chodníku by to nebylo možné, nemohli bychom tu být.

Stovky a stovky turistů, kteří sem každoročně míří, by mozaiku za chvíli zničily a tak si jí můžou prohlédnout všichni, kdož mají zájem. V mozaikách se vypráví několik biblických příběhů, O Jonášovi a velrybě, O zrození Boha a další. Je tu spousta nádherných vyobrazení ryb, ptáků a zvířat.

Podobizny mužů jsou nejspíše podobizny bohatých římských patronů, kteří financovali a přispívali buď na město, nebo na baziliku.

Dneska je bazilika volně přístupná a opravdu, velmi krásně zrekonstruovaná.

Venku je několik archeologických lokalit, nalezišť, kde se můžeme podívat na to, jak maličké byly tenkrát domky a jak byly na sobě namačkaný.

Odkrytých lokalit je jen pár a je jen otázkou, kolik jich je ještě pod zemí okolních polí a hlavně pod domy, které tu nyní jsou.

Vždyť těch sto tisíc lidí se sem muselo nějak naskládat a vezměme v potaz, že v době o které hovoříme, se stavěly domky přízemní, maximálně s jedním patrem, takže tu muselo být opravdu velmi velké a rozlehlé město.

Asi budeme mít drobný problém s připojením na internet, s volnou sítí, nějakou, jakoukoliv. Kousek od nás je velké obchodní centrum a zítra se tam asi stavíme. Musíme zjistit tarify a pár gigabajtíků koupit. Bohužel, na zakoupený internet nejde procovat  na stránkách a nejdou vkládat do stránek nové dny. To si můžeme dovolit až na cizím nebo městském volném internetu. Tímto prosím o shovívavost a trpělivost. Nejspíše se stane a bude stávat, že se s vkládáním novinek a cestopisů občas opozdíme.

Dnešní trasa je  65 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ