int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



27.12.2016 Cavallino - Itálie

Stojíme kousek od Benátek a budeme tu až do Nového roku. Zítra pojedeme znovu do Benátek na procházku městem, protože a jednoduše se nám tam líbí. Přijde nám, že je v této době ve městě málo lidí a má být opět nádherné počasí.

Dneska jsme řešili plyn. Opravdu se ukázalo, že čerpací stanice neprodávají plyn do bomb, ale jak jsme se přesvědčili, ne všichni zákaz dodržují. Nejdříve jsme zastavili u Agip a tam nám mladík dost květnatě vysvětlil, že nám plyn nemůže prodat, protože všude jsou kamery a šéf by ho jak nám naznačil, oběsil a policie, taky naznačeno, by mu dala pouta. Velmi se omlouval a poradil nám jinou pumpu, kde by nám snad plyn prodali.Velmi ochotně nám pumpu ukázal na navigaci a tam jsme plyn v pohodě natankovali. Absolutně bez problémů. Jsme kousek od Benátek a tady jsou souřadnice.

Benzínka Costantin. Uvidíme, jak to bude dál pokračovat. Cena plynu je 0,54 Eur. Mohlo by být hůř, už jsme zažili vyšší cenu.

Pc270007

Kousek od nás je další velké parkoviště, vlastně, několik parkovišť a přístaviště, odkud pojedeme do Benátek. Cena 7,5 Eur je asi jednotná pro jednu cestu odkudkoliv, komkoliv, kromě letiště.

Pc270008

Můžeme si sice koupit celodenní lístek a putovat lodí jak se nám zamane, ale to my nepotřebujeme. Opět se chceme dostat jen tam a zpět a projít si další kus Benátek. Na zítra mám v plánu několik zajímavých témat, ale na dnešek jsem si zvolila téma, které tíží Benátky snad nejvíce a to jsou záplavy.

Benátky, když si představíme, stojí vlastně ve veliké laguně na mnoha ostrovech různě pospojovaných mosty a mostíky. Jen pro osvěžení paměti, ostrovů je 117, kanálů 150 a mostů neuvěřitelných 410. Jak už jsem se zmínila, každoroční záplavy sebou nesou stále větší a větší problémy. Aqua alte je záplava za vysokého přílivu a dochází k ní od listopadu do dubna. Vážné ohrožení se ohlašuje městskými sirénami a čtyřmi tóny. Od nenižšího k nevyššímu. Když zní všechny čtyři tóny za sebou, je ohrožení tou nejvyšší záplavou. Ostatní tóny varují před záplavou nižší a obyvatelé mají pár hodin náskok před nástupem vysoké vlny. Tradičně bývá první zasaženo náměstí sv. Marka, kde jsou permanentně připravené mobilní chodníky. Určitě si všichni návštěvníci všimnou jakoby rozložených prodejních stánků. Tak to jsou právě ty chodníky, které se poskládají, pospojují a může se po nich chodit. Pokud ovšem povodňová výška přesáhne 1,2 m, chodníky už jsou k ničemu, protože jsou taky pod vodou.

Než se dostanu k největšímu projektu na ochranu Benátek, projektu Mose – Mojžíš, zmíním se nejdříve o vlnolamech, které zpomalují přítok, proudění vody do laguny a částečně sníží i stoupání hladiny. Na jednom vlnolamu právě stojíme.  Při pohledu shora, stojíme na konci vlnolamu, kousek od majáku vpravo.

Vlnolamy jdou 4m do hloubky a jejich šíře je 30m v základně.

Systém vlnolamů, podle propočtů by měl snížit příliv v laguně o 5 cm. Tady je vidět, jak i 5 cm je pro Benátky důležitých.

Když se podíváme na obrázek, vidíme tři průlivy, kudy může proudit mořská voda z Jadranského moře do Benátské laguny.

 

Tady se budou postupně instalovat ohromná vrata, která v případě nebezpečí budou do 30min vztyčená. Požadavek na projekt byl, aby Benátská laguna byla dál propojená s Jadranským mořem a aby panoráma zůstalo nenarušené. Projekt 78 ponorných vrat plní veškeré požadavky, ale je příšerně drahý.  Opět doporučuji stáhnout si dokument „ V útrobách měst – Benátky / Discovery – Channel /“ ke stažení na Uložtocz - zdarma.

Když je klid a žádné vzedmutí hladiny se nechystá, vrata budou ležet na dně průlivu. Vrata jsou dutá a na dně je drží voda. V případě potřeby by se napustil do nich pod vysokým tlakem vzduch, který by je jakoby postavil. Je to ohromný projekt a už několik segmentů je na svém místě. Inženýři si dokázali, že projekt, vrata, fungovat bude a je životaschopný. Bohužel, cena je přímo astronomická a ještě větší škoda je, že projekt, jak jinak doprovází ohromná korupce. Spousta lidí spojená s projektem je už uvězněná nebo se hájí v soudních síních.

Přejme nádherným Benátkám, aby se brzo dočkaly záchrany v podobě naprosto jedinečného projektu protipovodňových vrat, projektu Mose. Benátky jsou tak krásné, že by byla škoda o ně v budoucnu přijít.  Domnívám se, že dalším krokem bude razantní omezení vodní dopravy a to si už vůbec neumím představit.

Zítra se mimo jiné zaměříme na historii, výrobu a využití gondol.  A máme se zase na co těšit.

Nic není tak typicky benátského, jako elegantní tvar černých gondol.  Málo symbolů měst má tak tajemný původ, úzkostlivě dodržovaný vzhled a tak spletitou historii.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ