int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



1.10.2016 Ohrid - Makedonie

Stále jsme v Ohridu a asi tu ještě nějaký den pobudeme.

Kousek od nás jsou dvě velké zajímavosti a to neskutečná vesnice Vevčani . Pramení tam totiž na úbočí hor největší a nejsilnější prameny a Makedonská vláda se rozhodla svést prameny do potrubí a odvést je do potřebných míst.

Místní se začali proti plánům velmi tvrdě bránit a pohrozili téměř válečným konfliktem. V roce 1991 vypsali vesničané referendum, v němž se 99 % obyvatel vyslovilo pro vyhlášení nezávislosti Vevčani. Začali používat vlastní vlajku, pasy i měnu. Z počátku to bylo možná myšleno vážně, ale nakonec vše dobře dopadlo a Vevči je teď v klidu a v pohodě.

Nevím, co jim vláda slíbila, ale situace se uklidnila a dneska se na tento jejich odvážný boj s vládou jen vzpomíná.  No a další je překrásný klášter zasvěcený svatému Noumovi, asi 30 km od nás. Tam se určitě pojedeme podívat a asi se sem zase vrátíme.

 

Ještě bych se ráda vrátila k Ohridkému jezeru a místní zajímavosti a tím jsou Ohridské perly. Všude se tady totiž prodávají perlové náhrdelníky, nebo jen šnůry perel.  

Obrovské množství perel je všude a na každém rohu. Nejdříve jsem se snažila domluvit s prodejci, co to je vlastně za perly, jestli říční nebo mořské. Ale Ohrid je jezero a na to obrovské množství perel  by tu musela být obrovská pěstírna sladkovodních perlorodek. Nic takové, ale nevidíme. Zdenda tvrdí, že je to opět šméčko na lidi a perly jsou to umělé a při nejlepším skleněné korálky za pár korun. Dneska jsme konečně chytili trošku lepší internet a hned jsem začala pátrat.

Ohridské jezero je totiž velmi zajímavým přírodní úkaz. Podle dosavadních měření a podvodním zkoumání a průzkumem je pravděpodobně nejstarším jezerem v Evropě a s 288 metry také nejhlubším jezerem na celém balkánském poloostrově. Žije zde asi 200 druhů endemických živočichů, které nenajdeme nikde jinde na světě. Pozor a teď to přichází, mezi tyto druhy patří i známí ohridští pstruzi. Jezero totiž leží v tektonické kotlině a jeho břeh patří z větší části Makedonii, z menší Albánii. Jezero nemá žádný viditelný přítok, voda se do něj dostává prosakováním krasovou horninou z výše položeného Prespanského jezera, které už je zase na Řeckém území.

 
Specialitou Ohridu a okolních vesnic je výroba tzv. ohridských perel. Nejde totiž o skutečné perly. Ochridské perly se vyrábějí speciální metodou ze šupin ohridských pstruhů. Z perel se pak vyrábějí šperky, které se vyvážejí do celého světa. Náhrdelník z nich má ve své sbírce i britská královna Alžběta II. 

Po ránu, hned z čerstva, jsem sdělila Zdeněčkovi, že když je má jakási Bětka z Anglie, tak to bych si je měla pořídit i já. Mírně zbledl a prohlásil, že když mu uvařím svíčkovou se šesti, tak si mám koupit, co chci. Dobře ví, že by dostal maximálně knedlíky čtyři.  

Dneska nás potěšil nový vzkaz v poště na stránkách, teda, hlavně mě. Po samých zbytečných chlapských dotazech typu jako jaká návnada, průjezdnost silnic, funkce antény apd. konečně se paní kolegyně zajímá o naprosto důležité, konkrétní  věci, jako je praní prádla na cestách. 

Sougia - Kréta

Ale vážně, praní  je zážitek a obvykle je to v naprosté pohodě.  Minulý rok jsem se tímto tématem zabývala v Deníčku, protože je to ryze intimní záležitost, která do cestopisu podle mého moc nepatří, ale i praní prádla na delším výjezdu k cestě patří, to je pravda.

Fanari - Řecko

Tak jen kousek z Deníčku, někdy kolem 19.9.2015

………….. A ještě je autíčko hezky provoněné od aviváže. Vřele doporučuji zakoupit červený skládací kolotoč s kolíčky z Ikea, za pár korun taková červená chobotnice, a celou záležitost mám uloženou v pouzdře od kosmetiky z vánoc. Perfektně se poskládá, je bytelná a ve Frankaně nebo Noveře stojí neskutečné peníze a ještě je to celé vachrlaté. Na ten kolotoč naskládám týdenní porci ponožek. Ty si většinou večer namočím a ráno jsou už zralé k vyprání.  Jediné, ale o tom už jsem psala je, že tady neexistují veřejné prádelny. Vlastně se mi jedná jen o velké ložní prádlo, ale to už jsme se Zdenou taky vyřešili přímo novou technologií, propracovanou do nejmenšího detailu. Patentovatelný technologický postup praní velkého ložního prádla na cestách sdělím až po náročných pilotních zkouškách přímo v terénu. To se zkrátka nedá, jen tak sdělit světu, tudy vede cesta!  Technologie je to velmi náročná na logistické zázemí, odbornou erudici a velkou připravenost realizačního týmu, který musí nejdříve projít několikaletým tvrdým výcvikem v těch nejtěžších podmínkách. ………………. 

Nova - Estonsko

Rozhodně, paní kolegyně, zapomeňte na ruční pračku prádla, je úplně k ničemu. Máme totiž příbuznou, která si jí ve Frankaně, za velmi drahý peníz koupila. Viděla jsem jí a podle jejích zkušeností je to absolutně k ničemu a akorát další zbytečný krám do auta. Vezu si sebou celkem troje ložní povlečení a to mám přesně na tři měsíce. Jakmile se po prvním měsíci, kdy už je jedno povlečení použité, naskytne vhodná příležitost, hned ho vypereme. S tím mi pomáhá Zdenda. V hrncích ohřeju množství vody a povlečení klasicky namočím a pak ho v ruce a za pomoci zvonu vyperu. Samozřejmě musí být krásné počasí, musí být dostatek vody na vymáchání a musíme být trochu stranou od civilizace.

Lahti - Finsko

Pokaždé se nám nějaké takové místo naskytlo a tak nebyl problém povlečení vyprat. Ostatně, máme na to tři měsíce čas. Zdenda mi pomáhá se ždímáním a případně nanáší vodu, když není vyloženě u ruky. Ručníků a velkých osušek mám taky pár do zásoby a ty řeším podobně, jen že nejsou tak veliké a mohu je vyprat prakticky kdekoliv.

Nevím - Norsko

Zdenda mi udělal ve sprchovým koutě příjemnou tyčku na zavěšení a pokud peru, když je voda, ale nejde pověsit prádlo venku, tak ručníky kolíčkuju na ramínka, které si sebou pro tento případ vezu, a ty pak pověsím na tu tyčku. Celé to má Zdenda ve své kapitole opravy a úpravy. Tam je to hezky nafocené. Teda alespoň myslím.

Olympos - Turecko

Utěrky řeším stejně jako ručníky, vroucí voda, soda na prádlo, jelen, prací prášek a nechám to do rána macerovat v lavoru v kufru. Ráno postup opakuji a už je vymáchat, aviváž a pověsit. Hodně ráda suším prádlo v autě. Náš Flíček je pak ohromně vyvoněný.

Po obědě půjdeme do starého Ohridu. Tentokrát pěšky. Uličky se projíždět na kolech nedají.  Je krásný den, je krásná sobota.  

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ