int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



7. a 8. 10.2016 Thermopyl - Řecko

Projíždíme centrálním Řeckem do Thermopyl.

Pa070072

Počasí se poněkud zhoršilo a podle předpovědi, by se měla večer přihrnout velká bouřka. 

Pa070091

Projíždíme oblastí, kde je všude na polích bavln. V různém stádiu zralosti, ale závěje bavlny okolo silnice dávají tušit, že je sklizeň v plném proudu. Oblast mezi Trikalou a Larisou je vhodná pro pěstování bavlny.

Pa070128

Příroda zde vytvořila jakoby velkou plošiny, kterou ze všech stran chrání vysoké kopce. Ty se tyčí v dálce a vidíme jen jejich siluety. Asi, určitě je to vhodné pro bavlníkové keříky, protože jak tak koukáme, bavlna se pěstuje všude.

Pa070111

Speciální návěsy aut převážejí očesanou bavlnu do výkupny. Zahlédli jsme jednu velikou výkupnu bavlny. Obrovské hromady nadýchaného chmýří.  A tady je jeden bavlníkový plod.

Pa070124

Tobolka praskne a ven se vyvalí veliký chomáč bavlněných vláken. Uprostřed, schované ve vláknech, se skrývá několik semínek.

Pa070126

Tobolka je na omak velmi tvrdá, jakoby dřevnatá a na stonku je chomáčů několik. Speciální kombajn sklízí úrodu bavlníkových keřů, podobně jako obilí. Ovšem, ztráty jsou podle nás veliké. Když vidíme jak je za kombajnem bílo, říkáme si, že to je asi normální. Nikoho to nevzrušuje a ty ztráty jsou asi přijatelné.

Přejíždíme hory, opět stoupání a klesání už na Thermopyly. Je hodně zataženo a večer přišla obrovská bouřka. Blesky, hromy a déšť, ale zase budeme mít parkovací místo pěkně pokropené a nebude se prášit.

Pa080161

Thermopyly a jejich teplá řeka je skvělé místo k zastávce.  Ráno je překrásný den, sluníčko a vypadá to, že bude i teplo.

Pa080164

Zdržíme se tady několik dnů, než se přesuneme na jih Albánie do nejjižnějšího města Buthrotum na Albánsko - Řeckých hranicích a odtamtud začneme pouť po pobřeží Albánie směrem na sever až do Itálie. 

Pa080166

Mám několik restů na stránkách, jako je nedodělané UNESCO a hlavně mám materiály k historii zemí, které jsme projeli, a nestihla jsem to zpracovat.  Zdenda si taky potřebuje leccos dodělat a pár dnů klidu nám jen prospěje.

Dnešní trasa je - není, velitel vozu ji neudělal. Dodám později  

Trasa je : 131 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ