int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 18.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



12.10.2016 Thermopyl - Řecko

Stojíme v Thermopylech, koupeme se, užíváme sluníčka a je nám dobře. Předevčírem přišel akorát nějaký mladý kluk a kousek od nás si postavil stan.

Jaké bylo naše překvapení, když se z něj vyklubal náš krajan. Máme návštěvu. Skvělé. Říkáme mu krajánek a je to absolutně skvělý kluk. Ve svých 23 letech se rozhodl, že procestuje Řecko. Hezky po svých, s batohem na zádech. Občas, když to půjde, tak se nechá zaměstnat a půjde dál. Teď je sklizeň jablek, bude navazovat sklizeň oliv a pak pomerančů a mandarinek. Takže si myslíme, že by mohl nějakou práci sehnat. Zdenda sem hodně jezdil s kamionem pro pomeranče a zeleninu, tak se snaží poradit, jak a kde by se mohl alespoň na pár dnů uchytit a přivydělat si. Vynašla jsem mapy a různé plánky Řecka, které by se mohly hodit.

A samozřejmě, jsme našeho krajánka pozvali ke stolu. Včera jsem upekla buchty a ranní snídaně se lehce přehoupla až pomalu k obědu.

Mimochodem Ota je skvělý mladý muž a tímto posílám pozdrav jeho rodičům do Studénky na Moravu a jen mohu říct, že nemusí mít starost. Váš Ota je šikovný, nesmírně slušný a příjemný kluk, který se určitě neztratí.

Dneska měl velké prádlo a už si vše suší na sluníčku,

a Zdenda pral včera. 

Včera večer přijel zase pán s granátovými jablky. Opět přivezl tři velké plody, které jsem hned zpracovala. Vyloupat jadýrka a malinko prosypat cukrem, ale jen malinko, vychladit a hezky jsem nás všechny podělila o večerní dobrotu. Sedíme už po tmě a povídáme si. Jsme rádi, že jsme měli štěstí na tak skvělé setkání. Je to úžasné, ve velkém Řecku a zrovna na tomto místě a v ten správný den se potkáme.  

A aby toho nebylo málo, měli jsme ještě jednu návštěvu. Kde se vzala, tu se vzala na moje křeslo přistála Kudlanka nábožná. Dlouho jsem něco tak ošklivého neviděla.

Uznávám, nějakému broučkaři se může líbit, pamatuji se, že dcera mojí kamarádky jí měla doma v teráriu, ale mě osobně se teda moc líbí. Zdenda jí opatrně přenesl na klacík a dali jsme jí do keře. Téměř okamžitě se nám ztratila ve větvičkách.

Úžasné mimikry, to musím uznat. Kudlanky jsou jsou vlastně dravci, kteří dobře využívají maskování. Dlouho číhají na svou kořist což je hlavně drobný hmyz. Poté vystřelí své loupeživé nohy, zachytí kořist a zaživa ji sežerou. Přední pár končetin se nazývá loupeživá končetina. U kudlanek se vyskytuje manželský kanibalismus.

To znamená, že samička po páření sežere samečka, hlavně v době nedostatku potravy. No, nic moc, ještě, že my už víme, že sameček se dá k páření použít vícekrát a není potřeba ho hned sežrat.

Pěkný den všem. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ