int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



18.10.2016 Ioánnina - Řecko

Přespali jsme v bohem a i lidmi zapomenuté vesnici, kdesi hrozně daleko od civilizace, na jakémsi kopci.

Včera jsme se se Zdendou shodli, že je škoda, tak krásný kout Řecka projet potmě.

Jelikož jsme se včera zdrželi a courali se s odjezdem, dojeli jsme skoro za tmy do vesnice Longisti a ráno jedeme dál. Opravdu jsme spali v klidu, jako miminka.

Za celé ráno okolo projelo jedno jediné auto. Tak, co by tu kdo hledal. Pár rozesetých chalup a několik salaší neláká absolutně nikoho. Silnice je ale v pohodě a dobře se jede. Zase se šplháme do kopce a padáme až dolů do údolí. Občasné výhledy do dáli jsou úžasné. Jak by řekla paní Růžičková – Homolková „ To jsou panoramata.“  

Jedeme centrálním Řeckem a okolo nás je pohoří Oros a my se občas dostáváme opravdu poměrně vysoko. Je krásný den a na snad nejhezčím místě dnešní cesty si dáváme oběd. Je nádherně a vychutnáváme si krásný den. Už se drobet ochlazuje, tak když je sluníčko, není vedro.

Jen stromy se nám zabarvují do podzimu a to je smutnější. Bude už zima, ale to je ještě hodně daleko před námi.

My se pomalu suneme Řeckem do města Ioánnina, které má být veskrze islámské. Tak na to se hodně těšíme, a jestli bude hezky, tak si město zítra projdeme.  Bohužel máme další problém.

Baterky. Začala zlobit baterie autová a teď to vypadá, že ta se sice umoudřila, ale ztrácí kapacitu baterie nástavbové.  Je to lehce poznat na tom, kdy nám dojde večer proud. Dříve jsme mohli svítit jako na pouti a proudu jsme měli na rozdávání.

Nyní, máme proudu minimum, a když vlastně nic neděláme a na počítači jsme jen chvilku, tak za dvě hodiny začne na nás křičet měnič, že má málo proudu a za chvilku je u nás tma tmoucí.  Pořád jsme čekali, že klekne baterka v autě a nakonec klekla baterka v obytné části. Máme teda dvě, jednu jsme nafasovali k autu a druhou dokoupili. No a jedna nebo druhá anebo obě dvě začali zlobit a po konzultaci s Karlem Prokopem jsme se rozhodli je vyměnit. Takže nic moc záležitost. Sice jsme měli v plovaných výdajích baterie – výměna, ale že je opravdu budeme muset vyměnit, to bolí. U nás byl ten problém, že nástavbová a automobilová baterie byla kdovíjak stará. Rozhodně minimálně 4 roky a ta nová, nástavbová určitě dva roky. Nejspíše odešla ta původní, ale za rok by se problém opakoval. Zase bychom měli jednu novou a jednu starou. Tak jsme se nakonec rozhodli, že nebudeme řešit, která je na tom hůř a vyměníme je obě dvě najednou. 

Jenže, ve městě Ioánnina, kam jsme dneska dojeli je námi hledaný Praktikel, což je taková chudá obdoba OBI, ale baterii mají jen jednu a ještě pekelně drahou.

Vracíme se kousek zpět, kde na kraji města jsme zahlédli prodejnu doplňků pro auta a taky baterie. Sláva, to co potřebujeme, mají.

Mají na skladě dvě totožné 100 A baterie BOSH a Zdenda je spokojený.

I cena 240 Eur je na Řecko dobrá. Neváháme a kupujeme. No a nastává problém co se solárními panely. Zdenda ví, že kdyby potřeboval odpojit baterie, tak je musíme přikrýt.

 

Zkrátka, nesmí dávat žádný proud. Anebo, kdesi pod sedačkou v energobloku cosi odpojit a vyřadit solárka z provozu a pak už jde jen o to, všechny kontakty zafačovat, aby nedošlo k jakémusi zkratu a následnému vyhoření. Teda, to snad až tak ne, ale prý bychom si mohli zničit celou elektriku v autě. Další telefonát Karlovi a ten, skvěle radí po telefonu i sem do Řecka.

Karle, omlouvám se za laicky a ryze ženský popis, ale když já tomu opravdu nerozumím a snad ani rozumět nechci. Tímto váženého čtenáře odkazuji na skvělého člověka, Karla Prokopa, který i po telefonu přesně ví, co udělat, ale rozhodně, kdybychom nebyli tak daleko, určitě bychom to byli bývali vše řešili u něj na dílně, pod dohledem odborníka, znalce a machra na bydlíky.

Večer jsme se přesunuli na skvělé místo hned na dohled starého města a večerně nasvícených hradeb.

Dnešní trasa je  156 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ