int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



30.10.2016 Ksamili - Albánie

Další den, strávený opravami je téměř za námi. Je půl šesté a zhasli nám. Zkrátka, je už tma jako v ranci. Ráno hned Zdenda vlítnul na tu naší vrtošivou lednici. Auto je vyvážené, tryska vyčištěná a vše je tak jak by mělo být, ale není. V lednici je krásných + 15°C což je teplota, která se mi, ale vůbec nelíbí. Začíná demontáž všeho, co lze ze zadu odmontovat. Samozřejmě, kromě elektroniky. Ještě jsme udělali pokus, že jsme z restaurace natáhli proud. Zdenda požádal pana majitele, zda by nám nedal proud, abychom lednici vyzkoušeli na elektřinu.

Pa300036

Jestli není závada v celém systému a ne jen v plynu, jak se domníváme. Nechceme nic zadarmo, a i když je pan majitel velmi vstřícný, dali jsme mu 5 Eur a dvě piksly piva.

Pa300064

Máme proud a zkoušíme, jak to půjde. Lednici jsem odmrazovala a čistila v Thermopylech, těsně před odjezdem a od té doby se vůbec nezaledovala. Dneska jsme ještě odmrazili a vyčistili preventivně mrazák.

Pa300030

Tam byla námraza na žebrování, tak jsme jí všechnu opatrně sundali a mrazák s lednicí napojili nově na proud 220. Ejhle, vše funguje jak má. Mrazák mrazí a v lednici během hodinky mám krásných 8°C a později 5°C. Bylo by méně, ale pořád kontroluju teplotu a hlavně, občas jí provozně musím otevřít. Ale už cítím, jak z ní jde pěkně chlad.

Pa300058

Takže sláva, závada není v celém systému, ale jak to vypadá v plynu. Zapomněla jsem taky ještě říct, že od posledního tankování plynu, což je na hranicích Řecka s Albánií nám pekelně smrdí z mřížky plyn. Zdenda to moc necítí, ale já teda docela hodně.  Několikrát jsem závad reklamovala, ale až když Zdenda včera čistil solárka, tak to najednou, na střeše ucítil v plné síle a konečně je mi uvěřeno.  Jako když se špatně spaluje plyn. Nikdy jsme takový divný zápach z plynu z mřížek od lednice neměli. Četli jsme, že jedna ze závad je, když to je cítit jako sirovodík, což jsou podle nás, jako zkažený vajíčka, nebo sirné prameny v Karlových Varech. Tohle takový zápach nebyl. Ještě jsme si říkali, jestli jsme nenatankovali špatný LPG nebo LPG které naší lednici nechutná. Uvažovali jsme už, že kdyby to bylo jednodušší, že bychom nějak plyn vypustili a dojeli natankovat nový. Ale je to příšerně složité, a pokud to bude jenom venku sedět, tak to ty dvě bomby vydržíme, ale když ona ta lednice nechladí. To je větší problém.

No, a aby těch problémů nebylo málo, včera večer nám opět vypověděla poslušnost páková baterie v kuchyni.

Pa300015

Tu samou baterii máme v koupelně a ve sprchovém koutě. Obě dvě zbývající šlapou jako hodinky, ale nejsou samozřejmě tak namáhané a používané jako ta v kuchyni.

Pa300011

S ohledem na to, že už jí Zdenda vyndává poněkolikáté, tak to máme přímo ukázkově secvičené. Šuplata ven, ty jdou na postel a začíná montáž. 

Pa300019

Tady je už opravovaný spínač.

Pa300027

Zdenda pájel už dříve jeden kabílek a teď se zpřelámal druhý. Dneska dal Zdenda už spínač nový, ale pájkou napojil jiné kabílky.

Pa300029

Při té příležitosti vyčistil sifon, ale ten mívám dost v pohodě. Ve dřezu nemyji nádobí a tak se odpad minimálně zanáší.

Pa300021

Během chvíle je vše zase smontované, baterie nasazená a šuplata jdou zpět.

A můžeme se vrátit k lednici. Takže, Zdenda vše co šlo ze zadu z lednice vymontoval, vyčistil, dokonce na vyčištění komínku si udělal takovouhle miniaturní kominickou štětku.

Pa300072

Po dvou letech permanentního provozu je komínek pěkně zanesený.

Pa300067

  Ale stále to není o tom, že by to bylo nějak erc ucpaný a nemohlo to pracovat.

Pa300060

Takže máme vše venku, vše rozebrané, pročištěné a s večerem to dává Zdenda do kupy. Více už udělat nemůžeme.

 

Nakonec jsme jí odpojili od proudu a nahodili plyn. Plamínek je krásně modrý, což byl, krásně vysoký, což taky byl a lednice se nahodila okamžitě. Uvidíme, jak se bude holka snažit. Byla jí dána láska a péče a na noc má slíbenou pohádku.

Pa300084

Nově nalepené okno vypadá taky dobře. 

Byla by otrava vracet se domů kvůli lednici. Byly by to další výdaje za naftu, ale bez lednice cestovat nemůžeme. Znamenalo by to neuvařit žádné jídlo do krabiček, nemít žádné jídlo nakoupené do foroty. Zkrátka, byl by to velký logistický a finanční problém. Vše by se velmi rychle kazilo a to co se uvaří, by se muselo hned sníst a hlavně vařit jen dvě porce, to nejde a ani to neumím.  Večer a zítra bude den pravdy. Pokusíme se v případě nouze dovolat Karlovi Prokopovi, jestli by nebyla nějaká chytrá rada na dálku, ale mám obavy, že asi ne.  Ksakru, takové starosti, ale to k tomu všemu našemu cestování asi taky patří. Vždyť bychom to měli příšerně jednoduché.  

 Pa300039

Ještě u večeře Zdenda zauvažoval, že by se měl preventivně začít zajímat o opravu našeho plynového topení. Domnívá se, že je čas na studium dalšího problematického vybavení našeho auta. Oprava topení Truma spojené s bojlerem na teplou vodu, by mohla být pravá opravářská lahůdka. Je naprosto jisté, že pokud se něco semele, tak to bude v pátek večer, v sobotu, případně v neděli po ránu a budeme v pustině, na ostrově, v džungli, na poušti anebo, minimálně několik světelných let od nejbližší civilizace.

Přejeme všem krásný a pohodový večer. 

Pa300046

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ