int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



24.8.2016 Orlické hory - CZ

Trošku jsme si zpříjemnili pobíhání po úřadech a vyřizování nezbytností malým výletem za našimi přáteli. Orlické hory jsou překrásné, sice trošku z ruky, ale vzdálenost je to nejmenší.

P8230130

Setkání se Zbyňkem a Yvonou bylo pro nás velmi, velmi příjemné a jsme rádi, že jsme potkali tak skvělé lidi, kteří se rozhodli vyměnit život ve městě za samotu na chalupě, kde na zimu je jen jeden soused a to ještě dost daleko.

P8230143

Povídání hluboko přes půlnoc nebralo konce.

P8240213

Taky bydlíkáři, taky cestovatelé a taky milovníci cestování.

P8230146

Tak nebylo o téma nouze. Ráno jedeme na výlet po kraji a hlavně nám byla ukázána jedinečná stavba, která je opravdu velmi zajímavá.

P8240151

Stará vesnice  Neratov nebo také Bärnwald z konce 16. století.

P8240167

Pár domů, které zde zůstaly, jen zázrakem unikly zbourání a vybydlení. Situace tu nebyla vždy taková. Jsme už v oblasti Sudet a původní Českoněmecký obyvatelé zde měli dokonce školu a hlavně barokní kostel.

P8240181

Ten byl chloubou kraje a sloužil svému účelu po mnoho let. Bohužel přišlo osvobození a Rudá armáda si z kostela udělala střelnici.

P8240180

Prostě jeden voják poslal na kostel dělovou ránu pancéřovou pěstí a bylo po střeše. Následný požár dokonal dílo zkázy a z kostela byla ruina. Chvíli se místní obyvatelé snažili o záchranu, ale němečtí starousedlíci byli odsunuti a kostel chátral dál. Od zboření kostel zachránilo to, že nebylo dost peněz na jeho zbourání. To je dobré.

P8240171

Tady byla záchrana stavby jen a jen díky tomu, že nebyly peníze na její zbourání a likvidaci. Každopádně i tento kraj byl tak na okraji zájmu, že trosky kostela až tak nikomu moc nevadily.

P8240185

Přišel rok 1989 a situace okolo kostela se začala měnit. Občanské sdružení shánělo peníze, kde se dalo. Vytvořily se tu chráněné dílny, chráněné bydlení a začalo zde bydlet několik velkých rodin s dětmi, které nikdo nechtěl.

P8240192

Postupně se vše začalo dávat do pořádku, chalupáři skoupili chalupy, které byly v dezolátním stavu, a začali je dávat do kupy. Dneska tu stojí nádherný veliký kostel s naprosto jedinečným řešením střechy. Nikde jsme na svých toulkách neviděli tak krásně vyřešenou střechu kostela. Jistě, určitě by šla zrekonstruovat původní střecha, ale proč.

P8240173

Tady se objevil naprosto úžasný nápad a hlavně, ten nápad se podařilo dotáhnout do absolutní dokonalosti. Už jen oltář je skvostná hra kovu a skla, která visí v prostoru.

P8240170

Hned pod farou je kavárnička, kde si můžeme dát vynikající domácí limonádu a dortíček.

P8240201

Jedeme pomalu domů a ještě okukujeme místní přírodu. Chalupy rozházené po úbočích a spousta překrásných lesů.

P8240205

Kout naší krásné země a přírody, kam stojí za to jet se aspoň jednou podívat a projít si některou z turistických tras. Díky tomu, že Orlické hory neoplývají ubytovacími zařízeními, kempy a spoustou restaurací a různých lákadel, jsou téměř turisticky nedotčené. Je otázkou, co je lepší.

P8240209

Místní by potřebovali trochu toho turistického ruchu, aby se zde žilo lépe a bylo v obcích více peněz na spoustu důležitých staveb, jako jsou čističky vody, opravy silnic a další. Jenže v tu chvíli ztratí klid, který tu vládne.

P8240215

Turisté sice přinesou nějaké peníze, ale téměř panenská příroda bude trpět. To je ten věčný boj, kdy jeden klad sebou okamžitě přinese aspoň jeden zápor. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ