int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



3.8.2016 Nova - Estonsko

Jelikož a protože se situace v okolních státech tak nějak trochu přiostřuje a díky lidem, kteří nově přicházejí do Evropy a nechovají se zrovna podle našich měřítek slušnosti, začíná být pro mnoho cestovatelů obtížné cestovat po Řecku, Itálii a podobných destinacích. Jak jsme viděli tak Švédská velká města jsou plná migrantů a nedávná zkušenost kolegů ve Švédsku je dost děsná. Norsko jsme projeli celé okolo pobřeží a žádnou špatnou zkušenost nemáme. Finsko to samé. Nicméně, co je dneska v pohodě za chvíli nemusí být pravdou.

4.6.2015 RMK Pärispera - Estonsko

Domnívám se, že spousta cestovatelů bude čím dál tím častěji přemýšlet o jednak pobaltských republikách a spousta z nich se vydá do poměrně bezpečného Ruska, kde je sice problém se zařízením víz na pobyt, ale jinak nafta za 14,- Kč nám skvěle zlevní celé putování.  

5.6.2015 RMK - Juminda Nina

V minulém roce, v létě, bylo v našem plánu objet pobaltské republiky podél pobřeží.  Přestože jsme měli průvodce, v každém městě, kde jsme se zastavili,  hned jsme hledali infocentrum a pobrali místní mapy.

9.6.2015 RMK - Nova 

Jedna z map byla i mapa stanovišť RMK. Vůbec jsme netušili, co to je a tak jsme to jednoduše zkusili a na takové místo zajeli. Všechna stanoviště jsou nějak výjimečná. Krásné pláže, jezera, hezké lesy, vyhlídky do dáli v Estonsku velmi vzácné, zkrátka, skoro každé stanoviště je něčím zajímavé, krásné. Už jen i tím, že skoro všude jsou grilovací místa s nachystaným dřevem a zastřešeným altánem. My jsme měli štěstí, že všechna místa, která jsme navštívili, byla skvělá.

 14.6.2015 - Saare

Systém parkovišť RMK je suprová estonská záležitost. Křížem krážem celým Estonskem vedou dvě  turistické a cyklistické trasy, které jsou většinou perfektně zajištěné.

Rmk-zelena-trasa-2

Zelená trasa, pak je ještě červená trasa, ta je křížem a celé Estonsko je rozděleno do 15 krajů a každý kraj spravuje ještě další parkovací místa. 

Grilovací místa jsou pěkně uklizené. Toalety jsou většinou suché, ale paní uklízečka jednou týdne přijede, umyje a vydezinfikuje toaletu, nandá nové toaletní papíry, zamete uvnitř a i cestičku ke kadibudce a během chvíle odjíždí a my máme opět čisto.

Rmk-2

Za chvíli přijeli, sem k nám na Novu, kde právě jsme, zaměstnanci parku se zásobou nového dřeva pro nás na grilování. Suprová záležitost. Máme tu čisto, máme spoustu dřeva a máme v lednici šašlik.  

https://www.rmk.ee/

Pokud si dáme trochu práce, na stránkách RMK se dá velmi skvěle specifikovat náš požadavek, jestli chceme trasu na kolo nebo jen pěší turistickou trasu a můžeme se rovnou podívat, jednak na mapku, kudy nás trasa povede a hlavně na odpočinková místa.

Rmk-1

Spousta míst je podél moře a jsou to i ideální místa pro nás, s karavanem nebo bydlíkem. Dvě trasy vedou vlastně téměř celým územím Estonska a každý si může vybrat podle svého přání.

 https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1F-ZLnejMchsAmBrIxDk_KYXCTqw

 Na stránkách RMK je u každého stanoviště, místa na kempování i fotogalerie místa s popisem, co nás tam čeká. Kolik je tam grilů, jestli je tam toaleta a kolik je zastřešených altánů. Hlavně, GPS pozice a aktivní Google mapa.

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1sdEmtDq_cdFdO_M59vpn51sCiuY

P8030023

 Přestože jsou prázdniny, tak na podle nás jednom z nejhezčích parkovišť, která jsme viděli na Nově, jsme opět dneska osiřeli.

P8030014

Nikde nikdo není. Ráno odjeli dva malé karavany, které se zdržely dvě noci.

P8030030

Na sluníčku dobíjíme baterky. 

Všichni, co se tu promítli a zdrželi se aspoň na jeden večer, byli samí Estonci, velmi milý, příjemný.

P8030021

 Už minulý rok jsme byli na několika stanovištích RMK a mohu zodpovědně prohlásit, skvělé.

P8030032

Tak ještě malé ohlédnutí z roku 2015, všechna místa má Zdenda na Parkovacích kartách.

16.6.2015 - Kabi Kula

Co je také nesmírně důležité při tom našem putování, je cena potravin. Další zajímavostí je, že si sem vůbec nepustili nám známé řetězce, Lidl, Tesco, Penny, Kauflan.

Mají tu hlavně námi oblíbený Maxim, kde je vše a za totožné ceny jako u nás.

Veliký výběr mléčných výrobků, spousta druhů nakládaných mas a klobás na grill, uzeniny, zkrátka vše jako náš nejlépe zásobený Kaufland a ještě trochu něco málo navíc a za velmi hezké ceny. Vůbec nemá cenu se doma předzásobit.

Takže, vzhůru do Estanska!

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ