int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.8.2016 Helfštýn - CZ

Ráno odjíždíme směrem na Ostravu. Opouštíme krásné Polsko. Je škoda, že spousta cestovatelů nad Polskem ohrnuje nos a všichni se hrnou do Chorvatska nebo Řecka.

Polsko je opravdu velmi krásné se spoustou úžasných památek a velmi příjemných lidí. Samozřejmě ceny nafty a potravin jsou také důležité. Ty jsou oproti zemím, které jsme nyní projeli přímo lahodící oku. Za chvíli jsme na hranicích a Zdenda stále zvažuje, kdy koupíme dálniční známku. Plánujeme se zdržet v republice maximálně tři neděle a je jasné, že nám bude stačit měsíční. Stejně jí koupíme, až to bude opravdu nutné. Zatím jedeme bočními cestami.

Na okraji Ostravy, v Mošnově tankujeme u ONO naftu za krásnou cenu, necelých 25,- Kč a jedeme směrem na hrad Helfštejn.

Hrad Helfštejn je jedním z největších hradních areálů ve střední Evropě, ale jsou to jen trosky. Zakladatel Fridrich z Linavy vybudoval hrad začátkem 14. století.

Kolem let 1312 začaly velké hradní dostavby a postupné přestavby. V letech 1475 – 1554 náležel hrad rodu Pernštejnů a Vilém z Pernštejna hrad velkoryse přebudoval do nynější podoby.Hrad se velmi dobře bránil a ubránil Švédům v době třicetileté války. 

Následně byl hrad určen jako zemská sýpka, což nefungovalo, pak byl pobořen a zase díky turecké invazi na obranu Moravy opraven.

Dnešní trosky se stále vypínají nad řekou Bečvou a jsou dobrou zastávkou na cestě domů.

Na nádvoří a v areálu hradu je expozice kovářského umění.

Všude jsou k vidění kovové skulptury. Jedině podle štítku víme, co nám chtěl umělec říct, cože to chtěl vyjádřit a na co se to vlastně koukáme.  

Platíme 60.- za parkoviště, kde plánujeme zůstat přes noc. Kdybychom přijeli o půl hodiny později, pan výběrčí by tu už nebyl a my tu mohli parkovat zadarmo. Parkoviště pod hradem je velké a pojme spoustu aut.

Zítra se už přesuneme k Přerovu. Neměli jsme kliku na fotoaparát a budeme ho měnit. Další oprava by neměla smysl a tak jsme se dohodli s Olympusem na výměně za nový aparát.

Dnešní trasa je 225 km

Censtochova-hrad-helfstyn-14-8-2016-ujeto-225-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ