int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



6.2.2016 Chania

Chania, prastaré město s velmi bohatou historií. Je tady vše, trosky minojského sídla, panské benátské domy i turecká mešita. Co si jen kdo přeje. Můžeme začít hned od minojců.

P2060079

Město tak jak je dneska vidíme je postaveno na místě minojského sídla, starověké Kydonie.

P2060082

Kydonie, byla tak bohatá, že si dokonce razila svoje vlastní mince.

P2060084

Vzkvétala díky obchodu a řemeslníkům a jako taková, díky svému bohatství a prosperitě a soustavně válčila se všemi okolo. Klasika, bohatý bránil svoje bohatství a okolní závistivci mu ho chtěli vzít. Tak byla Chania v permanentním válečném stavu a tomu i odpovídalo mohutné opevnění a hradby u kterých stojíme.

P2060078

Podle mytologie starověké město  Kydonas založil syn krále Mínoa, toho už jsem poznali v Knósu, a nymfy Akakkalidy. Mnoho starověkých autoru zmiňuje Chanii jako „ matku krétských měst“.

P2060047

Plavně se přeneseme k Benátčanům, kteří bohatou Krétu taky nějaký čas vlastnili a okupovali a právě tady po nich zůstali krásně honosné domy na pobřeží Benátského  přístavu. Když jdeme okolo, hodně nám to připomíná domy v Benátkách.

P2060043

No a už jsme u Turecké nadvlády a po tomto období tu máme mešity a jak jsme už zahlídli několik krásně vyvedených mramorových kašen, zcela nezaměnitelného stylu.

P2060054

Mešita Kioutouk Hassan na náměstí benátského přístavu je zalévána rozbouřeným mořem. Chybí jí minaret, ale jinak je velmi pěkně udržovaná. Tak trochu se do ní otiskla arménská architektura, ale je to jedno, hlavně, že je a je hezká.

P2060089

V noci zase bouří moře, Flíček s námi houpe, ale díky našemu perfektnímu spánku, nevíme zhola nic. Ráno je bohužel zase pod mrakem a několik dešťových přeháněk nás nemůže odradit. Občas vykoukne sluníčko. Hodně se ochladilo, je nějakých 12°C, ale vítr je stále hodně silný.

P2060033

Nepromokavé bundy, kulíšky a pořádné boty to jistí. Já ještě pro případ nouze, slabé rukavičky. Ty od Vietnamských spoluobčanů za 20,- Kč se mi velmi osvědčili. Stále je nosím v baťůžku a už několikrát mi zachránily, když ne přímo život, tak určitě, ruce před těžkými omrzlinami. Jdeme se kouknout do tržnice, která je z roku 1913 a má být velká a máme zde sehnat vše z produkce Kréty. Tiše doufám, že bychom tam mohli koupit levnější ovoce a zeleninu a tak podobně. Klasika.

P2060068

Bohužel, tržnice to sice je, ale veliká ani náhodou. Dost nás to mrzí, ale nedá se nic dělat.

P2060072

Nicméně, jak tak jdeme městem a diskutujeme o tžnicích, výhodách tržnic a tak podobně, najednou vidíme paní, ověšenou taškami plnými zeleniny. Ha, někde je trh. Zastavujeme  a čekáme na další, potřebujeme nabrat směr. Po chvíli jde další a další se zeleninou a za chvíli jsme skutečně na klasickým trhu. Je sice menší, než jsme zvyklý, ale aspoň něco.

P2060077

Nakupujeme rajčata, papriky, cibuli a krásný květák. Vše o třetinu levnější něž v obchodě. Během chviličky máme baťůžek plný a jdeme na pozdější oběd do auta. Jsem spokojená a mám radost.

P2060037

Moře neskutečně bouří a je stále slušný vítr. Na naše parkoviště včera večer dorazili kolegáčkové z Irska. Mimochodem, toto naše parkoviště můžeme směle doporučit. Jsme na dostřel starého města, hned u moře. Kousíček dál je pláž, kde se dá krásně koupat a na našem parkovišti jsou jedny z nejčistších toalet co jsme viděli. Máme tady totiž starší paní toaletovou, který se v nažehlené zástěře stará o čistotu. Toalety jsou ZDARMA a dá se tam pohodlně nabrat voda do kanystrů. Přes den se parkoviště trošku zaplní, ale stačí se postavit ke hradbám a počkat do večera, kdy všichni odjedou a jsme tu skoro sami.

P2060101

Ty parkoviště jsou vlastně tři vedle sebe, takže o místo není nouze a je to tu bezplatné a jak už jsem řekla, kousíček od starého benátského přístavu a klikatých uliček města moc hezkého městečka.

P2060040

Abych nezapomněla, internet jsme nakonec koupili zase u Wind a zase 5 GB za 18 Eur + 1 GB jako bonus. Neskutečně nás, teda mě, protože Zdenda je kliďas, namíchli ve Vodafone. Jednak, děsný jednání, až opovržlivý, změnili tarif a za 1 GB 12 Eur, před měsícem byly za ty samé peníze 2 GB, a hlavně pan prodavač na nás pomalu koukal jako na obtížný hmyz. Neskutečné jednání. I kdyby byli jediní na celém ostrově, ikdyby by to byla jediná prodejna, tak bychom to tady rozhodně nekoupili! Naštvali mě.

Pro zlepšení nálady je tady kytička pro dnešní den. Pardon, keř jako dům vysoký, ale kvetoucí. 

P1310098

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ