int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



20.2.2016 Frangokastello

Ráno odjíždíme jen o kousek dál do vesničky Frangokastello, kde je i stejnojmenná pevnost.

Opět je den jako vymalovaný a ranní teplota 19°C slibuje, že dneska kulíšky asi opět nebudou potřeba. Poslední malebný pohled na Chora Sfakion a už jen jedeme dál a jinam.

Přejíždíme malebnou částí jižní Kréty a je to tady zase jiné, než jsme zatím projeli.

Každá část je trošku jiná a všechny stojí za podívání. Během chvilky jsme u pevnosti a bohužel, máme smůlu.

Je zavřeno, železná bytelná vrata a poctivý zámek vše jistí. Pevnost Francký hrad byla postavená roku 1370 jako benátská pevnost.

V období protitureckých povstání, kterých Kréťané zvládli opravdu hodně, jen já jsem jich napočítala 35 a to určitě nejsou všechna povstání, právě v této pevnosti Turecké oddíly Mustafy paši povraždily stovky Kréťanů.

Nad hlavním vchodem je okřídlený lev svatého Marka a dva další znaky. 

Jedná se o povstání z roku 1828 vedené Ntalianisem z Epiru. Turci povstání potlačili, stovky Kréťanů povraždili a hlavně, zase mohly ztížit život místním.

Nicméně, pobořenou a vydrancovanou pevnost turecké oddíly znovu opravily a i když je dneska z valné části jen v troskách, můžeme se alespoň z části vrátit do historie.

No a k tomuto povstání a následnému vraždění se váže místní legenda, která sem každoročně láká spousty turistů a místních. Jedná se o legendu, která tvrdí, že v den výročí bitvy se každý rok zjevují duchové těchto bojovníků, kteří zde padli, tzv. Drousoulites. Podle četných svědectvích se tito muži zjevují v ozbrojeném průvodu a kráčí od pevnosti k moři.

Písečná pláž pod pevností je dost velká a velmi krásná. Jen je škoda, že celý dojem kazí naprosto nevkusná taverna, která je opravdu, hodně sešlá, ošklivá a zarostlá. Přitom kousek od pevnosti je parádní restaurace, kamenná a velmi pěkně a vkusně ladící s celým okolím.

Tak je zde legenda a pověst, která dokáže každoročně přilákat spoustu potřebných návštěvníků a když to místním pomůže, tak je to jen v pořádku i když je to holý nesmysl.

Pokud sem někdo zavítá, tak je krásná procházka okolo úbočí hor a po pobřeží zpět.

Několikahodinový výlet je opravdu velmi příjemný. Stojíme kousek od pevnosti, hned na útesu nad mořem a máme přímo skvostný výhled do dáli.

Kytička z dneška pro dnešní den opět z dnešního dnu.

Dnešní trasa je 16 km 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ