int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



21.2.2016 Frangokastello

Zůstáváme jeden den na místě a jdeme na túru místními hlubokými hvozdy.

Je překrásný den, ale v noci to s námi příšerně foukalo. Noční vichr měl zajímavé intervaly. Hodina klidu, kdy jsme usnuli, pak začal větříček, který se změnil ve vichr, který lomcoval autem tak, že mě vzbudil a to je co říct. Následně jsem vyděšeně budila Zdendu, který spal spánkem spravedlivých, a přesvědčovala jsem ho, že musíme přeparkovat, nebo nás to sfoukne ze srázu. Jsme pár kroků od vysokého břehu nad mořem a vítr byl opravdu velmi silný, i konvičku na vodu jsem musela dát na zem, protože dělala na sporáku kravál. Prý máme skoro čtyři tuny a to hned tak nějaký vítr nepřevrátí, ale tak silné poryvy jsem ještě v autě nezažila. Nic příjemného. Ovšem ráno je blankytně modré a my jsme nevyspalí až hrůza. Já z větru a Zdenda z mého buzení. Jdeme alespoň na výlet směrem k horám a podél pobřeží zpět.

Nicméně když se nic valného, kromě noční bouře neudálo, mám alespoň prostor napsat pár řádek o místním zvyku a tím je střelba, hlavně do značek.

Kréta je totiž velmi známá tím, že je mezi obyvateli spousta zbraní. Oni to mají tak nějak v krvi a historicky dané.

Tím, jak se pomalu tisíc let pořád jen bouřili proti Benátčanům, Osmanům, Římanům, Turkům a nakonec Němcům tak nějak k nim ty zbraně patří. Neznalého návštěvníka může noční střelba drobet vystrašit, není to nic příjemného, ale je to v pohodě.

Oni se buď jen radují, protože něco slaví anebo jen vybíjejí energii. A právě na vybíjení energie je tu snad národní sport střelba do dopravních značek. Několikrát se nám stalo v menších městečkách, že jsme slyšeli docela silnou večerní střelbu, ale poučeni, jsme v klidu.

Oni střílí do vzduchu při každé možné příležitosti. Svatby jsou prý jedna velká střelnice. 

Tak s tím jsme se nesetkali, na svatbu jsme neměli kliku, ale rozstřílených značek je tu nepřeberně. Tak jen malá ukázka.

Den nás odměnil nádherným západem slunce.

 

Na jedné straně slunce ještě nezapadlo a naproti už byl poměrně vysoko krásný čistý úplněk.

Kytička pro dnešní den. 

P1160065

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ