int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



28.2.2016 Matala

Zdržíme se ještě jeden den. Včera pozdě večer padlo rozhodnutí tu ještě jeden den zůstat, je tu totiž krásně a do Héraklionu se nám ještě nechce.

P2280035

Máme tu vše co potřebujeme, máme čas a tak není kam spěchat. Zdenda by rád ulovil nějakou velrybu, ale protože by se nám do mrazáku nevešla, tak jsme se shodli na žraloku. Ten by mohl stačit.

P2280007

Hrobky podruhé: pohřebiště z římské doby nás láká, ale protože za těch pár jeskyní chtějí tři eura, tak jsme je prohlíželi včera jen z venku.

P2280001

On se tam, stejně jako my, nikdo nehrnul. 

P2280010

Dneska po ránu koukám, že najednou jsou na skále nějací lidé a pan hlídač tu ještě není. Místní majitel restaurace, hned kousek od nás mi říká, že je otevřeno a abych se tam šla podívat.

P2280020

Má pravdu, dveře jsou otevřený a nikde nikdo. Prohlížím si tedy malé místnosti vytesané v úžasně bílé skále, které už v prehistorických dobách sloužily nejprve jako příbytky a pak až jako pohřební místnosti pro římské vojáky.

P2280011

Tato skála byla v historii lidstva slavná hned několikrát. Poprvé se o ní zmiňuje Homér, podle nějž zde ztroskotal král Ménélaos, když se vracel z trojské války zpět do rodné Sparty. V dobách římského osídlení a ranného křesťanství sloužily otvory v travertinu jako přirozené pohřebiště, ale o tom jsem se už zmiňovala. Mnoho hrobů však již zaplavilo moře.

P2280025

Loď krále Menelaa však bohužel nebyla jediná, které se stal tento úsek jižního pobřeží Kréty osudným. Svědčí o tom i četné množství vraků římských lodí z období od 1. do 4. století našeho letopočtu. V jejich troskách se dodnes nachází zbytky nákladů a lákají dobrodruhy a hledače pokladů k objevům. Po čase přijíždí pan výběrčí a nadává jako špaček. Já už jsem pryč a opozdilci co se zdrželi, musí zaplatit vstupné.

P2280017

Mládě čekající na další přísun potravy, děsně křičel, ale marně. Musel si počkat. 

Já se pouštím do kynutých koláčkošátečkobuchet, jak já tomu říkám.

P2280029

Dneska se mi obzvláště povedly a hlavně, jsou komplet ze sluníčka.

P2280028

Sluníčko už pálí a dokáže v pohodě baterky přes den dobýt. Znova šplháme na skálu, ale tentokrát na tu s hroby a je to opět boj. Cesta je jen a jen pro kozy, které, jak už jsme viděli mnohokrát, zdolávají neskutečné terény.

P2270005

Večer je Zdenda velmi úspěšný, chytil výbornou, na místní poměry, velkou rybu. Omlouvám se za nekvalitní foto, večerní focení mi stále nějak nejde.

P2270009

Ale ryby je to dravá, plná tlama ostrých zubů dává je předzvěstí výborného oběda.

Kytička pro dnešní den.  

P1050129

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ