int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



6.3.2017 Fabriano - Itálie

Odjíždíme ze smutného města Camerino. Celé vnitřní historické jádro města, veliká chlouba celé oblasti je vylidněné a téměř opuštěné.

Odjíždíme a jen se rozhlížíme, jak to tu zemětřesení poničilo. Naštěstí zde nebyly žádné ztráty na životech, ale lidi přišli o střechu nad hlavou, o své domovy.

Bohužel, spousta přírodních katastrof takto končí. Oblast centrální části Itálie zasáhlo velké zemětřesení už v srpnu a to byly velké ztráty na životech. Tentokrát byli lidi už poučený a zkušenější. Prakticky celé město se během chvilky ocitlo v ulicích a čekalo, až otřesy přejdou. Díky tomu, nepřišel nikdo o život, ale spousta lidí se nemohla vrátit domů. Evakuovali se tři nemocnice, spousta zařízení pro seniory a domovy důchodců, dokonce i věznice.

Úřady se den ze dne, vlastně během pár hodin museli postarat o tisíce lidí na ulici, v autech. Dneska už je život v normálu, ale stále jak jedeme krajinou, vidíme spoustu popadaných budov. Mnohým domům chybí celá jedna stěna, nebo jen s hrůzou koukáme na ohromné praskliny na domech.

Opět musíme natankovat plyn. Poměrně velká čerpací stanice a plyn kupujeme bez problémů. Tady jsou souřadnice.

Jen máme pocit a jak tak podle cen zjišťujeme, že čím se stáčíme do vnitrozemí, tím je plyn dražší. Vyšší cenu bych očekávala spíše v přímořských letoviscích.

Teď už tankujeme za 0,67 Eur. Jinak, všechny pumpy s plynem, kde jsme natankovali plyn bez potíží jsou v tabulce Plyn - Itálie, kterou Zdenda poctivě vytváří a doplňuje. 

Cestou máme maličké městečko, kde je trh o třech stáncích. Jeden je zeleninový, kde jsou ceny totožné a spíše vyšší než v obchodě.

Nevím, ale nijak mě kvalita nepřesvědčila pro poměrně velké navýšení ceny.

Ve stánku je ovšem lahůdka a to upečené prase. V Itálii se z vykostěného prasátka udělá ohromná roláda, která se sváže a i s kůží upeče.

Je to nádherná podívaná, hlavně pro Zdeněčka.

No a pak už tu máme třetí stánek s kytičkami a tím celý trh končí. Poněkud jiný trh, než na jaký vzpomínáme z doby nedávno minulé.

Dojíždíme do dalšího městečka Fabriano, které má opět, velmi hezkou starou část a rádi bychom se tam šli podívat.

Jenže zase a opět prší a je strašně ošklivo. Nedá se nic dělat a další den strávený čekáním na hezké počasí by byl dost dlouhý.

Stojíme kousek od starého města u velkého parku. Mohli bychom tu stát i přes noc, ale je tu hlavní silnice a klidu bychom si vůbec neužili. Hned kousíček je pítko s čistou a pitnou vodou, ale vody máme dost a dost.

Bereme deštník, bundy a proplétáme se starobylými uličkami Fabriana. I když prší, tak je tu moc hezky.

Hlavnímu náměstí vévodí krásná budova Palazzo del Podestà (1255) postavená z bílého kamene.

Budova sice prošla několika změnami, ale výsledná podobu obdivují všichni návštěvníci a Palzzo patří k chloubě města. Výraznou mostní konstrukce je vlastně most, který se dochoval z původní stavby. Pod domem kdysi tekla voda.

Centrální pasáž má fresky z 13. a 14. století zachycujících válečníky, a tajemný Kolo štěstí pohybuje ženskou postavu. No, jak jinak.

My se chvíli touláme městem a uličkami, ale je neskutečně ošklivo a tak stáčíme naší pouť k domovu. Jedeme jen kousek na okraj města, kde je velké nákupní středisko a můžeme tu v klidu přenocovat.

Zítra se přesuneme do historické lahůdky a památky UNESCA, Raveny. Tam se moc těšíme a do Raveny půjdeme ve středu.

Ještě zítra má vydatně pršet, ale ve středu by už mělo být slunečno. Byla by škoda si to krásné historické město procházet v dešti. Čas ještě máme a rádi počkáme.

Dnešní trasa je 40 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ