int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.6.2017 Stralsund - D

Společná snídaně. Každý si přinesl, co libo mu je, snesli jsme na stůl dobroty a snídaně se nám pomalu protáhla do oběda.

Kluci dávali ještě do kupy navigaci, protože ta Leškova neumí námi používané souřadnice. Je bezvadné, když si rozumíme a můžeme se dozvědět o Polsku spoustu zajímavostí. Hlavně nás zajímá sociální systém, jak tam fungují penze, mateřská a lékařské péče. To jsou takové věci, o kterých toho moc nevíme.

Domníváme se totiž, že Poláci jsou na tom jako národ o něco lépe jak my. Jen jsme nevěděli, jestli to není na úkor lidí. Leccos jim můžeme jen závidět. Bohužel, ale je to tak. Už když jsme projížděli Polskem tak nás udivila veliká výstavba rodinných domů na vesnicích, veliká rozestavěnost ve městech, a hlavně velké opravy a rekonstrukce památek, budování nových silnic a o řád lacinější potraviny.

Když k tomu všemu připočtu ještě obnovu historických částí měst a spousta ohromných kostelů v právě probíhajících opravách, tak si říkáme, jak to, že u nás to jde vše tak ztuha. Takže tak. Lehký oběd, společné rozlučkové focení a jedeme už zase každý svým směrem.

Oni jedou do přístavu v Sassnitz na noční trajekt a my jedeme zpět do Stralsund na internet a pak už budeme dál pokračovat v krasojízdě po Německu a hurá do Dánska.

Počasí se maličko vybírá, ale v noci se docela dost ochladilo. Na dnešek jsme měli 14 °C, což je sice na spaní příjemné, ale na polovinu června je to hodně málo. Měli jsme i na dnešek plán, že bychom jeli společně na pláž, ale první sluníčko se ukázalo až skoro v poledne a teplota taky není žádná hitparáda.

My ujíždíme krásnou krajinou Rujány, kterou jsme docela pěkně prozkoumali a za chvíli jí opustíme. Mohu říct, že nás Rujána velmi mile překvapila. Užili jsme si jí vrchovatě a od všeho něco.

Pláž FKK a opalování na hambato, výšlap do Národního parku UNESCO Jasmund a ohromné, několik desítek metrů vysoké a oslnivě bílé křídové útesy, historii městečka Putbus s prstencem bílých vil známých jako Circus a naposled, krásné a prastaré přístavní městečko Sassnitz s jedinečnými běloskvoucími vilami, které působí jakoby měly na sobě krajkové závoje. 

Rujána stojí za zajížďku a určitě jsme udělali dobře, že jsme si jí nenechali ujít. Trošku nás zarazila povinnost za vše platit, ale jak už jsem se zmiňovala, ceny nebyly nijak nehorázné. Jen kdyby ten Balt byl kapánek teplejší. Pak by vše bylo dokonalé.

Zítra už odjíždíme směr Rostock a Wismar, nádherné historické město. Takže, opět se máme na co těšit a to je důležité.

Dnešní trasa je 40 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ