int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



27.6.2017 Ny Stavensbol - DK

Opouštíme Německo a vjíždíme do Dánska. Loučíme se s Flensburgem, které nám velmi pěkně posloužilo, dokupujeme poslední drobnosti, jako čerstvé mléko, droždí na buchtičky a tak podobně.

Měli jsme připojení k internetu a víme, že kurz by měl být 3,52 Kč za jednu Dánskou korunu, nebo 7,6 DK za 1 eur. Tak jsem zvědavá, jak uspějeme.

Hranice jsou v pohodě a jen projíždíme krokem kolem stanoviště dvou celníků a už jsme v Dánsku. Kousek za přechodem je hned prodejna Rema1000, kterou dobře známe z Norska.

Tam téměř všechny Remy1000 měli volné připojení k internetu. Tady nikoliv, bohužel, první náš pokus vyšel naprázdno. Nevadí, času dost a dost a ono se snad nějaké spojení časem podaří.

Třeba nás mile překvapí a internet bude za slušnou cenu a nějaký si tady pro jistotu koupíme. Přeci jenom, chceme a rádi bychom tu strávili měsíc poznáváním a pak je dobré mít svůj internet. Potraviny jsou dost drahé. Na Nory hned tak někdo nemá, ale Dánové se k nim směle přibližují. Co mě udivilo, je že se hodně ovoce a zeleniny prodává na kusy. Kusovkou jsou banány, pomeranče, jablka, broskve a hlavně, na kusy jsou velké brambory. Cestou jsme ještě vlezli do Lidlu, jen pro informaci, a tak nějak no, není to až tak tragické, jak jsem se domnívala a jak nám bylo tvrzeno. Je tu draho, to ano, ale tak nějak rozumně.

Ceny potravin bych posadila někam mezi Řeky a Nory, doprostřed. Jakmile budu mít chvilku, vypracuji tradiční soupis z nově navštívené země Seznam cen potravin pro Dánsko. Jen, aby si každý mohl udělat představu. Velkým překvapením pro nás je cena nafty. 7,79 DK za litr, což v přepočtu je 27.42 Kč. U některých pump je cena dokonce levnější než v Německu. Samozřejmě i tady je poměrně slušné rozpětí.

P6280026

U benzínky Shell byla cena 8,19 DK, což už je poněkud více než euro, ale v Německu je také poměrně slušné rozpětí a slušná cena se také musí pohledat. Takže potud k prvnímu seznámení s cenovou hladinou v potravinách a na benzínkách. Plyn jsme zatím skutečně nikde neviděli prodávat. Zastavili jsme se v jednom kempu u moře, jen, abychom věděli, jak a za kolik je tady jeden den stání.

P6270067

Opět, jsme v nejhlavnější sezoně a plně vybavený kemp na krásném místě je okolo 30 eur na den a kempů je tady spousta. Výběr veliký, alespoň na kraji Dánska, kde se momentálně pohybujeme. Tak takto bych si tak nějak představovala víkendový domeček. Je krásný, že? Bombastický výhled na celou ohromnou zátoku. Naším dnešním cílem je městečko Sonderborg. Parkujeme u ohromného kostela, kde je parkování na 4 h.

Mohli jsme si vybrat i jiná stání, neomezená, ale tady to máme blízko do starého města a já stále ještě léčím bolavou nohu.

Zdenda se snaží kvůli mně parkovat co nejblíže. Potřebujeme vyměnit DK za eura a chceme se podívat do městečka, protože už z dálky, jak přijíždíme, nábřeží vypadá skvostně.

S výměnou máme smůlu. Všechny banky v centru, a i mimo centrum mají jen do 16 h. Unisono. Ani jedna se nevyznačuje vybočením z řady a porušením zaběhlého řádu a pořádku. Jeden den v týdnu, ve čtvrtek, mají opět všechny do jedné, otevřeno do 18 h.

Jeden jediný den. Vyměnit peníze nelze nikde jinde. Alespoň, my jsme žádnou jinou možnost neobjevili. Městečko Sonderborg je velmi staré.

Kolem středověké pevnosti se postupně rozrůstalo město, které je vskutku dodnes krásné. Se Zdendou jsme se shodli, že na nás Sonderborg působí velmi příjemně, mile a ohromně upraveně.

Překrásné prastaré domky a novější vilky jsou velmi krásně opečovávané. Německá preciznost je moc pěkná, ale taková jiná, Dánská preciznost je moc příjemná. Staré domky jsou krásné a Dánsko nás přivítalo sluníčkem, což je samozřejmě velmi příjemné.

Po několika dnech deště, přeháněk a větru, máme jen vítr a příjemné sluníčko. Není vedro, stále mám svetr, mikinu nebo jen tričko s dlouhým rukávem. Jedeme kousek za město, kde Zdenda má cíl a snad i pěkné parkoviště, přímo u zálivu.

Parkoviště opravdu je a je parádní.

P6270142

Vesnice o pár domkách, Ny Stavensbol ukrývá jedno z nejhezčích parkovišť v poslední době.

P6270150

Stojíme úplně sami na konci silničky, která vede mezi poli a užíváme si krásného odpoledne.

P6270159

Zdenda ještě zkouší nahodit prut, ale bez úspěchu. Nevadí, nemusí být vždy posvícení. 

P6270167

Dnešní trasa je 67 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ