int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



30.6.2017 Valdemars slot - DK

Sousedi, Ida a Marian s malou Viki dopoledne odjíždějí směrem na Kodaň a do Norska.

P6300005

P6300010

Malá Viktorka se podílela na mém novém výtvoru, kynuté taštičky plněné zavařenými švestkami od mé báječné přítelkyně, nastrouhaným jablíčkem a kousky broskve.

Pro Zdendu jsme tam zkusily vrazit kousky čokolády.

Péct budu zase až za jízdy. Ještě společné foto a můžeme se rozjet. Možná, jestli to vyjde, mohli bychom se sejít v Kodani. Máme tam už vyhlídnutý místo na parkování a pokud to čas a možnosti dovolí.

My jedeme směrem na ostrov Fyn, kde chceme navštívit dvě pamětihodnosti. Nicméně, opět se vehementně rozpršelo.

Teda Dánsko je opravdu velmi krásné, ale za deště ztrácí každá krása na kouzlu. Postupně leje jako z konve. První naší zastávkou je městečko Middelfart, kde je tankovací stanice LPG.

 

Potřebujeme jen vědět, jak to v Dánsku funguje s doplněním plynu. Už jsme se na cestách setkali i s tím, že natankovat plyn nebyla žádná sranda. Hlavně, pokud je čerpací stanice o víkendu zavřená, tak plyn nemáme šanci získat. To byl případ Itálie. Tady v celém Dánsku jsou jen 4 čerpací stanice a velmi záhy víme proč. Plyn je tady pekelně drahý.

O více jak 70 % je dražší než nafta. Tak jako nás překvapila nízká cena nafty, která v pátek dokáže spadnout na historické minimum 7.47 DK tak plyn tu stojí, neskutečných 11.50 DK což při kurzu 3,75 Kč za 1 DK je cena 43.- Kč za litr plynu.

Tady jsou souřadnice čerpací stanice, ale to jen pro případ nejvyšší nouze. Jen pro srovnání, v sousedním Německu jsme tankovali plyn za 0,55 Eur. Plynu máme dost a tak jsme jen zkusmo natankovali 4 litry, které nám chyběli do plného stavu, abychom vyzkoušeli koncovku, styl a způsob tankovaní. Faktem je, že nádrž na plyn tu mají menší, než mají sousedé u baráku a není čemu se divit. Mimochodem, 10l bomba na výměnu, mají tu jednak hliníkové jako v NSR a nebo kompozitní – plastové stojí krásných 199 Dk. Taky slušná cena.

Zkrátka, v Dánsku se rozhodně vyplatí plynem šetřit. Dojíždíme k zámku Egeskov Slot, kde je neskutečné množství parkovišť, která jsou zdarma a prakticky stání neomezené.  Máme upečeno a myslím, že se taštičky s kde čím povedly.

Moc pěkně nakynuly a kupodivu jsou i výborné.

 

Na chvíli se počasí smilovalo a přestalo lejt jako z konve a jen prší. Z pod deštníku udělám alespoň pár fotek zámku z venku. Dovnitř nejdeme, protože jednak je strašně ošklivo, za další je už hodně pozdě a zámek se za půl hodiny zavírá a za další zaplatit víc jak 800,- Kč za jeden lístek s tím, že zámek je jen z části přístupný se nám opravdu nechce.

Kdyby alespoň bylo krásné počasí, tak park je údajně nádherně upravený se spoustou zajímavostí a několik dalších starých staveb by určitě stálo za prohlídku.

Možná bychom tu pohodlně přespali a na prohlídku si vyhradili celý den, ale předpověď je stále stejně hrozná a faktem je, že bych se i při krásném počasí hodně rozmýšlela, jestli tolik peněz dát za prohlídku jednoho z mnoha památek na naší cestě.

V plánu máme prohlídku zámku Kronborg, nad Kodaní, je to památka UNESCO ale začínám se obávat, jestli nám na lístek bude stačit náš měsíční rozpočet, když sice hezký, ale obyčejný zámek, kterých je v Dánsku docela dost je tak drahý. Tak uvidíme.

Cestou, jak obcházíme kousek pozemku, kde se nedá ulovit ani fotečka máme jako náplast na dušičku, krásné dva staré domky.

Uchvátilo mě kouzelně křivě posazené okénko nad vchodem. Bohužel, tolik podobných nádherných domků jsme už cestou viděli, ale za deště se opravdu hodně špatně fotí. Neumím to.

Jedeme dál do dnešního cíle a tím je další zámek poněkud níže, u pobřeží, Valdemars slot.

P6300107

Tady se konečně můžeme beztrestně projít a prohlédnout si vše alespoň zvenku.

P6300120

Máme kliku, odehrává se tady jakýsi závod na 75 km a pro závodníky je tu vyhrazeno spousta parkovacích míst, která zejí prázdnotou, spousta místa pro stany, které tu nejsou a spousta aktivit, které nikdo nevyužívá. My máme krásné místo na stání hned naproti zámku.

Samozřejmě, dva metry od auta je kohout s pitnou vodou. To je opravdu skvělé, všude je dostatek vody, všude se dá pohodlně načerpat a téměř všude se dá pohodlně parkovat. Musím ještě podotknout, že Dánové jsou velmi milý, pro úsměv nejdou daleko, a ještě ke všemu, i navzdory příšernému počasí, je to tu krásné.

Dnešní trasa je 137 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ