int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



11.7.2017 Hedensted - DK

Noc jsme tentokrát přečkali na příjemném parkovišti kousek za Odense.

Jsme u jakési základny kajaků a skifů a různých veslic, kde je spousta stání pro bydlíky, spousta místa pro stany a kousek od nás je kemp pro ty, kteří potřebují servis a elektriku, vodní kanál do moře, posekané louky, toalety a čisto a pořádek.

Po snídani odjíždíme do první naší dnešní zastávky a tou je Jelling, památka UNESCO. Bude se jednat o další vzpomínku na Vikingy. Nicméně, nejdříve se musíme dostat z ostrova Fyn na pevninskou část Dánska, a tou je Jutský poloostrov. Jsme už ve střední oblasti poloostrova a hrneme si to směrem na sever, na nejsevernější část Dánska, na mys Grenen. Mimochodem, na mysu Grenen se setkávají vody Baltského a Severního moře. My jsme zatím na nejnižším místě střední části poloostrova. Z ostrova Fyn jedeme po starém mostě.

Kousek od nás je krásný veliký nový most, ale to je dálniční úsek a pokud to jen trošku jde, dálnicím se vyhýbáme. Máme čas, a tak si můžeme vychutnat to opravdové Dánsko. Spousta koní a krav na pastvinách, nádherné usedlosti a domy. Doškové střechy plné nádherných malých okýnek. Krásné výstavky drobností za okny. Zkrátka, pokud je jen trocha času a možnost, určitě stojí za to si kousek Dánska projet mimo dálnici. Zvolnit tempo a aspoň jeden den jet po okreskách a oblastech, kam ani Dánové z města nezajedou. Některé usedlosti jsou tak krásné, že to až bere dech a jen obdivujeme upravenost, oblibu v květinové výzdobě před domy, nádherné domky a ohromné doškové střechy. Mnoho domů má úplně nové slaměné střechy, takže to není o nějakém přežitku dob dávno minulých, ale sláma na střechy patří, sláma na střechách funguje, sláma na střechách vypadá skvěle, a tak proč jí tam nedat znova. Jen se domníváme, že to možná bude ta nejdražší střešní krytina, která je možná. Vše je to samozřejmě ruční práce a položení takové střechy je nejenom poměrně časově náročné, ale ohromné množství materiálu, které se musí na střechu naskládat, bude taky ohromně drahé. Rákos se samozřejmě ručně sklízí a svazuje do snopů, které se pasují těsně a v několika řadách k sobě a na sebe. Ještě, než odjedeme z Dánska, určitě se k tomuto tématu vrátím. Hodně by mě zajímala technologie výroby doškové střechy. Ale to už jsem se zase strašně zapovídala.

My jedeme dál do městečka Jelling, kde je opět několik velkých parkovišť, samozřejmě zdarma, a malý kostelíček, který je to, na co se jedeme podívat.

Jedná se o kolébku dánského křesťanství a vůbec všeho co je opravdu dánské. Během nejslavnějšího vikinského období bylo město sídlem krále Gorma a král Gorm Starý byl prvním v linii dánských králů, kteří od té doby nepřetržitě vládnou, přes tisíc let až do současnosti.

Poloha původního hradu je záhadou, ale pozůstatky z doby jeho panování jsou dosud ke spatření v Jelling Kirke, v místním kostele. Jedná se o prastarý kostelík, dva runové kameny a dvě pohřební mohyly. Jakmile budu mít více času, podrobnosti uvedu v kartě UNESCO – Dánsko, ale pro dnešek jen pár drobností. Kostel je z roku 1100 a zrestaurované fresky jsou z 12. století.

P7110052

Stará kazatelna a veskrze moderní sedadla. Vše nicméně působí velmi souměrně.

Úžasné vitrážové okno z jemně vybroušených kamenných plátů působí, jako by venku stále svítilo sluníčko.

Hra barev je krásná a opravdu, přestože je v tuto chvíli venku pod mrakem a než jsme došli kousek ke kostelíku, několikrát se přehnala přeháňka, tak v kostelním okně to vypadá, že venku je slunčno.

Pod skleněnou ochranou jsou před kostelem dva runové kameny. Menší vztyčil na počátku 10. století král Gorm Starý pro svou manželku Thyru a větší už postavil jejich syn Herald Modrozub zase pro svého otce a matku. Pokud by to někdo čirou náhodou nemohl rozluštit a přečíst, tak tady je překlad:

 „Král Herald nařídil postavit tento náhrobek pro Gorma, svého otce, a Thyru, svou matku. Herald, který si podrobil celé Dánsko a Norsko a z Dánů učinil křesťany.“

Vedle kostela jsou dvě ohromné pohřební mohyly, kde se dlouho věřilo, že ukrývají ostatky prvních královských veličenstev, ale to se nepotvrdilo.

Ještě se jen kratičce zmíním o naprosto úžasném muzeu hned naproti kostelu.

Moderní patrová budova v sobě skrývá naprosto neskutečnou interaktivní výstavu z dob Vikingů. Něco tak parádního se jen tak nevidí.

Celá výstava zahrnuje mnoho výjevů, kde si můžeme navolit období, obrazy a všechno možné, co má souvislost s Vikingy.

Vše je hodně zaměřeno na děti a myslím, že i pro nás, dospěláky je to ohromný zážitek.

Vstupné je zdarma a vřele doporučuji si sem zajet. Celé se to dá zvládnout za dvě hodinky a máme vikinskou historii na jednom místě a krásně uspořádanou.

Pokud by někdo Dánskem jen projížděl, je to malá zajížďka, ale velký zážitek. Aspoň my jsme nadšený.

Každopádně, odjíždíme dál směrem na Aarhus, kde má Zdenda vytipované místo na noční stání.

Počasí se umoudřilo a tak, jak to po ránu vypadalo dost příšerně, vysvitlo sluníčko, oteplilo se na krásných 22 °C a je moc příjemně.

Jedeme opět těmi nejzapadlejšími silničkami a v městečku Hedensted sjíždíme na ještě menší silničku směrem k moři.

Nádhera, kouzlo, pohádka.

Jsme pár kroků od moře na krásném místě, kde jsou i parádní toalety a na velikém parkovišti jen dvě auta rybářů.

 

Večer si grilujeme ty naše nejlepší a nejchutnější tresky v celé Skandinávii.

Na veliké louce je několik stolů s lavicemi a dalo by se velmi příjemně grilovat přímo u moře,

ale opět fouká vítr a raději grilujeme v závětří našeho Flíčka.

A ještě si neodpustím jeden večerní pozdrav z krásného Dánska. 

 Dnešní trasa je 121 km

Odense-hedensted-11-7-2017-ujeto-121-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ