int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



16.7.2017 Skagen - Grenen - DK

Dnešní den je pro nás přelomový, zlomový a hlavně, výjimečný.

Dneska jsme konečně doputovali na nejsevernější místo Dánska. Dneska jsme ukončili putování podél Baltského moře. Dneska se otáčíme směrem na jih a jedeme domů podél západního pobřeží Dánska.

Do městečka Skagen se jede po takovém zúžení, kde jsou jen písečné duny porostlé trochou trávy a vypadá to tu jako v měsíční krajině. Je to ohromně zajímavé. Jako mávnutím proutku skončí lesy a je jen písek, mech a tráva a pak zase začne trocha přírody, ale už to není tak chudé.

Městečko Skagen je vlastně nejseverněji položené město v Dánsku a je to vysloveně město bohatých obyvatel. Nebo, alespoň z našeho pohledu to tak vypadá. Všechny domy jsou nesmírně pěkně upravené.

Převládá žlutá omítka a skoro všechny domy mají kouzelné bílé, nízké, dřevěné plůtky. 

To je taky zajímavé a krásné na Dánsku. Tady si nikdo nehraje na nějaké opevnění domů, téměř nikdo nemá okolo domu plot a téměř nikdo nemá dům nějak z ulice zabezpečený.

Většinou převládá velmi nízký živý plot, nebo vyvýšená zídka anebo jen maličký nizoučký plůtek z pár planěk, jen pro okrasu, aby se neřeklo. Hodně často je perfektně vysekaný trávník od domu až na chodník a vše je skvostně osázené.  Dánové milují altánky, prosklené verandy a zimní zahrady a přesto, že jsme nikdy neviděli nikoho v nich sedět, tak altánky jsou skoro u každého domu vybavené proutěným nábytkem, spoustou svícnů, doplňků, kytek a různých váz. Nádhera.

Jedním slovem by se dalo říct, že se tu Dánům žije opravdu hodně dobře. Možná i díky tomu pro Dána není problém se usmát a první popřát hezký den. Přesto že je tu opravdu turistů hodně, tak se na nás usmívají, zdraví a celkově jsou nesmírně milý, laskavý a příjemný. Shodli jsme se na tom, že pokud tady lidi nemají problém s prací a za svou práci mají dobře zaplaceno a za svoje peníze dostanou kvalitní věci a kvalitní potraviny a kvalitní život, tak pak nemají důvod být načuřený, nevrlý a nepříjemný. Setkáváme se tady s tím denně. Přesto, že jsme ve velmi drahé oblasti s vysloveně turistickou klientelou, je to ohromně příjemné město se spoustou parkovišť, kde nikdo nikoho nevyhazuje, se spoustou kavárniček, restaurací a maličkých obchůdků. Je léto, a tak je všude spousta turistů, ale je to tu tak nějak celkově moc fajn.

Kousek za městem je již zmiňované nejsevernější místo, kam míří spousta aut, bydlíků a kolistů. Taky zajímavá věc. Na začátku cyklostezky směrem na mys Grenen je ohromná půjčovna kol zdarma. Tady si můžeme půjčit kolo a ty čtyři kilometry jet na kolech a pak kolo zase vrátit. My jsme jeli až na poslední parkoviště přímo pod majákem.

Opět, několik parkovišť, perfektně uklizených a upravených s velkým stáním pro bydlíky. Cena 11 DK není na dánské poměry nijak tragická a platba je na hodinu + jedna hodina zdarma.

Tak to nemá chybu. Může se tu stát maximálně 8 hodin. Taky dobré řešení. Nádherná pláž, a ještě krásnější procházka na nejsevernější místo, kde se setkávají vody Baltského moře a Severního moře.

Děsivý vítr nás žene na mys. Vítr je všudy přítomný. Tady je to opravdu s železnou pravidelností tak, že jakmile je hezky fouká příšerný vítr a jakmile prší, je bezvětří.

Vítr umožňuje taky rozpoznávat Dány od turistů, protože Dánům vítr nevadí, oni s větrem vyrostli, a ještě teploty kolem 18°C jsou pro ně vysloveně letní a tedy důvodem proč vytáhnout kraťasy a trička.

My ostatní jsme v kšiltovkách, kloboucích a šálách, dlouhých kalhotách, svetrech, fleeskách a v nepromokavých bundách. Já mám opět na hlavě svůj obligátní šáteček, protože včera jsem si ho zapoměla a večer jsem myslela, že mi upadne hlava.

Takže, cokoliv na hlavu je důležité a ubezpečuji se, že zdaleka nejsem sama. Ti, kdo by měli problém s chůzí se mohou svézt jakýmsi vlakem až přímo až na mys.

Je nádherné to vidět a skutečně, z pravé strany je klidné Baltské moře a z levé na něj doráží rozbouřené Severní moře.

Díky větru se tu nikdo moc nezdrží, ale naštěstí je krásný den, a tak alespoň z výletu budou trošku slušné fotky. Opět stojíme na molu a musím pochválit toho mého velkého lovce, přinesl domů 4 parádní makrely.  Tak je máme už naložené v lednici a zítra bude opět příjemné grilování. Je dobře, že sebou máme i gril na dřevěné uhlí a můžeme si ryby udělat jinak, než jen na pánvi. Zkoušela jsem makrely upéct v Remosce, ale není to ono. Připadli nám jakoby vařené. Nicméně, stejně jsou makrely nejlepší na dřevě, klasicky, jenže v silném větru bychom riskovali, že podpálíme půlku Dánska.

Máme sice sebou malý grilík, na nožičkách, kde rozděláme oheň a můžeme grilovat na dřevě, což milujeme, ale ve větru, jaký tady panuje si ho nedovolíme použít. Gril, co jsme si pořídili na dřevěné uhlí si nemůžeme vynachválit. Síťový čtvrtlitrák do dvou třetin zaplněný dřevěným uhlím hravě zvládne ugrilovat ryby, maso, bramboráčky, zkrátka pohodlně na minimum množství uhlí ugrilujeme komplet večeři a ještě neriskujeme, že něco podpálíme.

Jen nás mrzelo, že jsme měli vyhlídnuté pěkné místo na stání, přímo v přístavu, kde by Zdenda mohl ještě večer rybařit, ale vítr je tak silný, že během chvíle stání se mi houpe i polívka v hrnci a celonoční houpání se nám nechtělo absolvovat. Stáhli jsme se raději do města na kryté parkoviště mezi domky. Stojíme tu s kolegy z Německa.

Zítra pokračujeme a už se stáčíme na jih a jedeme směrem na Thisted.

Zkrátka, kopírujeme západní pobřeží Dánska až na hranice s Německem.

Dnešní trasa je: 80 km

Frederikshavn-skagen-16-7-2017-ujeto-80-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ