int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



21.7.2017 Thyboron - DK

Stále se pohybujeme v oblasti středního Jutska a z městečka Lemving, jsem se přesunuli na ostroh severního výběžku fjordu Nissun Bredning.

Důvod malé zajížďky je nám všem jasný, ryby. Tak jako v ostatních zemích, jako bylo Řecko, Itálie nebo Turecko, naše trasa byla většinou zakončená nějakou pamětihodností, ale tady v Dánsku je to o molech pro rybáře.

Dovolím si tvrdit, že budeme mít zmapovaná všechna rybářská mola v Dánsku. Faktem je, že Zdenda si rybaření ohromně užívá a jak postupuje čas, tak i nabývají zkušenosti a už bychom pomalu potřebovali nějakou návštěvu, kterou bychom rádi pohostili čerstvou rybou.

Počasí je dost k ničemu. Tak jak je to tu asi běžné, stále je pod mrakem a když vysvitne sluníčko, je to velká sláva. Ale faktem je, že Dánové vypadají velmi spokojeně a jediný komu to asi vadí jsou cizáci, návštěvníci a my.

Ráda bych se na maličkou chvilku zastavila u zajímavého slova -  hygge. Než si o hygge něco řekneme, bylo by dobré vědět, že Dánsko zaperlilo v roce 2013, kdy bylo institutem Země označeno ve studii pro OSN jako nejšťastnější národ na světě. Tenkrát se hodnotilo a bralo v úvahu šest faktorů.

Výše hrubého domácího produktu na hlavu, průměrná délka života prožitá ve zdraví, dostupnost sociálních výhod a podpor, nízká míra korupce a štědrost. Hodnotilo se vše od nuly do deseti a Dánsko získalo 7,7 bodů. Norsko a Švédsko se umístilo v první pětici a jen pro zajímavost Česko obsadilo 39. příčku. Vraťme se ale k Dánsku a teď něco pro kolegyně.

V žebříčku rovnoprávnosti žen Dánsko obsadilo v roce 2014 páté místo ze 142 posuzovaných zemí. Česko bylo až na 96 místě! Průměrný dánský muž tráví denně 3 hodiny a 37 minut uklízením, vařením anebo péčí o své blízké a svoji rodinu. Takže běžně uklízí, nakupuje, vyzvedává děti z kroužků a tak podobně. Celkově dánští muži vykonávají 47 % domácích prací a díky tomu dánské ženy mohou lépe zvládat zapojení do zaměstnání po mateřských povinnostech.

Zkrátka, tolik praví statistiky, ale faktem je, že toto vše jsou faktory, které pomáhají Dánům přežít nesmírně smutnou a dlouhou zimu, která podobně jako v ostatních severských zemích je pro mnoho lidí dost velkým problémem. SAD je sezonní afektivní porucha, kterou mnoho obyvatel severu trpí a která způsobuje únavu, nechuť ke kontaktům se sousedy a celkové splíny a smutky. V Dánsku se běžně říká, že rok má 16 měsíců. Listopad, prosinec, leden a tak dál, jak to známe a na konci je opět klasicky říjen, listopad, listopad, listopad a listopad.  Zkrátka, podzim je strašně dlouhý, zima ještě delší, jaro se courá a léto je kratičké. Pak tu právě vzniklo hygge „ hüke“.

V překladu je to útulnost, přátelství, spříznění, pohoda. Hygge se vztahuje k pocitu přátelského souznění, k vřelé a družné atmosféře a k setkávání se s přáteli. Posezení u skelničky vína nebo piva, u krbu a pojídání dobrot je za pološera a stejně šerých večerů nezbytností. Všichni se snaží navodit příjemnou atmosféru zapálením spousty svíček a zdobením oken a všech polic a okenních parapetů krásnými věcmi.

Dánové si hygge vysloveně užívají a plápolající oheň v krbu, zapálené svícny a sklenička něčeho dobrého k pití je běžnou zimní záležitostí Dánska. Ještě upřesnění, slovo hygge pochází z norštiny a původně znamenalo něco jako blahobyt. V dánštině a v Dánsku je slovo používané až koncem 18. století a možná i díky tomuto zvyku se i u nás říká „pije jako Dán“.

My jsme se takto aspoň pěkně dostali na dnešní místo pro rybaření, to je jasné, a na naše noční stání. Opravdu, máme krásné místo, výhled do zátoky a večer jsme tu osiřeli.

Fjord je klidný, ale moře je pěkně rozbouřené. 

Faktem je, že tak nějak moc nevíme, jestli tu můžeme stát, ale Dánové chodí okolo, všichni se usmívají, a tak snad nebude problém tady zůstat na noc. Nicméně, pro jistotu na sebe nijak neupozorňujeme a ani schod jsme nevysunuli. Ceníme si toho být na tak pěkném místě a proč si zbytečně zadělávat na trable vytahováním křesílek a tak podobně. Zdenda byl dneska velmi úspěšný.

Vydala jsem se za ním na vlnovou bariéru a akorát chytil malou makrelu, takové nedorostlé chůďě, které pouští se vzkazem a pozdravy rodičům.

Jenže, kousek od nás si hrají dva lachtani a podívaná je to překrásná.

Dovádí mezi sebou a Zdenda má na chvíli po rybaření.

Naštěstí tuleni odplavali a Zdenda se pouští do pořádné rybařiny. No, nebudu to protahovat, ten můj velký rybář přinesl opět nádherné makrely.

Hned večer je ještě čistíme a putují do lednice.

Zítra budeme grilovat.

Dnešní trasa je: 56 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ