int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.7.2017 Thorsminde - DK

Dnešní den není ničím výrazně zajímavým, kromě toho, že jedeme vysloveně dánským venkovem, který je zajímavý sám o sobě.

Rozházené statky po okolí, spousta krav, koní a ovcí a to vše zasazené do krásné krajiny.

Tím, jak jedeme podél pobřeží, tak ještě do toho všeho na nás občas vykoukne moře.

Přesouváme se k Nissum fjordu, opět, jak jinak kvůli rybám a rybaření. Podél moře je vybudovaná veliká hráz proti větru.

Ohromný několikakilometrový val, kde je spousta parkovišť a průchodů, cest k moři. Dánové jsou skvělý na parkovací místa.

Co chvíli je nějaké parkoviště a skoro všechny mají upravené sezení, lavičky a stůl, na svačinu. A protože skoro pořád fouká, tak většinou má sezení ještě dřevěnou zástěnu proti větru. Pohodlí nade vše.  

Nádherné pláže s bílým pískem, a ještě krásnější vlny Severního moře. Jen je škoda, že moře je tak studené.

Dneska si dáváme slavnostní, ryze český oběd. Na jídelníčku je hovězí polévka s kapáním a vepřové s uzeným na divokém koření.

Samozřejmostí je kysané sladkokyselé zelí, které upravuji na vyškvařeném špeku a cibulce. Zdenda má bramborové knedlíky, které miluje a já jen brambůrek. Dobrota.

Sluníčko se prodralo skrz mraky a ve chvilce jsme v letním oblečení. Dojíždíme do městečka Thorsminde, kde je jednak spousta parkovacích míst a za další, spousta možností pro rybáře, kde nahodit. Vybíráme a vybíráme, kde zaparkujeme na noc. To je na Dánsku úžasné, možnost výběru parkovacího místa. K večeru jsme grilovaly a spořádali pět makrel. Jsou výborné a nám teda makrely moc chutnají. Někdo makrely nemusí a někdo jimi vyloženě opovrhuje. Na gril jsou výborné.

Faktem je, že už jsme se naučili, ničemu tady v počasí nevěřit. Pokud zrovna svítí sluníčko a vše vypadá na krásný večer se zapadajícím sluncem a barevnou hrou na obloze, najednou, během půl hodiny je vše jinak. Odkudsi se přižene mrak a téměř vzápětí prší. Opět si nemůžeme vynachválit náš gril, protože se zvedl vítr a na otevřeném ohni bychom je neugrilovali. My je vlastně negrilujeme klasicky.

 

Mám teflonovou pečící pánev bez držadla, který měla původně jiné určení, ale přesně se vejde na náš gril a makrely pečeme na té pánvi a celé to ještě přiklopíme. Jen maličko oleje a za chvíli je pečeno. Faktem je, že jsme ugrilovaly poslední ryby, uklidili vše na svá místa a než jsem umyla nádobí, přihnala se průtrž mračen a během chvilky na nás z oblohy spadlo několik kýblů vody. Zkrátka, v Dánsku se vyplatí nic neodkládat. Díky naší anténě, máme signál na internet. Nevíme, od koho a odkud, ale máme dokonce možnost výběru volné sítě. Pravda je, že signál je poněkud slabší, ale hlavně že je. Tak, jak jsme se zpočátku báli, jestli se vůbec někde připojíme, tak nakonec máme připojení téměř obden.

Zdenda šel na chvíli na ryby, ale chytil jen několik platýsů, a nakonec je všechny pustil. Večer jsme na stání osiřeli. Zítra jedeme už do Hvide Sande, což jsem zpočátku vzala jako špatný vtip, ale o tom bude řeč až zítra.  

Přejeme všem krásnou dobrou noc. 

Dnešní trasa je: 45 km

Thyboron-thorsminde-22-7-2017-ujeto-45-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ