int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



23.7.2017 Hvide Sande - DK

Jedeme opět překrásnou krajinou, kde je spousta nádherných domků a velikých farem a chatových oblastí.

Ty chatové oblasti jsou poněkud jiné než u nás. Tady nevíme, jestli jsou ty domy – chaty na trvalé bydlení nebo opravdu jen na léto.

Jak jsem se dočetla, po celém Dánsku funguje neskutečné množství chat a chalup na pronájem. Tady se tak nějak nikdo moc nezabývá vlastnictvím, mít něco svého, jak jsme zvyklý u nás. Tady si většinou všichni něco najímají.

Celé pobřeží, kolem dokola je plné chalup, které se nám tolik líbí k pronajmutí. Obvykle se pronajímá chata na týden, ale i na celé léto. Včera jsme se o tom se Zdendou bavili, v případě městečka Hvide Sande, kde je množství vysloveně přepychových patrových apartmánů na břehu fjordu.

Takto to například vypadá. Dole je krásný obývák s kuchyní a zázemím a nahoře jsou dvě ložnice. Vše je s teráskou, kde se griluje anebo jen sedí na sluníčku. Pro rybáře je to něco naprosto ideálního. Může si každý rok zachytat v jiné oblasti a vzít rodinu na dovolenou pokaždé jinam.

Já vím, u nás se dá také pronajmout chalupa na léto, nebo chatička v kempu, ale tady je to skutečně jak já říkám „vyšší dívčí“. Měli jsme k dispozici ohromný katalog nabídky jen z jedné oblasti, a to z ostrova Fyn a mohu zodpovědně prohlásit, nabídka je obrovská a ceny?

P7230009

Tak to nevím, jak dalece jsou dostupné pro Dány a klientelu z Německa, která tu je velmi početná. Každopádně, trh s pronájmy funguje, domy jsou většinou obsazené, tak to asi nebude nedostupné.

Přijíždíme k úžině a městečku kde, jak píše průvodce, můžeme si tady užívat vítr ve vlasech.

Za měsíc, co jsme v Dánsku jsem vyfoukaná na celý zbytek života a že bych jela přes půlku Evropy zrovna sem, a nechala si čechrat svoji hřívu větrem, no nevím, každopádně podezírám autora průvodce po Dánsku, že nikdy v Dánsku nebyl.

Myslím, že prsty jedné ruky by mi bohatě stačili na spočítání dnů, kdy nám nefoukalo. Bláhově jsem si stěžovala na zimní Krétu, že tam hodně foukal vítr. Tak to nebylo nic proti Dánsku. Na Krétě to byl jen takový, nijaký občasný větříček, jen aby se neřeklo, ale tady to jsou doslova vichry, které dokáží rozkývat auto tak, že mi šplíchala na sporák voda z hrnce.

Hvide Sande je opravdu ráj surfařů a všech milovníků vodních sportů s padáky a tak podobně. Je jich tu ohromné množství a už z dálky jsou vidět barevné padáky na moři, a hlavně v Ringkombing fjordu. Vše lemuje 35 km dlouhá písečná pláž známá jako „bílé písky“ Od silnice moře není vidět, protože je zde vytvořená umělá ohromná duna, která chrání vnitrozemí a spoustu rekreačních kouzelných domů. Městečko je vysloveně turistické, celé jsme si ho prošli a velikým lákadlem je zde prodej čerstvých ryb, uzených ryb a všech možných rybích salátů, krevetových lahůdek a smažených ryb.

Na každém rohu je prodejna s čerstvými rybami, akorát pro nás jsou tyto lahůdky poněkud, no hodně drahé. Ještě bych se pár slovy zastavila u zábavy pro celou rodinu, která je tu nesmírně oblíbená, a to je lovení krabů.

Malé děti, ale i dospěláci na takovéto miniaturní plastové pruty loví kraby na buřta. Opravdu, na konci není háček, ale kolíček na prádlo, který se zatíží kamínkem a na ten kolíček se přicvakne kousek párku nebo buřtíka a spustí mezi kameny.

Krab, jakmile ucítí dobrotu, vyleze zpod kamene a už se drží za klepeto. Přiskočí většinou jeden z rodičů a síťkou kraba pomůže vylovit.

Všichni se předhánějí, kolik jich kdo ulovil a malé děti se ohromně baví a rodiče se zase navzájem chlubí a ukazují si úlovky svých ratolestí a porovnávají velikosti jednotlivých exemplářů.

Jakmile to všechny přestane bavit, kraby se z kyblíků vylejí zpět do moře a jde se domů. Rybářů je tady taky požehnaně.

P7230131

Všichni tady loví taková háďata, ale Zdenda k večeru zkusí štěstí s makrelami. V celém městečku je zákaz stání a všechny obytky jsou soustředěné na dvou velkých parkovištích, STPL. Jedno je se zázemím a druhé je skoro u moře jen s toaletami. Všude se platí 150 DKK, což je něco kolem 550,- Kč na noc.

Karavany musí do klasického kempu, tady stát nesmí. Jediný karavan, malý, byl vykázán. Zkrátka, s karavany je celkově potíž. Když už někde rozdýchají obytky, tak karavany vůbec. Spousta míst, kde stojíme v pohodě je pro karavany nevhodná a nebo jsou tam vyloženě cedule se zákazem karavanům. My jsme se domnívali, že když stojíme mimo ohrazené parkoviště, že je to již bezplatná zóna. Nikoliv.

Večerní kontrola plateb za stání nám sdělila, že se platí všude a tak odjíždíme. Hned za městem je parádní parkoviště s čisťounkými vybavenými toaletami a vodou kde jsme sami samotinký. Stačí popojet necelé dva kilometry a parkujeme zadarmo a pohodlně a krásně.

Jinak, ten můj velký rybář byl opět ohromně úspěšný. Nalovil krásné makrely, které už jsme museli dát na mrazák.

Pět makrel mám stále v lednici naložených, jen je ogrilovat.

Makrely z dneška už mám vykuchané, rozkrojené, vyfiletované a zabalené po jedné a takto jsem je naskládala do mrazáku. Zítra, jestli to počasí dovolí, budeme opět grilovat.

Dnešní trasa je: 58 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ