int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



4.4.2017 Kelheim - NSR

Včera byl den plný deště, nákupu potravin a průzkumu operátorů a internetových možností v Německu.

P4040009

Pomaličku se chystáme na letní cestu a až se do Německa v červnu vrátíme, budeme si muset nějaký tarif koupit. Přespali jsme v klidu a v pohodě v u sportovního stadionu v Neustad an der Donau. Sice kus dál byl STPL, ale placený 10 Eury.

P4040008

Dneska dojíždíme do Kelheimu, dalšího města na Dunaji, kde je velká zajímavost.

Nádherný pomník, nebo dalo by se říct hold všem německým státům, které se spojili v bitvě proti Napoleonovi.

My jdeme opět, jak jinak do kopce podívat se na nádhernou stavbu z mramoru a bílého vápence.

Stoupáme do kopce, a přestože celou noc pršelo, tak se nám ukázala modrá obloha, což jsme rádi, ale citelně se ochladilo. Všechny zahrádky, předzahrádky a za zahrádky jsou už velikonočně vyzdobené.

Občas jen zíráme, kolik ozdůbek jsou tady schopný na miniaturní prostor naaranžovat. To se mi moc líbí. Pamatuji se, že když jsme v dobách dávno minulých, ještě za totality, jezdili do východního Německa, do oblasti Labských pískovců, jak měli východní Němci na velikonoce všude navěšené spousty plastových barevných vajíček a jak jsme ty vajíčka u nich v obchodech sháněli.

Moc se mi vždycky líbilo, jak si tenkrát oproti nám dokázali svoje zahrádky nazdobit. Ale zpět k našemu výletu. Takže my jdeme vzhůru k oblakům a k monumentální rotundě – Dvorana osvobození.

Platíme vstupné 3,5 Eura a můžeme vstoupit do vnitřní, sice jednoduché, ale o to více ohromující prostory. Jsme tu úplně sami a tím je ještě vše umocněno.

Celou dvoranu máme jen pro sebe. Je to naprosto ohromující, vlastně dost moderní, stavba z let 1842 – 1863. Takovýchto monumentů na oslavu vítězství je po Německu několik, ale my se krátce zastavíme zde. Už z dálky je to dominanta kraje, která stojí za chvilku zdržení. Něco málo jsem přeložila, a pokud se budu rozcházet s odbornou veřejností, tak se omlouvám. Jedná se o velkou bitvu u Lipska, kde Napoleon prohrál a byl z Německa vyhnán.

Pro tuto bitvu se spojilo 34 německých zemí, správních celků a svobodných měst. Proto je celá stavba prolnuta zajímavou symbolikou.

Dvorana slávy je vlastně osmnáctiboký mnohoúhelník – bitva se odehrála 18. Října 2018. Uvnitř stojí 34 bohyň vítězství a každá má jméno jednoho z 34 řekněme, zemí nebo účastníků bitvy.

P4040054

Masivní podpory, sloupy zvenku nesou další bohyně, které mají v rukou jména 18 hlavních a největších svobodných států. 

P4040067_2

Bohyně venku jsou z nejkvalitnějšího bílého vápence a uvnitř z mramoru. Skleněný strop je jediný zdroj světla, ale je to ohromný prostor, který je perfektně skly prosvětlen.

P4040097

Úzkým schodištěm vystoupáme na první balkonovou balustrádu a odtud je pohled dolů přímo úžasný. Mozaiková výzdoba je dokonalá.

Stavbu zadal král Ludwig I. a přesně 50 let po bitvě, 18. října 1863, byla stavba dokončena a slavnostně otevřena.

Ohromujících pomníků na počest bitvy je po Německu několik a doufám, že se na další ještě podíváme. Dáváme si pozdní obědosvačinu za dozoru jedné z soch, hezky na posledním sluníčku a vracíme se oklikou dolů do města a k autu.

Stíháme to právě včas, opět začalo hustě pršet.  My stojíme na velikém parkovišti přímo u Dunaje, které je zdarma, ale vedle nás jsou dvě velká stání pro bydlíky, hrazená.

V navigaci Zenec, kterou máme i aktualizovanou, je sice upozornění, že toto parkoviště je hrazené, ale 6 Eur a cena už stoupla.

Nyní chtějí 8,5 Eur za den plus je možné připojit se na elektřinu, ale ta se připlácí. Ještě jedna zajímavost, dost je zákazů pro karavany.

Obytná auta nejsou problém, ale karavany tady nemají moc v lásce.  Jak projíždíme STPL, tak vidíme hodně zákazů karavanům. Domníváme se, že je to kvůli jejich délce, ale to je jen naše domněnka. Domnívám se, že dlouhé karavany mají asi problém všude.

Další věc je, že nemáme vůbec žádné připojení k internetu. Kde nic, tu nic. Abychom mohli dát nový den do stránek, musíme najít McDonalds, protože to je v tuto chvíli jediná naše šance se připojit k síti a to ještě hodně časově omezeně. Na pár dnů si teď internet kupovat nebudeme, ale je to to jediné, co nám drobet kazí radost a dobrý dojem z objevování Německa. Zkrátka, jsou to škrti a internet nedají a nedají. Podrobnosti a možnosti Internetu uvádím v kartě Internet na cestách – Německo.

Včerejší trasa byla 40 km

Dnešní trasa je 20 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ