int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



15.4.2017 Benešov - ČR

Přestože nebudeme v Čechách nijak dlouho, zajímá nás internetové připojení. Kolik a za kolik.

Včera jsme vyřizovali devizový účet a zároveň zjišťovali, jaké jsou možnosti, tarify pro českého občana, v česku, aniž bychom se chtěli upisovat na dva roky smlouvou. Podmínky tří hlavních operátorů O2, Tmobil a Vodafone se vzácně shodují. Naprosto bezpečně nejde o dohodu jednotlivých operátorů, to bych si samozřejmě nedovolila tvrdit, ale je to přinejmenším podivné.

O2 nám nabízí 1,5 GB za 400,- Kč / SIM karta zdarma / kredit je na měsíc / jakmile dobiji za méně, jak 500,- Kč SIM karta funguje jen půl roku, nad 500,- životnost karty je rok od posledního nabití.

T Mobile nám nabízí 1,5 GB za 400,- Kč / SIM karta zdarma / kredit je na měsíc / tady je kredit 40,- Kč na volání v síti TMobil / životnost katry je rok od posledního nabití.

Vodafone nám nabízí 1,5 GB za 399,- Kč / SIM karta zdarma / kredit je na měsíc / při vyčerpání dat lze navýšit o 1 GB – 99,- Kč na měsíc.

Stále mi to vychází na 14 Eur za 1,5 GB, což je poměrně dost. Pokud porovnám s Itálií, tak tam jsme kupovali 5 GB za 10 Eur. No, jiný kraj, jiný mrav, ale naši operátoři by se mohli už umravnit. Samozřejmě nemohu srovnávat Italský trh s Českým, ale ceny by mohly být alespoň trošku podobné.

Internet naštěstí nijak neřešíme. U příbuzných v Chmelné internet je, v Praze se připojíme, jak to půjde a po majáles 1. Května odjíždíme, takže kupovat internet kvůli 14 dnům nemá cenu, ale alespoň jsme v obraze.

Kromě návštěvy u dalšího příbuzného Zdendy, bratránka Miloše a jeho báječné ženy Jitky jsme konečně, po mnoha peripetiích vyřídili eurový účet u naší České spořitelny.

Přestože jsem si se spořitelnou dopisovala skoro dva měsíce, přestože jsem měla soupis otázek a odpovědí, část informací se rozcházela hodně, část málo a část byla správná. Jedná se o to, že když jsme vyjížděli, tak zřídit eurový účet pro obyčejného smrtelníka nešlo. Podmínky, zahraniční pracovní smlouva anebo bydliště v zahraničí, doložené nájemní smlouvou jsme také nesplňovali. Tenkrát jsem si dokonce dopisovala s ČNB, ale ani ta nám nijak nepomohla. Každý ví, jak vysoké jsou bankovní poplatky za výběry, převody atd. Největší problém byl tenkrát v tom, že našich pár eur by byli bývali vložili na korunový účet a po převodu bychom mohli Eura v zahraničí čerpat. Klasika, kterou používají všichni, kdož jedou do zahraničí.

Jenže, my nejedeme na dovolenou, kdy nám poplatky jsou tak trochu jedno. Pokud používáme platební kartu, tak jak jsme zvyklý a pokud nenajdeme spřátelený bankomat, poplatky se velmi rychle vyšplhají do závratných výšin. Když jsme si propočetli bankovní valutový nákup a prodej, přihodili nějaký ten poplatek, nestačili jsme se divit. Po skoro třech letech se situace změnila a my můžeme mít eurový účet u České spořitelny.

Je to ovšem jen ve spojení s naším korunovým účtem, takže eurový je takový podúčet, máme jednu platební kartu na oba dva účty s tím, že se zapne jakási multifunkční aplikace a karta pokud je použita v zahraničí, automaticky čerpá prostředky z eurového účtu. Jedná se o to a nejdůležitější je to, že když do banky vložím 100 Eur, abych si také svých sto eur vyzvedla a ne jen nějaký přepočet, který zrovna je. Další jsou poplatky za vedené účtu. Tady se taky info zajímavě rozcházelo. Věděli jsme, že za vedené podúčtu bude platba 20,- Kč. Ve finále budeme platit 70,- Kč, protože s vedením tohoto účtu jsou spojené celkem tři platby, tři poplatky a ne jen jeden, jak nám bylo tvrzeno. Stejně jsme celý napnutý, jak to bude fungovat. Teď jak odjedeme, budeme účet testovat. S ohledem na poměrně značně rozcházející se informace, to bude asi dost zajímavé.

 

druh

částka

Poznámky

Poplatek

za vedení účtu  v Eur

20,- Kč/ měsíc

Pokud už máme Servis 24 založený k korunovému účtu, vedení Eur účtu je zdarma

Poplatek

za zřízení Eur účtu -

zdarma

 

Poplatek

Za zrušení Eur účtu

zdarma

 

Poplatek

vklad korun do Eur účtu na přepážce

1%

Z vkládané částky, min 50,- Kč

Poplatek

Vklad Eur do Eur účtu na přepážce

zdarma

Do ekvivalentu 500 tisíc

Poplatek

 vedení účtu CZ + Eur Servis 24

35,-

 

Poplatek

převod korun na Eura v rámci jednoho účtu

Limit do 300 tis

Deviza prodej

Poplatek

vydání další platební karty

nelze

Mohou být pouze dvě plat.karty

Poplatek

Platba u obchodníka v zemi EU

zdarma

 

Poplatek

Platba u obchodníka mimo zemi EU

zdarma

 

Poplatek

výběr z bankomatu v EU z cizího bankomatu

125,- Kč

 

Poplatek

výběr z bankomatu v EU z mateřského bankomatu

5,- Kč

Bankomaty skupiny Erste Bank

Poplatek

Platba za druhou platební kartu

20,-

 

Poplatek

Výběr hotovosti na přepážce Čs

0,15%

Z vybírané částky

       
       

Takto vypadá taková základní tabulka poplatků, kterou jsem si vytvořila pro lepší orientaci.

Samozřejmě, informace se mohou lišit a velmi jsem nakloněna domněnce, že kraj od kraje to může být jiné. Nevím, ale normální smrtelník snad ani nemá šanci zjistit veškeré potřebné informace na jednom místě a hlavně, správné.

Máme před sebou Velikonoce a to už je mnohem, mnohem veselejší písnička. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ