int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



21.4.2017 Praha - ČR

Čas strašně rychle letí a my za pár dnů už budeme odjíždět. Vyřídili jsme spoustu malicherných drobností a Zdenda se postaral o Flíčka. Tak, to dělá vždy, když se po zimě vrátíme. Hlavně, stříká spodek auta antikorozním nástřikem, prý přetíratelným, což je, že se dá znova aplikovat.

P4210013

To stojí poměrně dost peněz, ale jsme přesvědčený, že se to vyplatí. Zároveň dostal Flíček nový olej, nové filtry a Zdenda promazal, napustil a ošetřil na podvozku vše, co jen šlo. Jen je škoda, že není lepší počasí. Válet se pod autem v dešti, když jdou teploty pomalu k nule je o zdraví. Taky hudrám, protože nestojím o chřipku. V Praze není situace jiná. V metru všichni kýchají, smrkají a prskají. Jestli si neodvezeme pořádnou chřipku, tak to bude drobný zázrak.

Samozřejmě, nejvíce jsme se těšili na setkání s rodinou, tou nejbližší. Sice nebyla úplně kompletní, stále nám chybí jedna dcera do houfu, ale i tak to bylo skvělé. Všichni jsme se sjeli a povídání nebralo konce. Hlavně, za naší nepřítomnosti proběhlo několik narozenin a i maličká drobnost udělá radost.

Zdenda bude mít za pár dnů narozeniny, narozeniny měl i Evža a i na neoslavence se nezapomnělo. Nejdůležitější je, že si na nás naše mládež udělala čas. Řekla bych, že jsme v krásném a pohodovém vztahu, který nebyl tak úzký, srdečný a pevný, jako když jsme byli doma. Všichni jsme si vzájemně vzácnější. 

Další velmi důležitou záležitostí, kterou musíme vyřídit, je Pražská zpráva sociálního zabezpečení. Jsem tam objednaná mnoho týdnů dopředu s tím, že je nutné si ověřit, jak se změnil, nebo nezměnil zákon a tom našem slavném a plánovaném předdůchodu. Pro nás je životně důležité mít tento fenomén pod kontrolou, a protože v tom má mnoho lidí hokej, tak pár informací. O co se vlastně jedná? Je to forma, nebo způsob, jak odejít do důchodu bez ztráty květinky. Od 1.1.2013 je zavedena možnost odchodu do starobního důchodu dříve než do starobního důchodu. Takže, máme tu dva názvy, které jsou velmi podobné, ale chovají se naprosto rozdílně. Předčasný důchod je určen pro lidi, kteří z nějakého důvodu už nechtějí nebo nemohou pracovat a podle věku odchodu do klasického důchodu mohou využít buď nejvýše tři nebo pět let a požádat o předčasný důchod.

Ten je jim vyměřen a již se nikdy nezmění. Nezmění se ani při dosažení toho správného věku a bohužel, už se na ně nevztahují ani žádné valorizace a je tam poměrně citelné snížení výpočtu částky pro výplatu důchodu. V souhrnu je to dost nevýhodné. Jednak odcházíme s podstatně nižším důchodem, který se nám nebude už nikdy navyšovat. Nás ovšem zajímá nová úprava a možnost odejít do předdůchodu. Je to trošku složitější, ale jen v krátkosti. Právní úprava č.127/2011 Sb. nám umožňuje při splnění několika zásadních podmínek, odejít do předdůchodu s tím, že nám bude důchod vyměřen až v době odchodu do řádného starobního důchodu. Příšerné slovo. Pokud shrnu těch několik podmínek tak se zhruba jedná o tyto.

Doba může být maximálně pět a minimálně dva roky. Na celou dobu musím složit nebo mít naspořeno v doplňkovém penzijním spoření odpovídající částku, která nám bude obratem vyplácena. Částka je 30 % průměrné mzdy vyhlášené ČNB pro ten daný rok kdy odchod realizujeme. Pro výpočet částky použijeme jednoduchý vzoreček, 30 % pr.mz. x 12 měs x roky využití. Minimálně pět let musíme spořit v doplňkovém penzijním spoření. Částka na tomto účtu musí být celá v době realizace. Pro systém jsme v režimu vyloučené doby, takže není negativní dopad na výpočet důchodu a jeho výši.

Pokud jsem v předdůchodu, mohu pracovat s tím, že si mohu vybrat, kterou částku použiji do vyměřovacího základu. Je toho více, ale dvě poslední nejdůležitější a zásadní informace jsou, že toto vše musíme realizovat až když máme odpracovanou danou hranici 35 let a hlavně, ČSSZ bude pobírání předdůchodu zohledňovat při výpočtu starobního důchodu. Tolik jen ty základní informace. My jsme se rozhodli ještě jakémusi navýšení pomoci a stále si platíme příspěvky do systému jako osoby bez zdanitelných příjmů. Příspěvek se pomaličku navyšuje a dneska je to necelý dva tisíce na osobu a měsíc. Takže, tolik jen ve zkratce o předdůchodu a hlavně, nejsem zaměstnancem ČSSZ a tak se informace mohou jemně lišit, ale nemělo by to být nic zásadního.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ