int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 16.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



8.5.2017 Ksiaž - Pl

Dneska je v plánu docela zajímavá mohutná klodzká pevnost. Odjíždíme z nočního stání a jen kousek od nás je hned u řeky několik parkovišť.

Nacházíme bezplatné a skryty pod ohromnou vrbou, můžeme jít na průzkum starého města a pevnosti. Klodsko patří k nejstarším městům v oblasti Slezka.

Díky tomu, že je tak blízko hranic s Českem, bylo i několik majitelů České honorace, ale střídali se tu i Prusové a Rakušané. Polsku se město vrátilo až po 2.světové válce.

Naštěstí se v noci vypršelo a opět nám přeje počasí, nicméně, trošku jsme se těšili na mnohem honosnější a upravenější město.

Tak nějak se nám zdá, že oblast Sudety, kde se nyní pohybujeme je poněkud, výrazně, chudší než východní oblast Polska Karpaty a Malopolsko, kterou už jsme projeli.

Ovšem, mohutný kostel nejsvětější Panny Marie je uvnitř úchvatný. Je na něm patrné, jak byl různě a postupně dostavovaný, jak se na něm podepsaly jednotlivé stavební styly od roku 1344 kdy započala stavba.

Původní, gotický styl, se ale nezapře. Zajímavostí je, že hlavní postavou a zakladatelem byl první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.

Tak se můžeme opravdu pokochat nádherou, která nemá obdoby. Mohu s klidným srdcem říct, že interiéry kostelů v Polsku jsou nejnádherněji, nejhonosněji a nejzdobněji upravené.

Viděli jsme mnoho kostelů, spousta jich ohromí výškou, nádherným stavebním stylem, ale jen v Polsku jsou tak nějak celkově úchvatné. Alespoň, pro nás ateisty, je to skvostná podívaná.

A už tu máme jednu z největších a nejzachovalejší pevnost v Polsku s několika zajímavostmi. Hlavně je to 40 km tunelů, které vedou pod pevností.

Ty tunely totiž sloužili k likvidaci dělostřelectva nepřítele, pak jako sklady a také ke komunikaci. No, tu komunikaci si moc neumím představit. S ohledem na to, že já osobně bych se ztratila za prvním rohem, tak představa pádícího pošťáka se vzkazem pro velitele v protilehlém cípu pevnosti je pro mne nepochopitelná.

Já osobně bych buď dorazila, když už by bitva byla dávno ukončena anebo, a to je pravděpodobnější, bídně bych zhynula, když ne za prvním tak určitě za druhým rohem. Jen si to představme.

Vojáci z pevnosti hloubily po tmě tunely a ty plnili střelným prachem. Po tmě pro to, že v tehdejší době bylo možné svícení jen ohněm, loučemi, a to bylo velmi nebezpečné. Tak ti vojáci vyhloubili ohromnou síť chodeb, plochu nad nimi rozdělili do sektoru a pak už jen čekali, až nepřítele přitáhnou děla do toho jejich pole a tunel odpálili.

Tak to byl záměr, ale pravdou je, že k tomu nikdy nedošlo. Nevím proč, ale řekla bych, že vojáci – obránci raději bojovali na povrchu, protože při představě, že budou muset hloubit další tunel, nepřítele raději rovnou pobili. Tomu bych věřila anebo, nepřítel přesně věděl, kde tunel je a elegantně se mu vyhnul. Žalobníčkové a donašeči existovali už ve středověku.

P5080025

Celá pevnost fungovala jako živoucí město. Byl zde lazaret neboli vojenská nemocnice. Jen pro upřesnění, název „lazaret“ pochází od jména sv. Lazara.

Původně takto byly nazývány nemocnice Řádu rytířů sv. Lazara, ve kterých se pečovalo o nemocné převážně na malomocenství. Tady je to hodně ponuré. Dál tu byly prádelny, pekárna a spousta místností sloužila vysloveně k zajištění chodu pevnosti. Stáje s dobytkem, kuchyně a samozřejmě ubikace mužstva.

Celá pevnost byla průběžně po 200 let rozšiřována a zpevňována. Nakonec celý komplex zaujímá 17 ha a některé zdi ve spodní části dosahují 11 m tloušťky a horní tloušťka je většinou víc jak 4 m. Celá pevnost, jak už jsem říkala, je poddolovaná se sítí tunelů. Jsou zde dvě prohlídkové trasy podzemím za doprovodu průvodce. Ty jsem si s klidným srdcem nechala ujít a Zdendu to nijak nelákalo. Takže za 12 Zl na osobu je vstup jen do mnoha a mnoha místností, které jsou proměněné v expozice a horní část s krásným výhledem do dáli.

Jedeme dál směrem k zámku Ksiaž, ale počasí se hrozně zhoršilo. Teplota nám klesá ze 17°C na báječných 6°C a prší. Nic moc.

Parkujeme u benzínky kousek před zámkem na velikém parkovišti, kde jsme v klidu a v pohodě. U zámku je také parkoviště, ale placené a pán po nás chtěl za noční stání 250,- Kč, což se nám zdálo hodně.  

Jestli nebude pršet, zítra se vydáme na hrad pěšky, jinak pojedeme dál.

Jen pro zajímavost do karty Internet na cestách Polsko, vložím tabulku cen internetu polských operátorů, bez závazků, bez nutnosti uvázat se k nějakému paušálu.

Dnešní trasa je 70 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ