int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.5.2017 Kobierowice - Pl

Včera jsme skypovali s kamarádem, který se velmi podivoval nad internetem, který jsme si pořídili tady v Polsku.

Protože panují různé domněnky, pomněnky, tak tady jsou fakta a možná pro někoho drobný návod, jak mít za pár korun poměrně velké množství internetových dat.

Naši báječný operátoři nás na přepážce ujistili, že to co zaplatíme doma, můžeme beztrestně využít v rámci EU. Nerada bych někomu křivdila a ukřivdila, nerada bych někoho poškodila a je docela možné, že někdo bude mít odlišnou zkušenost. My jsme nakonec přešli na TWIST u Tmobile, protože u tohohle operátora jsme mnoho let a podmínky na volání doma jsou u i ostatních velmi podobné. Naše volání se smrsklo na psaní sms a když jsme doma, dokoupíme se na kartě pár kreditů. Je jasné, že nemusíme mít paušál. Při prvním odjezdu jsme si zakoupili Vodafone tarif do zahraničí, protože tenkrát, před třemi lety byl Vodafone jediný, kdo nám internet pro zahraničí poskytl. Docela dost obtížně jsme to vzápětí rušili, ukázalo se, že i v Turecku je zakoupení internetu velmi jednoduché a mnohem lacinější. Nyní jsme zjišťovali před odjezdem, jaké jsou možnosti a jakou kapacitu dat nám můžou operátoři nabídnout. Máme teda zkušenost s O2, T mobil a Vodafone. Všichni se vzácně shodli na 1,5 GB za cca 400,- . Rozdíl pár korun a rozdíl ve frekvenci dobytí nemá cenu komentovat. Řekli jsme si, že s příchodem nového neřízení EU a rušením roomingů počkáme a nebudeme se nikam hnát, protože první nabídka od Tmobile nás nijak nenadchnula. Důležité je pro nás ne si zatelefonovat ze zahraničí, ale hlavně, my potřebujeme data. Abychom se mohli připojit na internet a podívat se na budoucí parkoviště, stání na noc, potřebujeme se podívat na předpověď počasí, potřebujeme si stáhnout poštu, potřebujeme být s přáteli v kontaktu na skype, potřebujeme si stáhnout podklady do stránek, podívat se co nás čeká a mohlo by minout, potřebujeme obhospodařit ryze soukromé záležitosti a pokud jsme déle v zahraničí, rádi se podíváme na zprávy z domova, na sportovní přenos a tak podobně. Takže volat můžeme velmi lacino přes skype nebo zadarmo přes WhatsApp, na to nepotřebujeme laciné volání, nebo zadarmo, ale potřebujeme data. 

Dostávám se k porovnání nabídky u Tmobile. U nás doma nám nabídl Tmobil 1,5 GB za 400,- Kč respektive 360,- a 40,- je na volání. V Polsku Tmobil prodává 3 GB za 20 Zl = 134,- Kč. Všechno to jsou ceny bez závazku. Na dotaz doma, zda mohu čerpat tyto data v zahraničí, jsem se dozvěděla, že samozřejmě, jen s malým příplatkem, který se bude ještě upravovat. Ovšem při vjezdu do Polska nám, tak jako všem, přišla uvítací sms od operátora, a to jsem málem zkolabovala. Stačí si vzít kalkulačku do ruky a počítat. Ten jejich maličký, nepatrný a vlastně téměř nezajímavý příplateček, o kterém snad ani nemá cenu hovořit a nad kterým pán za přepážkou nonšalantně mávnul rukou, protože přeci nejsme žádná lůza, činí na mnou zakoupený objem dat, teda 1,5 GB neskutečných + 1,63 Kč za každý MB což je celkem 2445,- Kč za předpokladu, že GB má 1000 MB. On jich má teda o maličko více, ale budiž. Pokud k tomuto mrzkému příplatku připočítám ještě, jak se správně v sms píše zakoupení dat, teda 400,- Kč jsem rázem na ceně 2845,- Kč za 1,5 GB v zahraničí, což je krásných 101 Eur. No, nekupme to.

V Polsku jsme oběhli Tmobil, Orange, Vodafon a náš Play. Nakonec nám z toho všeho vypadl pro nás nejvýhodněji Play. Na vše se můžeme podívat na www.play.pl .

Na základě občanky nebo pasu jsme během dvou minut prodavačem zapsaný do systému, obdrželi jsme obálku se SIM kartou a kreditem 3 GB na týden. To vše za neskutečných 9 Zl = 60,- Kč a po vložení SIM do modemu máme internet okamžitě aktivní. Preventivně si sebou bereme počítač do prodejny, což doporučuji, a internet hned zkoušíme, zda funguje. Může se totiž stát, že se počítač nebo tablet vzepře a pak je dobrá pomoc přímo u zdroje.

Takže, máme internet na týden, máme ho 3 GB a my si rovnou koupili dobíjecí kartu za 49 Zl na internet na měsíc a neomezený! Cena je neuvěřitelná, 330,- Kč. Tím máme po starostech s vkládáním do stránek a vkládáním fotek do fotogalerie One Drive. Jinak je na výběr celá škála dobíjení.

Dobytí internetu je velmi jednoduché. Na kartě je telefonní číslo, kam se jako telefonní číslo zavolá, použije kód z karty a pak jako krok číslo dvě se napíše ještě jako další telefonní číslo druhý kód, který nám prodavač velmi ochotně zaškrtl na prospektu, a zmáčkneme sluchátko jako bychom chtěli volat. Je to opravdu jednoduché, vše je velmi srozumitelně nakresleno a popsáno, a polštině všichni rozumíme. Akorát já to asi popisuji dost krkolomně.

Takže, toto jsou naše zkušenosti s internetem v Polsku. Jak říkám, někdo můžeme mít jiné, lepší nebo horší, to nezaručuji, ale my fungujeme teď takto. Jediné, co se ještě pokusíme zjistit je, zda nám bude internet fungovat ještě v Německu, pokud nevyčerpáme celý měsíc a zda bychom si mohli koupit dobíjecí kartu do rezervy a aktivovat kartu v Německu nebo v Dánsku, kam míříme.

Poprosíme Leška s Beatou, aby se nám toto pokusili zjistit. Domnívám se, že to bude záležitost jednoho telefonátu na operátora.

Dneska jsme se přesunuli na oddych od kultury, měst a ruchu k velkému jezeru, které máme po cestě. Jezero je krásné, jen kdyby na něm nebyly dvě rezavé, hřmotné a skřípějící plošiny, které ze dna dolují písek. Obědváme, a nakonec odpoledne prcháme. Zvuk, který obě plošiny vydávají je děsně nepříjemný a obava, že budou klidně dolovat celou noc je reálná.

Míříme na Wroclaw, kterou bychom si velmi rádi prohlédli.Pokud to jen trošku počasí dovolí, pojedeme na kolech, jinak to bude opět pěší túra. 

Dnešní trasa je 40 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ