int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.5.2017 Ostrów Wielkopolski - Pl

Krásný den. Dneska je plánován výlet na kolech, rádi bychom si projeli okolí jezer a zajeli se podívat do města. Máme nová, mohutná sedla, která už od pohledu slibují pohodičku našemu pozadí.

Měli jsme původní, dost úzká a nebylo to ono. V Lidlu, za 150,- jsme koupili taková ta prďácká, monumentální. Shodli jsme se, že není nad pohodlí a nějaká frajeřina nám může být ukradená. Jezera jsou tady dvě a obě dvě jsou propojená perfektní cyklostezkou. Druhé jezero je hned kousek od nás a je totálně zarostlé, ráj pro rybáře, kterých je tu stále dost.

Nicméně, jak je krásně, parkoviště okolo nás se začíná plnit, a to je nejvyšší čas opustit domeček a jet po okolí. Městečko Ostrow Wielkopolsky je maličké, ale rynek – náměstí mají opět pěkné, vyšperkované. 

V Biedronce si dáváme od cesty zmrzlinku. Máme oblíbenou, v krabičce čokoláda – vanilka Lody Diuna 360ml za 1,59 Zl.

Většinou si jí kupujeme na půl, což nám dvěma bohatě stačí. Velký kostel je hlavní největší stavbou města, a i tady je znát, že se jedná o malé a chudé město.

Tak, jak většina kostelů má vnitřní výzdobu okázalou, tady mají místo tesaných ozdob malování. Celý kostel je velmi pěkně vymalovaný a všechny vlysy, sloupy a klenutí je malované. Zajímavé.

Jedeme obloukem domů a s pozdním odpolednem se začíná parkoviště vyprazdňovat. Dneska jsme vyndali druhý gril, na dřevo, který se pohodlně vejde do grilu na uhlí. Můžeme tak mít volbu, ale oba dva rádi grilujeme klasicky na dřevě.

Masíčko i ryby pak krásně voní. Na uhlí to nemá ten šmak kouře, ale to je věc názoru. Každopádně, opět vzpomínáme na Zdendu s Álou, kteří nám dali tip na tento malý grilík, měli ho sebou v Norsku, kde jsme grilovali tresky na ohýnku, a musím říct, že je to bezvadná záležitost. Za pár korun a funguje skvěle. Jen se musí vždy odmontovat nožičky, což je záležitost na pár minut a pokud to jen trošku jde a nehrozí, že zapálíme půlku lesa, je to to nejlepší, co jsme mohli koupit. Hodně jsme se natrápili s tím, jaký gril koupit. Máme sice vyvedený plyn do garáže a nebyl by problém koupit gril na plyn, ale většinou jsou to velká zařízení a plácat plyn na grilování se nám taky nechtělo. Jenže, na hodně místech není vhodné rozdělávat venkovní oheň. Takže je potřeba gril na dřevěné uhlí, ale zase nesmí být velký a hlavně, i když se vypálí, tak aby šel složit. Líbil se nám COBE, ale cena byla dost vysoká a ještě veškeré doplňky jsou dost drahé.

Máme vlastně kopii COBE a jsme velmi spokojený. Do vnitřního drátěného kalíšku velikosti hrnku na mléko se nasype obyčejné dřevěné uhlí, které bohatě stačí na opečení večeře. Udivilo nás, jak je malá spotřeba dřevěného uhlí. Když to ale jen trošku jde, raději vyndáme z tohoto grilu druhý, ten nejobyčejnější, plechový na nožičkách, pár klacíků a už můžeme krásně grilovat, nebo si jen opéct klobásku.

Zítra má být už podle Widyty zataženo a s přeháňkami. Jedeme dál, směrem na Jarocin a Poznaň. Za Poznaní je doporučované jezero Lednica a hlavně, katedrála v Gniezně. Má to být perla Velkopolska. Cihlová gotika a ohromné prostory ze 14. století. Poznaň by měla být také úžasná, alespoň podle náhledů. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ