int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



20.5.2017 Jezero Lipkusz - Pl

Dopoledne odjíždíme, v klidu a v pohodě jsme přespali v přístavišti u jezera. Polsko je nádherné i díky tomu, kolik je tu jezer a jedno je hezčí než druhé.

Teď míříme k dalším jezerům, které máme na cestě. Velitel vozu maličko pozměnil trasu, protože, původně jsme měli jet na Chojnice a na Gdaňsk, ale nakonec jedeme jakoby po druhém, protějším břehu Visly, než jsme jeli dolů. Dneska už se dostáváme z oblasti Velkopolska do oblasti Pomořansko, kam míří hodně bydlíků. Na protější straně Visly je hlavně nádherné město Toruň, které stojí za návštěvu, hrad Malbork, který je prostě úžasný a dál Gdaňsk, ten se prostě musí projít. Sami považujeme Gdaňsk za jedno z nejkrásnějších měst v Polsku a přesto, že jsme tam už posledně byli a celé ho prochodili, tak se tam letos znovu vrátíme a znovu se tam rádi podíváme.

Takže, míříme na Gdaňsk a stále ještě máme dost času na menší zastávku u dalšího malebného jezera, které mohu, s klidným srdcem doporučit.

Jedeme podle Zdendovi navigace. Náš Zenec už se dávno ztratil, a to je aktualizovaný. Každopádně, cesta tu je a je velmi slušná. Je vidět, že se tu o to drobet starají a jednou za čas cestu srovnají.

Jen pár míst je trošku problémových. Dvakrát do kopečka je to samý jemňounký písek a zapadnou tu, by byl asi dost problém. Systém cyklostezek a parádní místo na oběd.

Potkali jsme několik cyklistů a rodin na kolech s dětmi. Vždy se snažíme jet velmi pomalu a ohleduplně. Oblaka prachu nejsou nikomu příjemná. Pokud nám uhnou, tak hezky poděkujeme, pozdravíme, oni se usmějí, odpoví a všichni jsme spokojený, a tak to má být.

Dlouho jsme neměli venku ubrus a užíváme si nádherného dne. Dneska je k obědu vepřové na žampionech a domácí brambůrky. Dobrota. Vezeme si od našich přátel domácí brambory a ještě jich trochu máme. Stále jsou výborné, a protože se o ně starám jako o vlastní, jsou ve výborné kondici.

Parkoviště uprostřed lesa a dva dřevěné přístřešky. Opět je tu čisto a pořádek. Hlavně, dvě popelnice, které někdo vyprazdňuje, a to dělá hodně.

Pomalu si to suneme lesy a jen tiše doufáme, že navigace si nevymýšlí anebo, že parkoviště, které je u jezera vyznačené, není zrušené. To už se nám taky stalo.

P5200071

Odměnou za strastiplnou cestu je parkoviště hned u jednoho z ramen jezera.

Máme tady kolegáčky s dvěma karavany. Rybáři, kteří tu chytají, ale zatím jsme neviděli záběr. Večer se k nim přidává i Zdenda. Byl se optat, jak je to tu s povolením, tak prý potřeba je, ale nemá si s tím dělat hlavu. Zdenda se ještě optal, co když přijde porybný. Ovšem odpověď byla úsměvná. Prý když přijde, tak zase odejde. Tak, to má logiku, nepředpokládám, že by tu porybný s námi spal, ale stejně.

Netušíme, jestli oni povolenku mají, ale snad by nám kolegové s pruty pomohli.

Žena rybářova ví, že čekání na rybu je dlouhé a tak je v klidu. 

Ani Zdendova navigace není neomylná. Touto cestičkou bychom měli pokračovat dál na klasickou silnici. Statečná holka. 

Jsme kousek od městečka Korolowo a jedno jezero je Lateralny a druhé Lipkusz. Podle mého nejlepšího vědomí a svědomí jsme skončili u toho druhého jezera Lipkusz. Velitel vozu je na rybách a podle navigace to tak je. Případně informaci opravím.

Jezera jsou propojená. Dneska se dost zkazilo počasí a na noc jsou hlášené přeháňky. Přes den bylo pekelné dusno a teploty atakovali 30 °C, ale zvedl se velký vítr a docela se ochladilo.

Zítra podle předpovědi by mělo být jen 17 °C, což je oproti dnešku hodně málo. Kupodivu, jsme uprostřed lesů a máme signál na internet. Sice slabý, hodně slabý, ale je. Jak už jsem se zmínila, máme neomezený internet na měsíc za 49 Zl což je tak neuvěřitelná cena, až nám to rozum nebere.

Pravda, v podmínkách je, že jakmile vypotřebujeme 100 GB, příjem se zpomalí, nebo tak nějak, ale nijak se neomezujeme a máme spotřebovaných jen něco kolem 25 GB. Zatím máme informace, že je to internet jen pro Polsko. Budeme zjišťovat, kolik by stál internet do zahraničí. To by mohlo být taky zajímavé. Pokouším se o zpracování dostupných informací o internetu v zahraničí do kapitoly Internet na cestách.

Jak jsem se dočetla, tak už Vodafone prohlásil, že internet do zahraničí, roaming, poskytovat vůbec nebude což je úžasná zpráva. Pokud se Tmobil a O2 dohodnou, tak jsme všichni v háji a prckové, kteří se snaží proniknout na trh, to rozhodně nezachrání. Nemají šanci, protože všechny klíčové hlásky a zařízení pro přenos mají ti tři největší a malým je jen pronajímají a samozřejmě za takových podmínek, že malý operátor nám jednoduše nemůže nabídnout nízkou cenu. Ráda bych se mýlila.

Dnešní trasa je - není, velitel vozu je na rybách 

trasa je 70 km

Znin-jezero-lipkusz-20-5-2017-ujeto-70-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ