int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



24.5.2017 Gdaňsk - Pl

Ranní odjezd se drobet protáhl na odpolední. Jsme 40 km od Gdaňsku a potřebujeme tam přijet co nejpozději odpoledne. Zdenda si dopoledne spravuje drona, včera mu drobet polámal podvozek a místo lepení teď používá svařování.

Ono totiž lepidlo došlo a než potkáme nějakou schopnou prodejnu s lepidly, tak se holt bude svařovat. Ale jak říká, funguje to skvěle. Ještě by se taky dalo říct, nouze naučila Dalibora housti. Myslím, že nejdůležitější je, umět si v nouzi poradit a na to je Zdenda přeborník. Zítra půjdeme na celý den do města, a to je dobré mít sebou oběd. Opět po čase budou těstoviny s kuřecím masem. Takže tady je ten nejjednodušší recept na oběd na cestu po městě, který se dá jíst studený, a ještě je to výborné. Na pánev postupně nahážu vše, co je v lednici, nebo ve špajsce a co máme rádi.

Základem je velká cibule na půlkolečka do sklovita, na tom osmahnout kuřecí kousky a pak začne improvizace. Na kolečka pórek, olivy na půlky, žampiony na plátky, kousky rajčat a vmíchám těstoviny.

Do téměř vychlazeného pokrmu ještě vpravím tvrdý sýr na tenoučké plátečky. Ten povolí a jídlo je pak takové trochu jiné. Těstoviny vařím v bazalkové soli a následně kořením nešetřím.

Po velmi dlouhé a strastiplné cestě, plné nástrah a úkladů, s velkými nároky na fyzické i psychické vybavení posádky a tak vůbec, konečně přijíždíme do města Gdaňsk, které je zároveň považováno za jedno z nejhezčích měst v Polsku a opravdu je moc hezké. Však sem taky z nostalgie jedeme už podruhé a tady vlastně začneme naše velké letní putování po pobřeží Baltského moře. Gdaňsk je první z měst Trojměstí v Gdaňském zálivu.

Předměstí Gdaňsku

To tvoří Gdaňsk, Sopoty a Gdyně. Parkujeme na našem starém parkovišti, které je vyloženě na dostřel Starého města a hlavně, je tu spousta místa.

Parkují tu autobusy a jak řekl Zdenda, mezi autobusáky by se nám nic nemělo stát. Přijíždíme k večeru, protože turistické autobusy už odjíždí a za pár hodin bude veliké parkoviště úplně prázdné.

Odpočinková nábřeží

Zítra se podíváme podrobněji po historických krásách Gdaňsku, ale dneska se zastavím u ne tak daleké historie a při té příležitosti si můžeme prohlédnout jen něco málo z tohoto nádherného města.

Berme to jako pozvání na návštěvu. Zaujala mě jedna zajímavost a tou byla Gdaňská nezávislost na okolním světě. Je to velká rarita a přesto, že za hranicemi velmi malého území probíhaly velké dějinné změny, posuny a přesuny moci, Gdaňsku se podařilo uchovat si docela zajímavou nezávislost.

Vše, ale začalo poměrně v nedaleké historii. Gdaňsk se jako jedno z mála měst ubránilo záplavě Švédů, kteří se přehnali oblastí. Jenže město bylo velmi oslabeno, a tak nebyl problém pro Prusy si město jednoduše přivlastnit. Pak se přihnal Napoleon a společně s Poláky obléhal Gdaňsk a uspěl. Nicméně, když se poražený Napoleon vracel od Moskvy, tak zase byl Gdaňsk 10 měsíců obléhán a tentokrát pro změnu pruskou a ruskou armádou. Nakonec v roce 1815 byl Gdaňsk navrácen Prusům.

Tak a teď přichází ta zajímavost. Po porážce Německa v 1. světové válce byl Polsku versailleskou smlouvou předán tzv. Polský koridor v podobě pruhu území mezi Gdaňskem a Štětínem. Důvodem byl přístup k moři, avšak Gdaňsk byl z území vyloučen a pod ochranou Spojených národů mu byl udělen statut svobodného města Danzig.

S vytvořením Svobodného města Danzig – Gdaňsk nesouhlasilo Polsko, které požadovalo připojení území k Polsku, ani místní obyvatelstvo, které pro změnu požadovalo spojení s Německem. Spolu s vypuknutím 2. světové války se Svobodné město Gdaňsk prohlásilo nezávislým na Společnosti národů i Polsku. Jenže, hlavní představitel města Albert Foster vyhlásil 2. září 1939 připojení k Německé říši. Toto připojení však neproběhlo v souladu s ústavou Svobodného města Gdaňsk a bylo tedy právně neplatné.

Území státu bylo včleněno do Německa jako „bývalé Svobodné město Gdaňsk“. Po porážce Německa ve druhé světové válce se na základě Postupimské dohody stalo území Svobodného města Gdaňsk součástí Polska. Drtivá většina původních obyvatel se musela vystěhovat do Německa a město bylo osídleno Poláky, kteří zase pro změnu byli vystěhovaný nebo uprchli z území, které si přivlastnilo Rusko. Pardon, oprava, z území okupované Sovětským svazem.

Tolik jen trochu málo z historie, která znamenala krátkou, ale velmi významnou svobodu, historie, která přinesla městu téměř totální zkázu srovnatelnou s vybombardovanou Varšavou. Jen z Hlavní čtvrti byly odstraněny dva miliony kubických metrů sutě a obnova historického jádra města trvala víc jak dvacet let.

Zítra si podrobněji prohlédneme Staré město, Hlavní čtvrť a opět si něco málo povíme o tom, jak šel čas.

Dnešní trasa je 40 km

Siwialka-gdansk-24-5-2017-ujeto-40-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ