int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



30.5.2017 Ustka - Pl

Sluníčko, sláva, máme hezké ráno a jedeme dál směrem na Ustku. Je to další maličké městečko na břehu moře. Opět tu máme polský venkov se vším všudy.

Nádherné nové domy a staré statky, kde se ještě hospodaří. Z našeho pohledu to vypadá, že chov dobytka tu mnoho nevynáší, protože statky jsou většinou v dost hrozném stavu. Na druhou stranu musím říct, že dobytek na pastvě vypadá velmi hezky. Krávy jsou vypasené a pěkné.

Ustka, je klasické staré rybářské městečko, které se jako všechna přímořská města na léto plní turisty.

Jedeme na konec města, protože Zdenda v navigaci objevil parkoviště, které by se nám mohlo hodit.

Naše báječná navigace nás občas dokáže protáhnout i staveništěm v zájmu úspory paliva. Teď přesně vím, i na předním sedadle, na dálku, jestli mi náhodou nechybí nějaký hrneček nebo příbor. Přesně vím, kolik mám talířů a pokliček na hrnce. Vykodrcaný jsme teda skvěle, a to 50 m vedle nás je luxusní silnice.

I tak to někdy bývá. Jedeme na konec lesní silnice z dlažebních kostek, a pak z panelů, další natřásání a kodrcání nebere konce.

Cíl už je jen kousek před námi, a nakonec jsme odměněni velikým parkovištěm, které je jen pár kroků od moře. Úžasné místo, které by poskytlo útočiště i skupince bydlíků. Je zdarma a kryté lesem.

Děsně fouká vítr, ale my se nedáme a na chvíli jdeme na pláž s dekou a opalovacím krémem. Dá se tu být jedině krytý molem, nebo jako pár lidí o kus dál, za zástěnou.

Vítr je nepříjemný a poněkud studený. Nakonec to vzdáváme a raději bereme kola a jedeme si prohlédnout Ustku. Mají tu jednu raritu, a to most, který se každou hodinu na 15 minut přesune a spojí oba dva břehy.

Kousek dál je normální původní most, ale tento je nový a příjemně propojí nábřeží a pěší zónu okolo pobřeží. Máme kliku, most zrovna skončil s provozem pro chodce a otevřel přístav pro lodní dopravu.

Také tu má kotviště parádní velká výletní pirátská loď plná dětí a turistů, která se akorát vrací do přístavu.  Musíme celý přístav objet, abychom se dostali do města. Tak se podívejme, jak si to tu moc hezky udělali.

Novější příjemná pěší zóna je plná laviček, stánků s občerstvením a kavárniček. Veliký park je příjemný pro všechny, kteří si chtějí pohovět ve stínu vysokých stromů a samozřejmě, úplně nové dětské hřiště.

Promenáda je hojně využívána a ohromná městská pláž je luxusní. Moc se nám tady líbí.

Cestou jsme sice zmokli, ale jen maličko a drobet se ochladilo. Zkoušíme jet k majáku, jestli náhodou nebudeme mít kliku a most bude pro nás přistavený.

Klika je a jako pomalu poslední přejíždíme na druhou stranu, než se most zase přesune do polohy volného průjezdu lodí.

Večer jsme si ugrilovali candáta. Dopoledne jsme ho naložili do koření, které máme ještě z Norska a mohu říct, candát je vyloženě výborná ryba. Na norskou tresku sice nemá, ale je vynikající.

Ještě jsem měla v lednici naložený kousek kuřecího a jako přílohu máme bramboráčky a salát. Ty jsme si hodně oblíbili. Když nic jiného není na gril, nebo, když už jsme přejedený masa, klobás a tak podobně anebo když si chceme, pokud to jen jde, posedět venku a něco málo ugrilovat, tak bramboráčky jsou skvělá volba. Velmi jednoduché.

Dvě velké brambory nastrouhám na hrubém struhadle, jedno vejce, troška mouky, něco koření, maličko soli a dobrota je na světě. Bramboráčky občas vylepšíme přidáním sýra, nebo uzeniny, nebo co kdo má rád. Zkrátka, bramboráčky teď vedou.

Večer se zvedl vítr a občas se přižene přeháňka. Tak uvidíme, co nám zítřek přinese za počasí. Windyty na zítra hlásí velmi slušný slunečný den, velmi slušně silný vítr a až večer by se mělo počasí trochu zhoršit o občasné přeháňky.

Tak to je průšvih, protože ty přeháňky nám všechen ten nasbíraný prach pěkně rozmatlají po autě a náš Flíček bude špinavý. Což Zdenda velmi špatně snáší.

Tak šup šup do postýlek a dobrou noc. 

Dnešní trasa je 90 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ