int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



7.1.2017 Cavallino - Itálie

Úžasný den, hodně chladný, ale krásný. Maličko se nám parkoviště zaplnilo, ale všichni jsou Italové a velmi příjemní.

Zdravíme se, a protože brzo postupně odjíždí, máváme na rozloučenou, oni mávají nám a je to super. Tím, jak jsme opět osiřeli, tak jsme rádi za každý kontakt. I zamávání je velmi příjemné. Dneska jsem poprvé pekla bábovku. Mám jen velkou mísu od Remosky a bohužel, nemám střed na bábovku. Chvíli jsem uvažovala, že udělám jen placku, kterou pak rozkrojím a namažu marmeládou, nakonec jsem tam šoupla plechový hrnek, který mám na knedlíky. Kolega Míra se dušoval, že recept je tutovka a bábovka bude skvělá. Uvidíme.  Každopádně, jdu do toho. Jedeme pro plyn a za cestu bábovku upeču.

Pro informaci, tady jsou aktuální ceny plynu 1l – 0,569 Eur, nafta 1l -1.349 Eur a nakonec jsme brali pár litrů benzínu do centrály za 1.489 Eur. Nafta je pro nás hodně drahá. Díky tomu, že jezdíme hodně pomalu, tak má Zdenda průměrnou spotřebu okolo 10l a lehce pod. Stále jsme hodně přetížený a daleko vyšší spotřeba při rychlejší jízdě by byla na místě. Nikam nepospícháme a jezdit rychle nemusíme. I tak, je to hodně.

Dneska udělám tabulku cen potravin v Itálii. Mohu říct, že to není nijak dramatické. Už jsme zažili daleko vyšší ceny. Každopádně co je luxusní, tak to jsou sýry a pršuto. Tady se dají vybrat velmi kvalitní sýry za skvělé ceny, a pokud si počkám na akční slevu, tak parmazán za necelých 8 Eur za kilogram nemá chybu. Dneska jsem k obědu uvařila těstoviny a na ně italsko - českou omáčku. Na cibulce orestuji maličké kousky kuřátka a roztavila jsem velký kus gorgonzoly rozředěné maličko mlékem. Trochu zahustit a je to dobrota. Rovnou mám uvařené tři porce, nebo tři obědy a pak jen maximálně dodělám těstoviny.

Vynikající těstoviny kupuji v Lidlu, 1 kg za 0,84 Eur. Bohužel, co je hodně drahé je zelenina a ovoce. Jablíčka zatím neklesly pod Euro, to samé mandarinky a pomeranče. Brambory vejdou na 0,6 Eura a cibule stojí těsně pod Euro, 0,99 Eur. Drahý je chleba, 1kg bochník za 2 Eur, ale na to jsme si už zvykli. To jsou nejlevnější ceny. Maso je zhruba stejně jako u nás, maličko dražší, ale je to stále únosné.  Více se o cenách potravin rozepíšu v kapitole jak na nákupy.  Máme už trošku zmapované levnější prodejny, tak třeba ty moje postřehy budou někomu k užitku.

Je krásně a Zdenda opět zkouší štěstí. 

Co bude drobný problém, je tankování plynu. V Itálii, podle nám dostupných informací, je totiž plyn do aut dotovaný státem a tankovat ho do obytných aut se nesmí. Každopádně, zapadlá pumpa to neřeší a plyn nám už potřetí a bez problémů natankovala. Ceny jsou veskrze všude totožné. Bohužel, ještě jsme neviděli někde výměnu bomb, nebo, kde by bomby prodávali. Zdenda na začátku cesty právě pro tento případ vyvedl ještě jednu koncovku plynu v kufru. Můžeme tam připoutat zakoupenou bombu a celý systém napojit na výměnnou bombu. Zatím ani čerpací stanice, které jsme potkaly, bomby nemají a ani nevyměňují. Je to jen o poprvé, jakmile jednou uvidíme, jak výměnná stanice vypadá, budeme vědět víc. Ještě mě napadlo, že budu psát všechny čerpací stanice plynu, kde budeme čerpat plyn do nějaké tabulky, nebo budu vytvářet seznam, kde tankování nebude problém. Samozřejmě, situace se může změnit, ale jak už někdo někde napsal, peníze vládnou světu a i Italové jsou potřebný.

Bábovka se povedla, je přímo vynikající. Míro, jsi jednička a recept dávám na stránky pro příští použití a i pro ostatní, pokud bude zájem. Jednoduchý, rychlý a bábovka je výborná.

A když už jsme u toho jídla a v Itálii, naučila jsem se péct pizzu z absolutně jednoduchého těsta. Pizza je během 15 min upečená s tím, že na ní nahážu všechno možné z lednice a samozřejmě, jeden z nejlevnějších a nejlepších sýrů v Itálii, parmazán v silné vrstvě.

Recept taky dám do Receptů. Nic jednoduššího snad neexistuje.

Takže, tím bych uzavřela dnešní hodinu Vaření. Zítra budeme pokračovat lekcí Společenské chování v cizím městě.  

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ